Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι ... Περισσότερα

Συναγερμός στις Σέρρες: Εντοπίστηκε κρούσμα της αφρικανικής πανώλης χοίρων

Epiloges Press

Epiloges Press

Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε ολοένα περισσότερες χώρες και τείνει να γίνει κυρίαρχη, είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Η επιδημιολόγος δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ότι η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα. Το νέο στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.

Ανησυχούμε για το πλεονέκτημα της στη μετάδοση. Ιδίως σε μερικές χώρες της Ευρώπης και στη Βόρεια Αμερική, κυρίως στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 έχει γρήγορα αντικαταστήσει άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούσαν“, ανέφερε η ίδια και επεσήμανε ότι σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ μια αξιολόγηση κινδύνου για την ΧΒΒ.1.5.

Σήμερα εκτιμάται ότι, εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας υπολογίζουν ότι η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 ευθυνόταν για περίπου τέσσερις στις δέκα νέες λοιμώξεις (40,5%) από κορονοϊό στις ΗΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, έναντι μόλις 4% στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι εισαγωγές στα αμερικανικά νοσοκομεία των ασθενών με Covid-19.

Αν και πιο μεταδοτική, είναι προς το παρόν πάντως ασαφές κατά πόσο η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 είναι και πιο επικίνδυνη από άποψη συμπτωμάτων και σοβαρότητας νόσησης. Μέχρι στιγμής, κατά την Κερκχόβε, “δεν έχουμε ενδείξεις ότι η σοβαρότητα έχει αλλάξει με τη ΧΒΒ.1.5“. Όμως ο ΠΟΥ θεωρεί σημαντικό να παρακολουθεί την εξάπλωση της, καθώς κατά τον τελευταίο μήνα υπήρξε μια αύξηση κατά 15% στους θανάτους από Covid-19 διεθνώς. Μάλιστα, κατά την Κερκχόβε, “γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση των στοιχείων”.

Πάντως αν και η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς, δεν είναι κυρίαρχη στην Κίνα, όπου οι περισσότερες μολύνσεις μέχρι στιγμής προέρχονται από την υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία πλέον “ενοχοποιείται” μόλις για το 3,7% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον, αν και αυτό χρήζει επιβεβαίωσης από τους επιστήμονες. Φαίνεται πάντως πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.

Η ΧΒΒ1.5. είναι παρακλάδι της ΧΒΒ που εμφανίστηκε το 2022. Η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 διαθέτει τη μετάλλαξη F486Ρ που τη διευκολύνει να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να διαφεύγει από την ανοσία, άρα να εξαπλώνεται ταχύτερα.

Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν πιθανό – αν και όχι βέβαιο – ότι η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα Covid-19 έως το τέλος Ιανουαρίου. Όμως, σύμφωνα με την καθηγήτρια Γουέντι Μπάρκλεϊ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, όπως δήλωσε στο BBC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΧΒΒ.1.5 μπορεί να διασπάσει μαζικά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσου Covid-19.

Ο καθηγητής Πολ Χάντερ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η XBB.1.5 είναι πιο επικίνδυνη, σε σχέση με τις άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αυξάνοντας την πιθανότητα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο ή στον θάνατο. “Συνιστά ειρωνεία”, επεσήμανε “ότι όλοι εστιάζουν στις πιθανές παραλλαγές που μπορεί να αναδυθούν στην Κίνα, ενώ η ΧΒΒ.1.5 ήρθε από τις ΗΠΑ“.

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Χέιμαν της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εκτίμησε ότι, αν και υπάρχουν ακόμη αρκετά πράγματα που πρέπει να μάθουμε για την υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5, είναι απίθανο αυτή να προκαλέσει μείζονα προβλήματα σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων και ατόμων με φυσική ανοσία λόγω προηγούμενης λοίμωξης από κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία του για το νέο υποστέλεχος της Όμικρον που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ

Advertisement
MEGA

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξέφρασε την ανησυχία του για ένα νέο υποστέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού που συνδέεται με αύξηση των νοσηλειών στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το Βερολίνο παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Την ώρα που η διεθνήςκοινότητα ανησυχεί για την έξαρση της covid-19 στην Κίνα, λοιμωξιολόγοι ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το ιδιαίτερα μεταδοτικό υποστέλεχος της Όμικρον XBB.1.5, το οποίο ευθύνεται για το 40% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα.

“Ελπίζουμε ότι θα έχει περάσει ο χειμώνας προτού το στέλεχος αυτό εξαπλωθεί ανάμεσά μας”, έγραψε ο Λάουτερμπαχ στο Twitter αργά χθες Τετάρτη. “Παρακολουθούμε αν και σε ποιο βαθμό το XBB.1.5 έχει εμφανιστεί στη Γερμανία“, πρόσθεσε.

Επτά από τις δέκα αμερικανικές πολιτείες που είναι αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων της covid και των νοσηλειών βρίσκονται στα βορειοανατολικά, όπου είναι αυξημένος ο αριθμός των μολύνσεων από το XBB, σύμφωνα με τον Μάικλ Όστερχολμ λοιμωξιολόγο στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη διερεύνηση καταγγελίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

13/02/26 1:11 μμ

Τη διερεύνηση καταγγελίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου για επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού» γίνεται πράξη στην καθημερινότητα

13/02/26 1:08 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού» γίνεται πράξη στην καθημερινότητα

Δύο συλλήψεις στη Θεσσαλία για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων

13/02/26 1:05 μμ

Δύο συλλήψεις στη Θεσσαλία για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων

Π. Μαρινάκης: Η παρουσία της χώρας σε διεθνείς συναντήσεις είναι απαραίτητη ώστε να ακούγεται η ελληνική θέση

13/02/26 1:02 μμ

Π. Μαρινάκης: Η παρουσία της χώρας σε διεθνείς συναντήσεις είναι απαραίτητη ώστε να ακούγεται η ελληνική θέση

Ποιο είναι το μυστικό της επιδεξιότητας των ελεφάντων; Τα μουστάκια τους

13/02/26 12:59 μμ

Ποιο είναι το μυστικό της επιδεξιότητας των ελεφάντων; Τα μουστάκια τους

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 40χρονος που έκανε 10 διαρρήξεις καταστημάτων μέσα σε λίγες ώρες

13/02/26 12:54 μμ

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 40χρονος που έκανε 10 διαρρήξεις καταστημάτων μέσα σε λίγες ώρες

Κωνσταντίνος Βασάλος: Σιχαίνομαι τον Άγιο Βαλεντίνο και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι επειδή είναι γιορτή

13/02/26 12:45 μμ

Κωνσταντίνος Βασάλος: Σιχαίνομαι τον Άγιο Βαλεντίνο και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι επειδή είναι γιορτή

Φαίη Σκορδά: «Με παίρνουν τηλέφωνα κάθε σεζόν και μου κάνουν παράπονα “γιατί είπατε αυτό”»

13/02/26 12:40 μμ

Φαίη Σκορδά: «Με παίρνουν τηλέφωνα κάθε σεζόν και μου κάνουν παράπονα “γιατί είπατε αυτό”»

Τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» σήμερα Παρασκευή στις Σέρρες

13/02/26 12:35 μμ

Τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» σήμερα Παρασκευή στις Σέρρες

Σιδηρόδρομοι Ελλάδος (ΟΣΕ): Προκήρυξη 33 θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών – Άνοιγμα σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό

13/02/26 12:28 μμ

Σιδηρόδρομοι Ελλάδος (ΟΣΕ): Προκήρυξη 33 θέσεων Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών – Άνοιγμα σε έμπειρα στελέχη από Ελλάδα και εξωτερικό

Κυρ. Πιερρακάκης: Η ισχυρή Ελλάδα στην οικονομία και στη διπλωματία αποτελεί ευθύνη και καθήκον όλων μας

13/02/26 12:21 μμ

Κυρ. Πιερρακάκης: Η ισχυρή Ελλάδα στην οικονομία και στη διπλωματία αποτελεί ευθύνη και καθήκον όλων μας

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος

13/02/26 12:17 μμ

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Αριστείδης Μανωλάκος