«Πόλεμος στα νοσοκομεία»     Η Ιταλία περνάει μία πρωτοφανή κρίση καθώς ο κορονοϊός έχει θερίσει τη χώρα με χιλιάδες κρούσματα και τουλάχιστον 463 νεκρούς. Η Ιταλία έχει μπει σε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Πόλεμος στα νοσοκομεία»

 

 

Η Ιταλία περνάει μία πρωτοφανή κρίση καθώς ο κορονοϊός έχει θερίσει τη χώρα με χιλιάδες κρούσματα και τουλάχιστον 463 νεκρούς. Η Ιταλία έχει μπει σε καραντίνα ενώ οι γιατροί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για να καταφέρουν να ελέγξουν όλα τα κρούσματα του νέου φονικού ιού.

Στην Λομβαρδία, την πλούσια περιοχή στο επίκεντρο της έκρηξης του κορονοϊού στην Ιταλία, η έλλειψη κλινών και οι ιατρικές προμήθειες, αναγκάζουν τους γιατρούς να κάνουν όλο και πιο δύσκολες επιλογές.

Και αυτό γιατί συνεχώς ζητούν κλίνες για τις μονάδες εντατικής θεραπείας ενώ έχουν κλείσει σε κάποια νοσοκομεία έχουν κλείσει ολόκληρους θαλάμους για να χρησιμοποιούνται για σοβαρές περιπτώσεις κορονοϊού.

Άλλα έχουν μετατρέψει τα χειρουργεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι γιατροί εργάζονται σε εξαντλητικές βάρδιες για να καλύψουν τα ωράρια των συναδέρφων τους που νοσούν.

Χωρίς σαφή ένδειξη για το πότε θα φτάσει στο αποκορύφωμα, οι αναισθησιολόγοι και οι γιατροί καλούνται να πάρουν όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση σε κρεβάτι και αναπνευστήρα όταν δεν υπάρχουν αρκετά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

 

«Είναι γεγονός πως θα πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα θεραπεύσουμε και αυτή η επιλογή πέφτει σε εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα» δήλωσε στο Politico ένας γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Μιλάνου.

«Σώστε τους νεότερους και όχι τους ηλικιωμένους»

Προς το παρόν οι εντολές είναι οι εξής: Εξοικονομήστε προμήθειες για εκείνους τους ασθενείς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Αυτό σημαίνει προτεραιότητα στους νεότερους, αλλιώς υγιείς ασθενείς σε σχέση με τους ηλικιωμένους, που μπορεί να έχουν προϋπάρχονται θέματα υγείας.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις» δήλωσε ο Λουίτζι Ριτσιόνι, αναισθησιολόγος και επικεφαλής της επιτροπής Δεοντολογίας του Siiarti, της Ιταλικής Εταιρείας Αναισθησίας, Αναλγησίας, Αναζωογόνησης και Εντατικής Φροντίδας, ο οποίος συνυπέγραψε τις νέες ακτευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο προτεραιότητας της θεραπείας των κρουσμάτων κορονοϊού στα ιταλικά νοσοκομεία.

«Γνωρίζουμε ότι το σώμα ενός εξαιρετικά εύθραυστου ασθενούς δεν είναι σε θέση να δεχτεί ορισμένες θεραπείες σε σύγκριση με εκείνο ενός υγιούς ατόμου». Με τις συστάσεις αυτές, ο Ριτσιόνι δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει πως οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό δεν είναι μόνοι τους «μπροστά σε μια τόσο δύσκολη ηθική επιλογή».

Την ίδια ώρα, η πίεση στους γιατρούς είναι εξαιρετικά υψηλή, με πολλούς να αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος, δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα, σύμβουλος κοινωνικής πρόνοιας της Λομβαρδίας, που ανέφερε πως είδε ορισμένους ασκούμενος να κλαίνε. Φοβούνται, είπε, πως δεν μπορούν να δώσουν σε όλους την φροντίδα που χρειάζονται καθώς η ζήτηση ξεπερνά τους πόρους.

Advertisement
Family Kitchen

«Πόλεμος στα νοσοκομεία»

Σε μια συνέντευξη που έγινε viral μετά την δημοσίευσή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Κριστιάν Σαλαρόλι, ένας αναισθησιολόγος σε νοσοκομείο στο Μπέργκαμο, αναφέρθηκε σε πόλεμο, όπου οι ηλικιωμένοι ασθενείς πρέπει να παραγκωνιστούν.

«Η επιλογή γίνεται μέσα σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται για μαζικές εκδηλώσεις, και όπου εισέρχονται μόνο ασθενείς με κορονοϊό. Εάν ένα άτομο είναι ηλικίας μεταξύ 80 και 95 ετών και έχει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει» ανέφερε.

Η αρχή του «αυτός που έρχεται πρώτος, αυτός εξυπηρετείται πρώτος» δεν υπάρχει πλέον, δήλωσε ο Μάριο Ρίτσι, αναισθησιολόγος που εργάζεται σε νοσοκομείο στην Κρεμόνα.

 

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας