Για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την ανάταξη, ενίσχυση και ανανέωση των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και τη διαλειτουργικότητα στα διόδια, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, στο ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Για τα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την ανάταξη, ενίσχυση και ανανέωση των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και τη διαλειτουργικότητα στα διόδια, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής,
στο τηλεοπτικό σταθμό Mega και στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», με τον κ. Ντίνο Σιωμόπουλο και την κα Στέλλα Γκαντώνα.
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε το γεγονός ότι το πεδίο αντιπαράθεσης μεταφέρεται στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου υπάρχουν διαφορετικά, ισχυρά, γεωπολιτικά συμφέροντα σε σχέση με το Αιγαίο, όπου δηλαδή τα συμφέροντα της Ελλάδας συμπίπτουν με τα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Επισήμανε δε την ανακοίνωση της Ρωσίας για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί μία επανεκκίνηση στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε επίσης ότι είναι αναβαθμισμένη η διεθνής εικόνα της Ελλάδας και σημείωσε ότι η πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας που είχε υιοθετηθεί το 1996, εγκαταλείπεται πλέον και η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική αυτοπεποίθησης.

Advertisement
 

«Ανάταξη – Ενίσχυση – Ανανέωση των αστικών συγκοινωνιών»

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ποια ήταν η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας ότι δεν είχε αγοραστεί ούτε ένα λεωφορείο και δεν είχε γίνει ούτε μία πρόσληψη για περισσότερο από μία δεκαετία. «Παραλάβαμε 850 λεωφορεία. Και καταφέραμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε στους δρόμους της Αθήνας περίπου 1.100 λεωφορεία» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Ξέρουμε, όμως, ότι αυτό δεν είναι αρκετό, κι επιπλέον ο στόλος είναι πολύ γερασμένος. Έχουμε μέσο όρο ηλικίας στόλου στα λεωφορεία 17 έτη. Για αυτό, κάναμε μία σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, με τα ΚΤΕΛ. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε παραλάβει 200 λεωφορεία. Τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα δρομολογηθούν στα περιφερειακά δρομολόγια και αυτό θα απελευθερώσει αρκετά οχήματα για να έρθουν στο κέντρο. Επίσης κάνουμε κάτι πρωτοποριακό στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που έγινε με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη: Εφαρμόζουμε το θεσμό της εκμίσθωσης, του leasing, δηλαδή έρχονται 300 λεωφορεία με leasing».
Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει και ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια οχημάτων, ο οποίος όμως θα απαιτήσει χρόνο καθώς γίνεται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εξήγησε ότι δεν μπορεί να περιμένει η χώρα εν μέσω κορονοϊού δύο χρόνια, για αυτό και βρέθηκε η λύση με τα ΚΤΕΛ και με το leasing.
«Η κατάσταση ημέρα με την ημέρα βελτιώνεται και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει αλλάξει πλήρως η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών», εκτίμησε.

«Ένας πομποδέκτης για όλους τους αυτοκινητόδρομους»

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή από τις 4 Νοεμβρίου του συστήματος διαλειτουργικότητας στα διόδια, που σημαίνει ότι ο οδηγός θα μπορεί με όποιον πομποδέκτη ήδη διαθέτει να κυκλοφορεί σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
Ανακοίνωσε ότι σε δεύτερη φάση, ο οδηγός θα μπορεί να εκμεταλλεύεται όλα τα εκπτωτικά πακέτα που δίνουν οι διάφοροι παραχωρησιούχοι και επίσης θα μπορεί να «γεμίζει» τον πομποδέκτη του στα σημεία εξυπηρέτησης όλων των παρόχων.
«Η μεγάλη καινοτομία είναι – κάτι που είναι παράλογο ότι δεν συνέβαινε τόσα χρόνια – ότι θα χρησιμοποιούμε έναν πομποδέκτη για τις μετακινήσεις μας από 4 Νοεμβρίου. Και με αυτό τον τρόπο, ενθαρρύνουμε τους χρήστες στην ουσία να προμηθευτούν πομποδέκτη, έτσι ώστε να αποφύγουμε το συνωστισμό στα διόδια, δηλαδή τις μεγάλες ουρές», κατέληξε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

04/10/25 1:46 μμ

Κατείχε 25 πιστόλια και συνελήφθη 27χρονος Τούρκος στην Ξάνθη

Π. Μαρινάκης: Η μείωση των φόρων προτεραιότητα της κυβέρνησης

04/10/25 1:43 μμ

Π. Μαρινάκης: Η μείωση των φόρων προτεραιότητα της κυβέρνησης

Αλεξανδρούπολη: Κακουργηματική δίωξη στους 13 Τούρκους για το οπλοστάσιο που μετέφεραν

04/10/25 1:38 μμ

Αλεξανδρούπολη: Κακουργηματική δίωξη στους 13 Τούρκους για το οπλοστάσιο που μετέφεραν

«Έχω απαχθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις»: Το βίντεο της Πέτη Πέρκα από την Ελλάδα

04/10/25 1:33 μμ

«Έχω απαχθεί από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις»: Το βίντεο της Πέτη Πέρκα από την Ελλάδα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η 28χρονη έγκυος στην Άρτα να μην πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε αντιβίωση

04/10/25 1:27 μμ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο η 28χρονη έγκυος στην Άρτα να μην πέθανε από αλλεργική αντίδραση σε αντιβίωση

Νικόλ Κίντμαν: Η ατάκα για τον Τομ Κρουζ που έγινε viral εν μέσω του διαζυγίου της με τον Κιθ Έρμπαν

04/10/25 1:20 μμ

Νικόλ Κίντμαν: Η ατάκα για τον Τομ Κρουζ που έγινε viral εν μέσω του διαζυγίου της με τον Κιθ Έρμπαν

Συγκινεί η Άννα Μπιθικώτση: “Σε ένα μαντήλι έχω το τελευταίο δάκρυ του πατέρα μου”

04/10/25 1:05 μμ

Συγκινεί η Άννα Μπιθικώτση: “Σε ένα μαντήλι έχω το τελευταίο δάκρυ του πατέρα μου”

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

04/10/25 12:41 μμ

Δύο νεκροί τα ξημερώματα σε τροχαίο στην Αργυρούπολη

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια - 11 συλλήψεις

04/10/25 12:37 μμ

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια – 11 συλλήψεις