Διορθώσαμε τα κακώς κείμενα της ιδιωτικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑAdvertisement   Το πλαίσιο της νέας σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Hellenic Train, στο μέλλον) για τις άγονες γραμμές, παρουσίασε ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Διορθώσαμε τα κακώς κείμενα της ιδιωτικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

Advertisement
 

Το πλαίσιο της νέας σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Hellenic Train, στο μέλλον) για τις άγονες γραμμές, παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε πως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει σχεδιάσει το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει γίνει ποτέ, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης και εξηλεκτρισμού του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου, ύψους 1,2 δισ. Ευρώ.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι με τη νέα σύμβαση με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για πρώτη φορά επιτυγχάνονται πέντε πολύ σημαντικά πράγματα:

  • Πρώτον, θα γίνονται δρομολόγια σε όλη τη χώρα, στο σύνολο του δικτύου ακόμα και στους θεωρούμενους μη εμπορικούς προορισμούς. Κι αυτό πλέον θα διασφαλίζεται πραγματικά, αφού για πρώτη φορά προβλέπονται ρήτρες και κυρώσεις. «Μέχρι σήμερα, είτε ήταν κρατική είτε ιδιωτική η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λάμβανε όλα τα χρήματα για τις άγονες γραμμές χωρίς επί της ουσίας να ελέγχει κανείς εάν αυτά τα δρομολόγια εκτελούνται. Με αυτή τη σύμβαση, μπαίνει ένα τέλος σε αυτό», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
  • Δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης θα επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο για περαιτέρω ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών. «Διότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως χρήστης της γραμμής πληρώνει τέλη χρήσης σε αυτόν που είναι ο διαχειριστής της γραμμής και αυτός είναι ο κρατικός ΟΣΕ», εξήγησε.
  • Τρίτον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεσμεύεται σε συγκεκριμένες επενδύσεις για νέα, σύγχρονα τραίνα, ηλεκτρικά και τραίνα υδρογόνου, με στόχο τη βελτίωση τόσο των υποδομών όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Τέταρτον, το ελληνικό Δημόσιο και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμφωνούν πως όσο περισσότερο υλοποιούνται οι επενδύσεις, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει κι αυτή η νέα σύμβαση.
  • Πέμπτον, προβλέπεται κίνητρο αποδοτικότητας του μηχανισμού αποζημίωσης σε περίπτωση θετικού οικονομικού αποτελέσματος. Δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο θα προσβλέπει να πάρει περισσότερα χρήματα.

«Διορθώνουμε τα κακώς κείμενα της ιδιωτικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι: «Καταρχήν διορθώνουμε τα πολύ κακώς κείμενα της πολύ προβληματικής ιδιωτικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μίας ιδιωτικοποίησης που πολλοί την είχαν χαρακτηρίσει ξεπούλημα. Εγώ θα πω μόνο ένα πράγμα: Το 2013 ο κ. Σταθάκης είχε εγκαλέσει την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι η σκέψη να πουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο τίμημα των 300 εκατομμυρίων ευρώ θα ήταν ξεπούλημα. Τελικά την πούλησαν εκείνοι για 45. Νομίζω τα σχόλια είναι περιττά. Δηλαδή για πέντε εκατομμύρια λιγότερα από την ετήσια ενίσχυση που έπαιρνε. Αυτό ήρθαμε να διορθώσουμε, σε αυτό το πλαίσιο ήμασταν υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε τη σύμβαση».

Εξήγησε επίσης ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ να «κλείσει» την ελληνική σιδηροδρομική αγορά, παραχωρώντας το σύνολο των μηχανοδηγών της κρατικής τότε εταιρίας στους Ιταλούς και δίνοντας τη μοναδική εταιρεία παροχής υπηρεσιών συντήρησης επίσης στους Ιταλούς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Advertisement
Family Kitchen

Έτσι ακόμα και εάν μια άλλη σιδηροδρομική επιχείρηση καταφέρει και εκπαιδεύσει μηχανοδηγούς, θα πρέπει να συντηρεί τα τραίνα της στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή στον άμεσο ανταγωνιστή της.

Άμεσο όφελος για το Δημόσιο 450 εκατ. ευρώ και σε βάθος 10ετίας περίπου δύο δισ. ευρώ

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το συνολικό όφελος από τη νέα σύμβαση για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται (μαζί με τη μισθοδοσία) περίπου στα δύο δισ. ευρώ για 10 χρόνια, ενώ το άμεσο όφελος είναι γύρω στα 450 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο δίνει αυτή τη στιγμή 50 εκατ. ευρώ, που ούτως ή άλλως θα έδινε, και θα λάβει πίσω περίπου 450 εκατ. ευρώ σε μορφή επενδύσεων από την εταιρεία.

Advertisement
Babis

Σχετικά με την σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε πως προβλέπονται πέντε ζεύγη δρομολογίων με Intercity και δύο ζεύγη με Intercity Express.

Προβλέπονται δηλαδή συνολικά 14 καθημερινά δρομολόγια, ενώ η αντίστοιχη σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε μόλις 8 μόνο δρομολόγια.

Υπενθύμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ του 2018 είχε κάνει «φιέστα» με το «λευκό βέλος» μεταφέροντας υπουργούς από την Κατερίνη στη Θεσσαλονίκη και μετά το τραίνο αυτό αποσύρθηκε. «Αυτά τα πράγματα νομίζω προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας, προσβάλλουν τους επιβάτες», σχολίασε και τόνισε:

«Εδώ γίνεται μία συγκεκριμένη προσπάθεια, βήμα – βήμα, να αλλάξουμε ένα φοβερά προβληματικό σιδηροδρομικό δίκτυο, να κάνουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μία εταιρεία που θα ελέγχεται για τα χρήματα που λαμβάνει και θα επιστρέφει αυτά τα χρήματα υπό τη μορφή επενδύσεων. Αυτό ήταν το πλαίσιο, στο οποίο μπορούσαμε να λειτουργήσουμε και θέλω να τονίσω ότι αυτή η σύμβαση – με δεδομένη την πολύ προβληματική ιδιωτικοποίηση – δουλεύει προς όφελος του επιβατικού κοινού».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

02/10/25 11:44 μμ

Ονόματα κρατουμένων και ιστορίες της Εθνικής Αντίστασης στους τοίχους Δημοτικού Σχολείου

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες

02/10/25 11:21 μμ

Μήνυμα 112 σε Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Προειδοποίηση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

02/10/25 10:39 μμ

Βέφα Αλεξιάδου: Αποκαλύψεις για την υπόλοιπη περιουσία της

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

02/10/25 10:33 μμ

Ντέμη Γεωργίου: Η πρώην σύζυγός της, παντρεύτηκε τον σύντροφό της στο Λονδίνο

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

02/10/25 10:27 μμ

Περικλής Λιανός: Υπέγραφα ψεύτικες δηλώσεις, πάνω σ’ αυτό με διέγραψαν από τον δικηγορικό σύλλογο

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

02/10/25 10:29 μμ

Τα 35 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας εορτάστηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο πρέσβης Αντρέας Κιντλ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 3 Οκτωβρίου

02/10/25 10:16 μμ

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει στις 3 Οκτωβρίου

Οι Spice Girls απέτισαν φόρο τιμής στον χορογράφο Πολ Ρόμπερτς

02/10/25 10:17 μμ

Οι Spice Girls απέτισαν φόρο τιμής στον χορογράφο Πολ Ρόμπερτς

Ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού

02/10/25 10:12 μμ

Ήττα-σοκ του Παναθηναϊκού

Μεγάλος πήλινος αμφορέας της Ύστερης Εποχής Χαλκού παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

02/10/25 10:04 μμ

Μεγάλος πήλινος αμφορέας της Ύστερης Εποχής Χαλκού παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης

02/10/25 9:57 μμ

Ελεύθερος αφέθηκε ο τραγουδιστής Βασίλης Παϊτέρης

Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης

02/10/25 9:05 μμ

Κουμαριά: Ο άγριος θησαυρός της ελληνικής φύσης