«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, μέχρι στιγμής είναι ένας μεμονωμένος σεισμός», δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος,

Κώστας Παπαζάχος για τον σεισμό στην Ξάνθη: «Μέχρι στιγμής είναι ένας μεμονωμένος σεισμός»

Epiloges Press

Epiloges Press

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, μέχρι στιγμής είναι ένας μεμονωμένος σεισμός», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, για τον σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί σε θαλάσσια περιοχή 13 χιλιόμετρα δυτικά- βορειοδυτικά της Ξάνθης.

«Έχει κάποιους λίγους σεισμούς που τον έχουν συνοδεύσει, της τάξης των 2 βαθμών, απλά είναι σε μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας που δεν είναι συνηθισμένοι οι κάτοικοι σε σεισμικές δονήσεις και γι’ αυτό υπάρχει η ανησυχία», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «ένας μεμονωμένος σεισμός που συμβαίνει σχεδόν κάθε εβδομάδα στον ελλαδικό χώρο δεν μπορεί από μόνος του να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο θα παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι «προφανώς και (σ.σ. το επίκεντρο του σεισμού) είναι κοντά σε ένα μεγάλο ρήγμα, σε ένα σημείο στην προέκταση του ρήγματος της Ξάνθης μέσα στον ορεινό όγκο της Σταυρούπολής», εξηγώντας ότι «πολλοί από τους σεισμούς συμβαίνουν πάνω σε μεγάλες και γνωστές ρηξιγενείς δομές του ελληνικού χώρου και γι’ αυτό αξίζουν κάποιας ιδιαίτερης προσοχής», όμως «αυτό δε σημαίνει ότι κάθε φορά που συμβαίνει προκαλεί και κάποια ενεργοποίηση – για παράδειγμα στο ρήγμα της Κεφαλλονιάς υπάρχει συνεχόμενη σεισμική δραστηριότητα και σε πάρα πολλά άλλα ρήγματα» . «Απλά πρέπει να έχουμε τον νου μας πώς εξελίσσεται η ακολουθία. Η γένεση σεισμών σε ένα ρήγμα έχει ένα ενδιαφέρον, πρέπει να την παρακολουθούμε, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», είπε, διευκρινίζοντας ότι η σεισμική ακολουθία έως αργά το μεσημέρι ήταν εξαιρετικά υποτονική.

Η περιοχή της Θράκης, όπως ανέφερε ο καθηγητής, είναι από τις πιο «δύσκολες» περιοχές του ελληνικού χώρου, γιατί «ενώ είναι μια περιοχή χαμηλής σεισμικότητας- έχει πολύ χαμηλή μέση σεισμικότητα- έχει πολύ μεγάλα ρήγματα και σε ιστορικούς χρόνους έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς που έχουν ξεπεράσει το μέγεθος 7».

«Σημαίνει ότι τα ρήγματα αυτά δε δίνουν σεισμούς αλλά σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα, κάποιοι μπορεί να είναι και πολύ μεγάλοι. Είναι σαν να χιονίσει ξαφνικά στην Ιεράπετρα, δε συμβαίνει συχνά» σημείωσε, παρατηρώντας πως ο κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με τη σεισμική δραστηριότητα στην Ξάνθη όπως για παράδειγμα στην Κεφαλλονιά και στο Αίγιο. «Η δυσκολία της περιοχής είναι ότι δίνει μεγάλους σεισμούς αλλά σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα. Ο κόσμος θεωρεί ότι η Θράκη ανήκει σε ασεισμικές περιοχές, ενώ ασεισμικές περιοχές δεν υπάρχουν στον ελληνικό χώρο», σημείωσε, καταλήγοντας ότι είναι πολύ νωρίς για περαιτέρω εκτιμήσεις: «Να κάνουμε υπομονή, να δούμε πώς θα πάει η ακολουθία, αν αυτή επεκτείνεται χωρικά, αν υπάρχουν έντονοι μετασεισμοί κ.ά. Αν δεν περάσουν δύο με τρεις ημέρες δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι δε θα γίνει ένας ισχυρότερος σεισμός αύριο», επισήμανε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Ελένη Μπιμπίκου

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιος ήταν ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας που γιορτάζει 17 Ιανουαρίου

17/01/26 12:12 πμ

Ποιος ήταν ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας που γιορτάζει 17 Ιανουαρίου

Συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

17/01/26 12:17 πμ

Συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία του Ιράν στο Ψυχικό, δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Συνταγή για το κορυφαίο comfort food: Χορταστική σούπα με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος

17/01/26 12:15 πμ

Συνταγή για το κορυφαίο comfort food: Χορταστική σούπα με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο μία τραυματίας μετά από σύγκρουση δύο οχημάτων

17/01/26 12:14 πμ

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο μία τραυματίας μετά από σύγκρουση δύο οχημάτων

Γ. Γεραπετρίτης: Παράνομες, ανυπόστατες οι τουρκικές αξιώσεις

16/01/26 11:27 μμ

Γ. Γεραπετρίτης: Παράνομες, ανυπόστατες οι τουρκικές αξιώσεις

Η 31μελής αντιπροσωπεία της ΠΕΜ που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα

16/01/26 11:22 μμ

Η 31μελής αντιπροσωπεία της ΠΕΜ που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε φάρμακα - video

16/01/26 8:31 μμ

Σέρρες: Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε φάρμακα – video

Έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ κάνουν ντεμπούτο σε δημοπρασία στη Σιγκαπούρη

16/01/26 11:05 μμ

Έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ κάνουν ντεμπούτο σε δημοπρασία στη Σιγκαπούρη

Νέος προπονητής της ΑΕΚ ο Αλέξης Αλβανός

16/01/26 11:04 μμ

Νέος προπονητής ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ ο Αλέξης Αλβανός

 Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Σερρών: Διημερίδα αφιερωμένη στην ενημέρωση και στις σύγχρονες λύσεις αποκατάστασης - video

16/01/26 8:24 μμ

 Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Σερρών: Διημερίδα αφιερωμένη στην ενημέρωση και στις σύγχρονες λύσεις αποκατάστασης – video

Το Goethe Institut τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

16/01/26 11:12 μμ

Το Goethe Institut τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Παύλος Πουλιάκας: "Η συντήρηση των πεζοδρομίων ανήκει στους ιδιοκτήτες" - video

16/01/26 8:32 μμ

Παύλος Πουλιάκας: “Η συντήρηση των πεζοδρομίων ανήκει στους ιδιοκτήτες” – video

Σχολιάστε

4 × 2 =