Κορονοϊός – Τζανάκης: Μπορεί να φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα σήμερα ή αύριο
Date:
Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σήμερα στο OPEN, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μάς, επισημαίνοντας ότι σήμερα ή αύριο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ κρουσμάτων και ότι η περίοδος της κορύφωσης πρόκειται να συνεχιστεί.
”Αυτή η φάση της κορύφωσης θα διαρκέσει για ένα διάστημα, σήμερα ή αύριο ίσως να σπάσουμε και το ρεκόρ των κρουσμάτων που είχαμε και ελπίζω να είναι η τελευταία υψηλή μέτρηση και να αρχίσει η αποκλιμάκωση μετά τις 10-15 Απριλίου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης ενώ αναφορικά με το ρεκόρ μολύνσεων που μπορεί να δούμε, ο ίδιος σημείωσε ότι ” μπορεί να ακουμπήσουμε και τα 5.000 κρούσματα, δεδομένων των πολλών τεστ, αν δηλαδή γίνουν 65-67 χιλιάδες τεστ, τότε μπορεί να δούμε αυτόν τον αριθμό”.
Αναφερόμενος στις περιοχές όπου το εμπόριο δεν έχει επαναλειτουργήσει ( Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη), σημείωσε ότι” θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το επιδημιολογικό φορτίο από την πρόθεσή μας να ανοίξουμε το λιανεμπόριο. Εάν παραδεχτούμε ότι το λιανεμπόριο δεν επιδεινώνει τους πανδημικούς δείκτες, τότε η συγκεκριμένη απόφαση ίσως πρέπει να αναθεωρηθεί. Η σκέψη είναι να βγάλουμε τον κόσμο στους εξωτερικούς χώρους και στις εξοχές, να του δώσουμε μια κατάσταση επιδημιολογικά ασφαλούς κοινωνικής επαφής για να εκτονωθεί”.
”Αυτή είναι η στρατηγική, δηλαδή τα μικρά οργανωμένα ανοίγματα της κοινωνίας, η οποία κάποιοι από εμάς θεωρούμε ότι ενδεχομένως θα επιδράσει θετικά στους πανδημικούς δείκτες. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι υπερσυνωστισμοί ατόμων. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν επιτρέπουμε στον κόσμο να πάνε στο εξοχικό του, ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη. Ευτυχώς δόθηκε εντολή ( για ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσει) και τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος μπορεί να βγαίνει έξω”, συμπλήρωσε.
Θετικός στο άνοιγμα της εστίασης
Απαντώντας στον αν είναι θετικός σε σχέση με ένα πιθανό άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους από το να παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού σε πλατείες και έξω από τα καφέ με το ποτό στο χέρι, ό κ Τζανάκης επεσήμανε ότι ” πιθανότατα πρόκειται για μια απόφαση ρεαλιστική και ωφέλιμη για την πανδημία, καθότι θα μετατρέψει μια άκρως ανασφαλή κοινωνική συμπεριφορά σε πιο οργανωμένη, πιο φορμαρισμένη και πιο ασφαλή κοινωνική επαφή”.
”Ναι” στις διαδημοτικές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις
Σε σχέση με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο ίδιος εξήγησε ότι συμφωνεί, υπογραμμίζοντας ότι ” ίσως θα μπορούσαμε να θέσουμε μερικούς περιορισμούς όταν πρόκειται για μετακίνηση από νομούς με άκρως αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Εκεί θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Ίσως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό ενός self test που αύριο μεθαύριο θα έχουμε στα χέρια μας. Αν χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα πράγματα οργανωμένα σαν κοινωνία, τότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε μια ολική ή μερική κανονικότητα μαζί με τον ιό μέχρι να καταφέρουμε να τον νικήσουμε εμβολιαζόμενοι”.
Γιατί φτάσαμε σε τόσο υψηλά επίπεδα κρουσμάτων
Όσον αφορά στους λόγους αύξησης των κρουσμάτων, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι ”πρόκειται για έναν συνδυασμό πραγμάτων. Ο εμβολιασμός στάθηκε απέναντι από τη μετάλλαξη και περιόρισε λιγάκι τα πράγματα, ειδικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών που εμβολιάστηκαν, καθώς και σε μικρές ομάδες ατόμων που όπως γιατροί και σώματα ασφαλείας που είναι επίσης εμβολιασμένοι. Ωστόσο, ο κόσμος πέρυσι τη Άνοιξη έτρεφε την μεγάλη προσδοκία ότι θα μείνουμε μέσα για ενάμιση μήνα και και μετά θα τελειώσει η ιστορία”.
” Ο κόσμος τώρα έχει λιγάκι απελπιστεί, βρίσκεται σε μια κατάσταση που κατευθύνει την συμπεριφορά του. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε θα βγω έξω ρισκάροντας να αρρωστήσω. Θα πρέπει επομένως να φτιάξουμε ένα μείγμα μέτρων που θα στηρίζεται στην ασφαλή κοινωνική επαφή. Αυτό σημαίνει πρώτον εμβολιάζομαι, δεύτερον κάνω self test και τρίτον προφυλάσσομαι όταν βγαίνω έξω για οποιαδήποτε κοινωνική σχέση και λειτουργία”, υπογράμμισε ο καθηγητής.
Αποτελεσματικά τα εμβόλια στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου
Απαντώντας, τέλος, στο κατά πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια στην καταπολέμηση του ιού, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι αυτό ”προστατεύει σχεδόν κατά 99%, για να μην πω 100%, από τη σοβαρή νόσηση και το θάνατο. Μεμονωμένα περιστατικά θα υπάρξουν. Ένα εμβόλιο από τη στιγμή που γίνεται, για να εξασφαλίσει τη μέση αποτελεσματικότητά που έχουν δώσει η κλινικές μελέτες, πρέπει να γίνει τεχνικά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
“Αυτό μπορεί να μην συμβεί σε μια στις 10 ή 50 χιλιάδες εμβόλια. Δεύτερον, θα πρέπει ο άνθρωπος ανοσολογικά να απαντήσει σωστά. Αυτό μπορεί να μην συμβεί λόγω μιας συγκυρίας εκείνης της στιγμής ή γιατί το ανοσολογικό του σύστημα εκείνη τη στιγμή, π.χ λόγω κάποιου υποκείμενου νοσήματος, είναι χαμηλό. Είναι αποπροσανατολιστικό να πιστεύουμε ότι τα εμβόλια και οι παρενέργειές τους θα πρέπει να μας αποκλείσουν. Αυτό είναι παντελώς άσχετο, άκαιρο και δημιουργεί στον κόσμο σύγχυση” κατέληξε ο κ. Τζανάκης.
Πηγή enikos.gr