Η διεθνής ενεργειακή κρίση, το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, αλλά και ο κρίσιμος γεωστρατηγικός ρόλος της Μολδαβίας, καθώς είναι γειτονική χώρα με την Ουκρανία βρέθηκαν ... Περισσότερα

Κώστας Σκρέκας «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διασυνδέσεις, αλλάζουν το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα»

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Η διεθνής ενεργειακή κρίση, το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, αλλά και ο κρίσιμος γεωστρατηγικός ρόλος της Μολδαβίας, καθώς είναι γειτονική χώρα με την Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στο ΥΠΕΝ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον Υπουργό Ενέργειας της Μολδαβίας, Victor Parlicov. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρέσβης της Μολδαβίας στην Ελλάδα, Andrei Popov και ο Victor Binzari, Διευθυντής της Energocom, της κρατικής εταιρείας αερίου της Μολδαβίας.

Advertisement
 

Ο κ. Parlicov βρέθηκε στην Ελλάδα με αφορμή συζητήσεις που πραγματοποιούνται ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Energocom και στελεχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στο σχέδιο που εφαρμόζει η Ελλάδα για τη διαχείριση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και την ομαλή μας πορεία προς την Πράσινη Μετάβαση, υπογραμμίζοντας πως «μέσα στα τελευταία 4 χρόνια καταφέραμε σχεδόν να διπλασιάσουμε την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ, δημιουργώντας παράλληλα ένα ασφαλές πλαίσιο για τους επενδυτές στον τομέα των ΑΠΕ».  

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επεσήμανε πως «έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας, αλλά και των χωρών της Βορειοανατολικής Ευρώπης, με την κατασκευή κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν στο μέλλον, όπως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Αφρικής, η ελληνική πρόταση για απευθείας ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αυστρίας, αλλά και ο διπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με την Ιταλία και τη Βόρεια Μακεδονία».

Advertisement

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εθνική πρωτοβουλία GR-ecoislands και τα πρότυπα παραδείγματα των νησιών της Χάλκης και της Αστυπάλαιας. Με τον κ. Σκρέκα να δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ομόλογο για παροχή της σχετικής τεχνογνωσίας, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «με το GRecoislands δημιουργήσαμε ένα βιώσιμο μέλλον για τη Χάλκη και τους κατοίκους της και θα το κάνουμε και για άλλα ελληνικά νησιά».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον κ. Σκρέκα ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας αναφέρθηκε και στις μεγάλες προκλήσεις, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα του στον ενεργειακό της εφοδιασμό λόγω της αδιάκοπης ενεργειακής κρίσης, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο κ. Parlicov, εξέφρασε την ανάγκη να συμμετέχει η Μολδαβία πιο ενεργά στον ενεργειακό διάλογο ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες. Ενώ, τέλος,τόνισε πως «αποτελεί στρατηγικό μας στόχο να καταστεί η Μολδαβία η πρώτη αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία θα επιτύχει την απανθρακοποίηση».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιορτάζει 5 Δεκεμβρίου: Άγιος Σάββας, ο προστάτης των καρκινοπαθών και των γυναικών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν

05/12/25 12:01 πμ

Γιορτάζει 5 Δεκεμβρίου: Άγιος Σάββας, ο προστάτης των καρκινοπαθών και των γυναικών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν

Ξεκίνησε το 12ο επιστημονικό συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

04/12/25 11:56 μμ

Ξεκίνησε το 12ο επιστημονικό συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας

Επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Λευκωσία - Τεχνογνωσία από την ΔΑΟΕ για την δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Κύπρο

04/12/25 11:54 μμ

Επίσκεψη του Μ. Χρυσοχοΐδη στη Λευκωσία – Τεχνογνωσία από την ΔΑΟΕ για την δημιουργία Υπηρεσίας Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος από την Κύπρο

Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

04/12/25 11:53 μμ

Σαρκοπενία: Γήρανση, απώλεια μυϊκής μάζας και νέα φάρμακα για την παχυσαρκία

Τέσσερις χώρες αποχωρούν από τη Eurovision μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ

04/12/25 11:52 μμ

Τέσσερις χώρες αποχωρούν από τη Eurovision μετά την απόφαση για συμμετοχή του Ισραήλ

To BBC ανακοίνωσε σειρά για τα χρόνια των Beatles στο Αμβούργο

04/12/25 11:51 μμ

To BBC ανακοίνωσε σειρά για τα χρόνια των Beatles στο Αμβούργο

Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

04/12/25 11:50 μμ

Οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν το 2024 και οι μειώσεις στη χρηματοδότηση ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου

Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ ο τόμος «Μυθογένεση, Διασυστηματικότητα, Τελετουργία: Μελέτες προς τιμήν του Demetrios Yatromanolakis»

04/12/25 11:49 μμ

Παρουσιάστηκε στην ΕΣΗΕΑ ο τόμος «Μυθογένεση, Διασυστηματικότητα, Τελετουργία: Μελέτες προς τιμήν του Demetrios Yatromanolakis»

METEO: Σημαντικά ύψη βροχής στην Αττική μέχρι το απόγευμα - Πυροσβεστική: 90 κλήσεις έχει δεχτεί για την Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων

04/12/25 11:48 μμ

METEO: Σημαντικά ύψη βροχής στην Αττική μέχρι το απόγευμα – Πυροσβεστική – 90 κλήσεις έχει δεχτεί για την Αττική το Κέντρο Επιχειρήσεων

ΣΑΤΑ: Στους δρόμους της Αττικής από την Παρασκευή τα ταξί

04/12/25 11:47 μμ

ΣΑΤΑ: Στους δρόμους της Αττικής από την Παρασκευή τα ταξί

Αναστέλλεται η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής

04/12/25 11:46 μμ

Αναστέλλεται η λειτουργία εκπαιδευτικών δομών και βρεφονηπιακών σταθμών της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Αττικής

Οι πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 - 600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024 (πίνακες)

04/12/25 11:44 μμ

Οι πληρωμές προς τους αγρότες για το 2025 – 600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024 (πίνακες)