Τι είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο νέες συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ, μία μέσα στον Ιούνιο και ακόμα ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τι είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega»

Advertisement
 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο νέες συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του Σεντάτ Ονάλ, μία μέσα στον Ιούνιο και ακόμα μία μέσα στον Ιούλιο άφησε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης στην πρωινή συνέντευξή του στην εκπομπή Κοινωνία ώρα Mega. Αντικείμενο των συναντήσεων, όπως σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης, είναι η ολοκλήρωση επεξεργασίας των 25 σημείων προσέγγισης σε θέματα προώθησης της συνεργασίας σε οικονομικούς και εμπορικούς τομείς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Αφορά «τα θέματα τα οποία άπτονται της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, είναι δύο τεχνολογικά θέματα, ένα ενεργειακό, ένα τουριστικό, υπάρχουν θέματα που έχουν σχέση με μεταφορές και τηλεπικοινωνίες, τρία με ναυτιλία, ένα με εκπαίδευση, ένα με την κοινωνική ασφάλιση, ένα με την υγεία και ένα με το περιβάλλον», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Αυτό που κάναμε καιρό τώρα» επισήμανε ο κ. Φραγκογιάννης «με τους συναδέλφους μου στο υπουργείο αλλά και σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και σε συνεργασία με τους Τούρκους, είναι να αποτυπώσουμε κάποια θέματα που εκκρεμούν χρόνια τώρα, κάποια ίσως 17 χρόνια», είπε.

Επιβεβαιώνοντας την «πολύ θετική διάθεση και από τις δύο πλευρές» ο υψυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το γεγονός ότι «υπήρξε πολύ καλή προετοιμασία και από τη δική τους και από τη δική μας πλευρά». «Εμείς», διευκρίνισε, «καταθέσαμε 15 θέματα πριν από τρεις μήνες, εκείνοι κατέθεσαν 8 θέματα και τελευταία στιγμή προσθέσαμε και άλλα δύο. Αυτό το οποίο κάναμε ταυτόχρονα είναι να δημιουργήσουμε εσωτερικές ομάδες εργασίας με τα επιμέρους υπουργεία μας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι».

Ο κ. Φραγκογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτός από την επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων είναι πολύ σημαντικό το να δημιουργείς «ένα περιβάλλον, ένα κλίμα μέσα στο οποίο να μπορείς να συνεννοηθείς. Όταν χτίσεις ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και ένα επίπεδο συνεννόησης αυτό βοηθάει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα» και «να μπορεί να ανθίσει η διπλωματία σε ό,τι αφορά και τα πιο σημαντικά θέματα. Το να επιλύσουμε ένα θέμα το οποίο χρονίζει στους Κήπους στον Έβρο και αφορά τον τελωνειακό χώρο και τη γέφυρα, γιατί απαραίτητα να σχετίζεται με τα άλλα θέματα; Αν υπάρχει μια πιθανότητα να τα βρούμε και στα σημαντικά θέματα πιστεύω ότι αυτή η πιθανότητα μπορεί να μεγαλώσει όταν τα έχουμε βρει στα υπόλοιπα θέματα. Άρα λοιπόν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, έναν χώρο ο οποίος να βοηθήσει την εθνική και την σημαντική διπλωματία».

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι για την επίλυση των προβλημάτων «χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία και πολλή δουλειά», επισημαίνοντας ότι «το γεγονός ότι έχουμε τις διαφορές μας δεν μας αφαιρεί τη δυνατότητα να μπορούμε να προσπαθούμε να έχουμε διαύλους επικοινωνίας, ανοιχτές γέφυρες σε πολλά επίπεδα και να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο να μπορέσουμε τελικά να συνεννοηθούμε. Η Τουρκία είναι ο γείτονάς μας είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι μια μεγάλη χώρα, είναι μια μεγάλη οικονομία και θέλουμε να συνεννοηθούμε μαζί της. Και αυτό θέλουν και εκείνοι».

Ερωτηθείς σχετικά με το τουριστικό θέμα που συζητείται, είπε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι Έλληνες πολίτες να επισκέπτονται την Τουρκία και ταυτόχρονα οι Τούρκοι πολίτες την Ελλάδα. Ενώ αναφορικά με την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων ως προς τις μετακινήσεις στο θέμα του τουρισμού ο κ. Φραγκογιάννης ανέφερε ότι υπάρχουν αρμόδιοι στην κυβέρνηση που αυτή τη στιγμή και από τη δική μας και από την τουρκική πλευρά εξετάζουν το είδος των εμβολίων και τον τρόπο που θα γίνεται η αναγνώριση. «Αρα αυτό το οποίο δημιουργούμε είναι την πρόθεση και από τις δύο πλευρές. Και νομίζω ότι στις επόμενες 2-3 μέρες θα λυθούν τα επιμέρους θέματα του τρόπου της αναγνώρισης του είδους των εμβολίων και του τρόπου εφαρμογής», εκτίμησε.

Advertisement

«Πράσινη» Αστυπάλαια


Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το πρόγραμμα της «πράσινης» Αστυπάλαιας είπε ότι αυτό «μπαίνει σε εφαρμογή» και ότι η αυριανή είναι η ημέρα των εγκαινίων του, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πολλών υπουργών. «Θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους υπουργούς καλεσμένους μας τι πρόοδο έχουμε κάνει στο 7μήνο που πέρασε και τι μέλλει να γίνει», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Υπενθύμισε ότι είναι ένα πρόγραμμα 5ετους διάρκειας με τέσσερις πυλώνες, που αφορούν την ηλεκτροκίνηση και τους φορτιστές, την κατάργηση των diesel γεννητριών με υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, τις συγκοινωνίες αλά κάρτ- δηλαδή να μπορείς να καλείς το λεωφορείο 24 ώρες το 24ωρο στο σημείο που είσαι για να σε πάει στο σημείο που θέλεις να πας- και τέλος την αυτόνομη οδήγηση.

«Είναι στην πραγματικότητα», κατέληξε ο κ. Φραγκογιάννης «ένα πολύ πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο έχει πάρει την προσοχή του κόσμου σε όλο τον πλανήτη και η δική μου έκφραση με την οποία το περιγράφω είναι “μια φωτογραφία από το μέλλον πριν από το μέλλον σήμερα”. Και με αυτόν τον τρόπο μ’ένα μικρό πρόγραμμα καταξιώνεται η Ελλάδα σαν ένας τόπος που μπορεί κανείς να επενδύσει, να συνομιλήσει, να συνεννοηθεί και να βρει ένα περιβάλλον, στο οποίο να μπορεί να υλοποιήσει τα πλάνα και τα σχέδια του».

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χωρίς ταξί αύριο η Αττική - Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

03/12/25 10:17 μμ

Χωρίς ταξί αύριο η Αττική – Το ΣΑΤΑ παρατείνει την απεργία

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

03/12/25 10:11 μμ

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

03/12/25 10:01 μμ

Eurocup Γυναικών: MVP Νοεμβρίου η Ιωάννα Χατζηλεοντή

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 9:54 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

03/12/25 9:03 μμ

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού