Κώστας Καραμανλής: Το θέμα των αρχαιοτήτων κρίθηκε – Ας μη διχάσει κανείς άλλο τη Θεσσαλονίκη
Date:
Στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2021 (Infrastructure & Transport Conference), που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών, που «ξεμπλοκάρουν» μέσα στο 2021, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό και ο Ε65, αλλά και στα νέα έργα, που δρομολογούνται, όπως το Flyover Θεσσαλονίκης, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και τα σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς, καθώς και στην απόφαση του ΣτΕ για το Μετρό Θεσσαλονίκης
Με αφορμή τη συμπλήρωση σε λίγες ημέρες δύο ετών από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε ότι: «Από την εποχή του ‘‘αυτοσχεδιάζουμε’’, έχουμε περάσει σε μια περίοδο που ο πολίτης βλέπει ότι υπάρχει όραμα, ρεαλιστικός σχεδιασμός, συνεκτική πολιτική με αρχή, μέση και τέλος και δουλειά για την υλοποίησή της».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συστηματική δουλειά, που έχει γίνει τα δύο αυτά χρόνια στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η οποία αποδίδει αποτελέσματα. Αναφέρθηκε καταρχάς ειδικότερα στα δύο σπουδαία έργα που συμβασιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα: Τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και το Βόρειο Τμήμα του Ε65.
«Και στα δύο αυτά έργα, μέσα στο 2021 θα δούμε να στήνονται εργοτάξια. Το ίδιο ελπίζω ότι θα καταφέρουμε και στον άλλον πολύπαθο οδικό άξονα, Πάτρα-Πύργος. Ενώ άλματα έχουμε κάνει και στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, που πριν λίγες μέρες παρουσιάσαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.
«Το θέμα των αρχαιοτήτων κρίθηκε – Ας μη διχάσει κανείς άλλο τη Θεσσαλονίκη»
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι από χθες δόθηκε λύση στο πιο επίπονο ίσως από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Το Μετρό Θεσσαλονίκης.
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί την οριστική δικαίωση στην πράξη της πολιτικής μας, που είναι η μόνη που εξασφαλίζει και Μετρό και Αρχαία. Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς… Το λέει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το λέει και ο Δήμος, το λέει και η Περιφέρεια, το λένε και όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και το λέει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ε, πλέον το είπε και η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο!» τόνισε ο κ. Καραμανλής και διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση:
«Το Μετρό είναι ένα έργο που η Θεσσαλονίκη περιμένει για χρόνια… Είχε καταντήσει να είναι ένα ανέκδοτο για τους πολίτες. Θυμάστε και τα εγκαίνια με τους μουσαμάδες. Ας μην προσπαθήσει πια κανείς να διχάσει άλλο την πόλη. Σέβομαι κάθε άποψη για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Δέχομαι ασφαλώς και ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα κίνητρα αυτών που αντιδρούν είναι ειλικρινή. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Όμως, σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία η Δικαιοσύνη μίλησε: Το θέμα των αρχαιοτήτων κρίθηκε. Οριστικά. Το έκρινε το πλέον αρμόδιο όργανο. Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις. Ως εδώ!».
Ο κ. Καραμανλής ζήτησε: «Να κάνουμε όλοι ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος και η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει ένα σύγχρονο Μετρό».
Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετικές ερωτήσεις, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε τον κ. Νίκο Παππά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί το Μετρό στον Πειραιά για να δει ότι ένα έργο Μετρό είναι και μία πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχθούν οι αρχαιότητες. Του πρότεινε επίσης μία βόλτα στο Μουσείο της Ακρόπολη και στο Μετρό του Συντάγματος, που μπορεί να αποδείξει στον κάθε δύσπιστο την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων. Επισήμανε δε ότι απόσπαση και επανατοποθέτηση έχει γίνει και στη Ρώμη και κατέληξε:
«Πρέπει κάποτε να τελειώνουμε. Δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αντιπαράθεση για το θέμα. Μπορεί να έχουμε διαφορές αλλά στα βασικά πρέπει να υπάρχει συναίνεση, για το καλό της χώρας. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί έχει ταλαιπωρήσει την πόλη τα τελευταία 15 χρόνια».
Προχωράμε με πράξεις: Ήδη έχουμε συμβασιοποιήσει έργα πάνω από 4 δισ. ευρώ
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στη συνέχεια στα νέα σημαντικά έργα που ξεκινούν. Τα έργα «Νέας Γενιάς», όπως είναι η νέα Περιφερειακή – το λεγόμενο flyover- στη Θεσσαλονίκη, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού στην Αθήνα και τα επίγεια και υπόγεια σιδηροδρομικά
«Αυτά τα έργα είναι σύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον που προσφέρουν ασφαλείς και σύγχρονες μετακινήσεις, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα».
Προανήγγειλε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά, ένα πρωτοποριακό πλάνο για τα έργα της επόμενης 15ετίας, τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Ένα πρόγραμμα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, θα αλλάξει τη χώρα και σημαίνουν: Ασφάλεια, Ανάπτυξη, Ταχύτητα, Σεβασμός στο Περιβάλλον, Πρόοδο και Ποιότητα Ζωής.
«Συνολικά, έχουμε εκπονήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει γίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, ύψους πάνω από 13 δισ. ευρώ. Και προχωράμε στην υλοποίησή του. Όχι στα λόγια. Με πράξεις! Ήδη, έχουμε συμβασιοποιήσει έργα πάνω από 4 δισ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.
Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κλάδο των Μεταφορών στη χώρα μας που με τις συνδέσεις με λιμάνια και αεροδρόμια και την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου στον άξονα της ΠΑΘΕ, βάζουν τα Logistics στην Νέα Εποχή.
Ακόμη ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη 7.000 στοχευμένες παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία του οδικού μας δικτύου, σε όλη τη χώρα.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι τα έργα αυτά σημαίνουν καλύτερη καθημερινότητα και ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούν τον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης, να αλλάξει η Ελλάδα παραγωγικό μοντέλο και να εξελιχθεί σε κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής.
Αναφέρθηκε επίσης στην εμβληματική μεταρρύθμιση με το νέο νόμο ανάθεσης έργων, που αντιμετωπίζει στη ρίζα του το μεγάλο πρόβλημα των υπερβολικά υψηλών εκπτώσεων. Και προανήγγειλε τη συνέχιση της μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου παραγωγής έργων στη χώρα μας, με τη θεσμοθέτηση των προτάσεων καινοτομίας.
Θα κλείσουμε το κεφάλαιο του Θριασίου
Ερωτηθείς για το Εμπορευματικό Κέντρο στο Θριάσιο, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι επρόκειτο για ένα ακόμη μπλοκαρισμένο έργο, που δεν είχε ξεκινήσει γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη DG Com. Υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει την τότε Κυβέρνηση για τα προβλήματα σε ζητήματα ανταγωνισμού και ανέφερε πως μετά τις εκλογές του 2019, το Υπουργείο ανέλαβε τη διαπραγμάτευση, γιατί υπήρχε κίνδυνος δημοσιονομικής διόρθωσης άνω των 150 εκ ευρώ, και ήρθε σε συμφωνία με τη DG Com για αναπροσαρμογή της σύμβασης παραχώρησης. «Με την ευκαιρία να πω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι πριν προβούμε σε μεγάλους διαγωνισμούς να ερχόμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σχολίασε.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε τέλος ότι το έργο στο Θριάσιο υπηρετεί και ένα γενικότερο σχεδιασμό, ώστε η Ελλάδα να παίξει ρόλο στη βιομηχανία των logistics, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει και το 3% του ΑΕΠ. Σχεδιασμός που προϋποθέτει να ενώσουμε τα λιμάνια με το σιδηρόδρομο και με εμπορευματικά κέντρα.
Στην έναρξη της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, ο κ. Καραμανλής απένειμε το βραβείο «Έργο της χρονιάς 2019» για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Το βραβείο παρέλαβαν ο CEO της Fraport Greece. κ. Alexander Zinnel και ο CEO της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, κ. Πέτρος Σουρέτης.