Σκληρή μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία δίνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αλλά και οι υγειονομικές αρχές, οι οποίες αναπτύσσουν με έκτακτο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σκληρή μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες υγειονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία δίνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αλλά και οι υγειονομικές αρχές, οι οποίες αναπτύσσουν με έκτακτο σχεδιασμό νέες κλίνες κορονοϊού και κλίνες εντατικής θεραπείας, για να προλάβουν τη ραγδαία εισροή ασθενών στο σύστημα Υγείας.

Μόνο χθες Παρασκευή (13/11) σχεδόν 100 ασθενείς βρέθηκαν στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης αναζητώντας περίθαλψη για τα συμπτώματα του κορονοϊού. Η πληρότητα στο σύστημα υγείας της συμπρωτεύουσας ξεπερνά το 95% και εμφανίζει συνεχώς αυξητικές τάσεις. Τις επόμενες 10 ημέρες οι επιστήμονες δεν αναμένουν μείωση του αριθμού των εισαγωγών, ενώ όπως λένε, η κατάσταση αυτή δοκιμάζει σημαντικά τις αντοχές του ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικό της πίεσης είναι, ότι από τις συνολικές 533 κλίνες Covid που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Επικράτεια, διαθέσιμες είναι σήμερα οι 142. Από αυτές, οι 66 κενές υπάρχουν στην Αττική και μόλις 11 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τη μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, παραδέχθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των 6.00 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος είπε ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες:

“Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες. Ανοίγουμε κάθε μέρα και νέες κλίνες απλής νοσηλείας και κλίνες εντατικής θεραπείας και μέχρι σήμερα ανταποκρινόμαστε με επιτυχία. Από εκεί και πέρα, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, υπάρχουν σχέδια έτοιμα”, ανέφερε.

Το Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο: Θα παρασχεθεί νοσηλεία όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες

Το επόμενο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη μεταφορά ασθενών από τη Μακεδονία σε οποιαδήποτε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας που έχει λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση και διαθέτει άδειες κλίνες νοσηλείας, αλλά και υγειονομικό προσωπικό.

Ωστόσο αεροδιακομιδές ασθενών δεν θα γίνουν σε νησιά, παρά μόνο σε Υγειονομικές Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας. “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο σε όλη τη χώρα και προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας, θα κάνουμε οποιαδήποτε διακομιδή χρειαστεί”, τόνισε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Επίσης, όταν εξαντληθούν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού, θα χρησιμοποιηθεί εξοπλισμός και θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι νοσηλείας ώστε να παρασχεθεί νοσηλεία συνθηκών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής σε όσους ασθενείς την έχουν ανάγκη. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν φορητοί αναπνευστήριες, τους οποίους έχει προμηθευτεί το Υπουργείο Υγείας τους τελευταίους μήνες μέσω διαγωνισμών ή δωρεών από ιδιώτες.

Επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα

Ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα της κυβέρνησης να συνδράμουν στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Ήδη οι πρώτοι 170 γιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, θα αρχίσουν να εργάζονται στο ΕΣΥ από την ερχόμενη Δευτέρα.

“Στη μάχη αυτή κανείς δεν περισσεύει”, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: “Το Εθνικό Σύστημα Υγείας περιλαμβάνει όλους τους γιατρούς, όλους τους επαγγελματίες υγείας που παρέχουν υπηρεσίας υγείας και στη μάχη αυτή θα πολεμήσουμε όλοι. Η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών στο κάλεσμα να συνεργαστούν με το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι πάρα πολύ θετική μέχρι στιγμής”, σημείωσε.

Advertisement
MEGA

Ο κ. Κοντοζαμάνης δεν απέκλεισε και την πιθανότητα της επίταξης των ιδιωτών υγειονομικών και θεραπευτηρίων σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση και οι ανάγκες αυξηθούν. Η επίταξη είχε προβλεφθεί, όπως είπε, νομοθετικά από το πρώτο κύμα της πανδημίας και μάλιστα αν χρειαστεί, αυτή θα περιλαμβάνει την επίταξη προσωπικού, δομών, εξοπλισμού κ.α.

“Η επίταξη είναι το τελευταίο όπλο το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Γιατί η επίταξη δεν είναι δωρεάν στο Κράτος. Πληρώνουμε ό,τι και να επιτάξουμε, είτε είναι ιδιώτης, είτε είναι προσωπικό”, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

Γιατί έκλεισαν τα χειρουργεία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, τα τακτικά χειρουργεία μειώθηκαν και μάλιστα κατά 80% στις πληττόμενες από τον κορονοϊό περιοχές για δύο λόγους: αφενός για να υπάρξει αποσυμφόρηση και λιγότερος συνωστισμός στα νοσοκομεία ώστε να αποφευχθεί η διασπορά και η μόλυνση αξιόμαχου υγειονομικού προσωπικού, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Για να χρησιμοποιηθεί το προσωπικό των χειρουργείων (αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι κ.α.) στην κάλυψη των αναγκών ασθενών με κορονοϊό.

“Όταν έχουμε μείωση των χειρουργείων και αύξηση στις ανάγκες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το προσωπικό αυτό – αναισθησιολόγοι και άλλες συναφείς ειδικότητες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθάει στη διαχείριση αυτών των περιστατικών. Αυτό γίνεται σε όλο τον κόσμο και αυτό το σχέδιο υπάρχει”, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ωστόσο, όπως είπε, τα επείγοντα και έκτακτα χειρουργεία εξυπηρετούνται κανονικά, καθώς επίσης και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς, οι οποίοι συνεχίζουν κανονικά τις θεραπείες τους στα νοσοκομεία. Επίσης, όλες οι προγραμματισμένες θεραπείες χρόνιων ασθενών, π.χ. αιμοκάθαρση κα. συνεχίζονται κανονικά.

Πηγή: iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

21/02/26 9:30 μμ

Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου: Γιατί ονομάζεται έτσι – Τα έθιμα και τα φαγητά της ημέρας

Σέρρες: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

21/02/26 9:28 μμ

Σέρρες: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης την Κυριακή της Τυρινής

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

21/02/26 9:24 μμ

Δήμος Βισαλτίας: Η Νιγρίτα γιόρτασε με λαμπρότητα την 113η επέτειο απελευθέρωσης της

Στο «κενό» βρέθηκαν πελάτες την ώρα του φαγητού σε κατάστημα εστίασης στην Πάνδροσο Ροδόπης.

21/02/26 9:06 μμ

Ροδόπη: Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας, εννέα άτομα στο νοσοκομείο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

21/02/26 8:53 μμ

Ρεκόρ στις γεννήσεις μεσογειακής φώκιας καταγράφηκε στις Σποράδες

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

21/02/26 8:40 μμ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο μικρασιάτικο χαλβά από τον Μαυρόλοφο Σερρών

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

21/02/26 8:32 μμ

Σέρρες: Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο 17χρονος Άγγελος μπαίνει σε πρακτορείο μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι

21/02/26 10:33 πμ

«Ετάραξες τον Κουνενό;»: Η ιεροτελεστία του κρητικού εφτάζυμου με ρεβύθι – Συνταγή

Θεσσαλονίκη : Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

21/02/26 10:24 πμ

Θεσσαλονίκη: Έχει ζυγίσει τόνους ρούχα για πούλημα – Σαρώνουν τα βίντεό του με φόντο τη ζυγαριά του 1950 της γιαγιάς του

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

21/02/26 9:45 πμ

MSC World Europa: Η κρουαζιέρα περνά σε νέα εποχή – Πράσινες επενδύσεις, mega-πλοία και η Ελλάδα στον πυρήνα της Μεσογείου

Η Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

21/02/26 9:25 μμ

Απελευθέρωση της Νιγρίτας: Γιατί η Νιγρίτα γιορτάζει 21 Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι Σερραίοι τον Ιούνιο;

Λαχταριστή γαλατόπιτα, παραδοσιακή και αγαπημένη συνταγή, χωρίς φύλλο, γλυκιά και αφράτη

21/02/26 12:17 πμ

Γαλατόπιτα παραδοσιακή