Date:
Δεν θα μπουν διόδια στο Flyover Θεσσαλονίκης, το οποίο θα δώσει λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, θα προσφέρει οδική ασφάλεια και θα είναι περιβαλλοντικά φιλικό, ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5.
Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι μία εξωτερική περιφερειακή οδός θα ήταν ένα φαραωνικό έργο, που θα κόστιζε 1,5 δισ ευρώ, θα είχε απαλλοτριώσεις πάνω από 400 στρέμματα και θα ήταν περιβαλλοντικά πολύ προβληματικό για την ευρύτερη περιοχή. Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η Ανατολική Περιφερειακή Οδός εξυπηρετεί 5.000 οχήματα, ενώ η εκτίμηση είναι ότι το 2030 η κυκλοφορία αναμένεται να φτάσει τα 7.500 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση. Σημείωσε ότι με το Flyover, ή αλλιώς τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, «στην ουσία θα ξεμπλοκάρουμε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης» και θα μπορούν να εξυπηρετούνται 10.000 οχήματα ανά ώρα και ανά κατεύθυνση.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι:
«Αυτό το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, που σημαίνει ότι θα γίνει. Διότι δεν έχουμε καθυστερήσεις και έχουμε πολύ σαφή χρονοδιαγράμματα όταν κάνουμε ΣΔΙΤ. Έχουμε μία τεράστια διαφορά. Δεν θα μπουν διόδια».Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι ο νέος δρόμος θα ξεκινά από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και θα καταλήγει στον Άγιο Παύλο και στην ουσία από το Παπαγεωργίου μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα θα έχουμε οκτώ χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι συνεχές Flyover. Εξήγησε ότι στην ουσία ο δρόμος θα είναι «στον αέρα» και θα εξυπηρετεί όλους όσους θέλουν να αποφύγουν το κέντρο της πόλης.
Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι τα ΣΔΙΤ είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, που έχει δουλέψει με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και που στην Ελλάδα χρησιμοποιείται και για την κατασκευή σχολείων. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, αλλά για συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Και πρόσθεσε ότι ο ιδιώτης θα είναι υποχρεωμένος να συντηρεί το έργο για 30 χρόνια και στο τέλος θα το παραδώσει «με το κλειδί στο χέρι», άψογα συντηρημένο, στο ελληνικό δημόσιο.
Εκτίμησε ότι θα βγει ανάδοχος μέχρι το τέλος του 2021 αρχές 2022, εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα με προσφυγές, και πως «σε τρία με τέσσερα χρόνια από τότε θα έχουμε δρόμο, διότι ο χρόνος υλοποίησης των ΣΔΙΤ είναι πολύ συγκεκριμένος, δεν θα έχουμε καθυστερήσεις».
Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για περιβαλλοντικές προσφυγές, υπογράμμισε ότι ίσα ίσα με το Flyover το Σέιχ Σου δεν κινδυνεύει, ενώ δημιουργείται πεζογέφυρα για να έχουν πρόσβαση στο δάσος οι πολίτες.
«Με Μετρό, αναδιοργανωμένο ΟΑΣΘ και Flyover, η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη πόλη»
Ζήτησε δε «να αφήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση έξω από αυτό», υπενθυμίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και υπογράμμισε ότι: «Η πόλη με ένα σύγχρονο μετρό, που θα είναι έτοιμο το 2023, με έναν ΟΑΣΘ ο οποίος αρχίζει και αναδιοργανώνεται σιγά – σιγά και με το Θεσσαλονίκη Flyοver, δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη πόλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Όσον αφορά στον ΟΑΣΘ, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατίας εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι ήταν εναντίον της κρατικοποίησης και τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στην πολύ αποτυχημένη επιλογή της κρατικοποίησης από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν σας κρύβω ότι πέρυσι το καλοκαίρι κάναμε διαχείριση κρίσης. Κυκλοφορούσαν μετά βίας 200 λεωφορεία. Δώσαμε συγκοινωνιακό έργο στα ΚΤΕΛ. Κάναμε το leasing, διότι αυτή τη στιγμή το leasing είναι ένας εύκολος, πρακτικός και πολύ φθηνός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα που έχουμε για την επόμενη διετία – τριετία. Και τρίτον θα δείτε πολύ σύντομα, μέσα στον Σεπτέμβριο, το μεγάλο διαγωνισμό για τα καινούργια λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ένα διαγωνισμό που επί 4,5 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε. Τον έκανε τελευταία στιγμή και ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε, διότι έγινε προσφυγή στην ανεξάρτητη Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών».
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε πως όταν το Μετρό λειτουργήσει, θα αλλάξει τη μορφή της πόλης και πρέπει να γίνει μία ανασυγκρότηση και ένας ανασχεδιασμός όλου του συγκοινωνιακού έργου της πόλης, από τον ΟΣΕΘ. Σημείωσε δε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, από περίπου 200 λεωφορεία, κυκλοφορούν στην πόλη 350 λεωφορεία και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τα 550.
Τέλος, ανέφερε ότι και πριν το Ταμείο Ανάκαμψης, ο προγραμματισμός για τις επεκτάσεις του Μετρό Θεσσαλονίκης είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Επισήμανε ότι τα έργα Μετρό, όταν σχεδιάζονται με σοβαρότητα και όταν υπάρχουν μελέτες, δεν έχουν πρόβλημα να πάρουν χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Εκτίμησε όμως ότι το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει η επέκταση, διότι τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε σε συγκεκριμένα έργα, έτσι ώστε να έχουν αντίκτυπο άμεσα στην οικονομία της Ευρώπης και της Ελλάδας. «Επομένως το ζήτημα δεν είναι η χρηματοδότηση. Το ζήτημα είναι να κινηθούμε γρήγορα, να έχουμε διαδικασίες γρήγορες, ευέλικτες», κατέληξε, τονίζοντας ότι για αυτό πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει την αναθεώρηση του νόμου 4412 για τα δημόσια έργα και τις δημόσιες συμβάσεις, ενός νόμου, ο οποίος από το 2017 και μετά στην ουσία πάγωσε όλα τα έργα στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός για τις επεκτάσεις του Μετρό στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης.