Ξεκινά τη Δευτέρα 24 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ενώ δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε αγρότες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ξεκινά τη Δευτέρα 24 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ενώ δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε αγρότες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τη σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με την Απόφαση (ΦΕΚ Β2033/19.05.2021) του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Advertisement
 

Οι μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, διαμορφώνονται σε 9,01 ευρώ/MWh και για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε 2,55 ευρώ/MWh. Εφόσον, εντός της σχετικής προθεσμίας δεν υποβληθούν αιτήσεις τότε οι χρεώσεις, αναδρομικά από την αρχή του 2019, θα ανέλθουν στα 17 ευρώ/ MWh που είναι η χρέωση βάσης.

Οι δικαιούχοι αγρότες μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν με μια νέα, πιο απλή διαδικασία την έκπτωση που δικαιούνται στο ΕΤΜΕΑΡ. Ειδικότερα, στο πληροφοριακό σύστημα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) δημιουργείται ένα διακριτό υποσύστημα παροχών αγροτικής χρήσης στο οποίο καλούνται να υποβάλουν μόνο τα εξής στοιχεία:

  • ΑΦΜ και επωνυμία δικαιούχου του εδαφίου,
  • Στοιχεία επικοινωνίας δικαιούχου,
  • Αριθμό παροχής.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει τη Δευτέρα 24 Μαΐου και ώρα 12:00 και θα παραμείνει ανοιχτή για τα έτη 2019-2020 για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ενός μήνα για τους αγρότες, προκειμένου οι δυνητικοί δικαιούχοι των αντίστοιχων κατηγοριών να προχωρήσουν είτε σε πρώτη υποβολή αίτησης είτε σε διόρθωση των στοιχείων των αιτήσεων τους και στην επανυποβολή τους.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων για τα έτη 2019-2020, ο ΔΑΠΕΕΠ θα ανοίξει πάλι την ηλεκτρονική πλατφόρμα για διάστημα ενός μήνα, προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις για το έτος 2021. Κατόπιν, η διαδικασία θα συνεχιστεί και για το έτος 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προστέθηκαν στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, οι οποίες είχαν την 30ή Ιουνίου 2014 (ημερομηνία θέσης σε ισχύ των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ενεργή παροχή κατανάλωσης Υψηλής Τάσης (ΥΤ) ή Μέσης Τάσης (ΜΤ), με τους κάτωθι Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ):

Advertisement
ΔΕΗ
  • ΚΑΔ 5222 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές.
  • ΚΑΔ 5223 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές.
  • ΚΑΔ 5510 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα.
  • ΚΑΔ 5520 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής.
  • ΚΑΔ 5530 Επιχειρήσεις με δραστηριότητες συναφείς με χώρους κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα χιλιάδων αγροτών, τουριστικών και ενεργοβόρων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα από την υγειονομική κρίση, τους δίνουμε τη δυνατότητα να επωφεληθούν της μειωμένης χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ. Με τον τρόπο αυτόν, ένα μεγάλο κόστος που θα επιβάρυνε με αναδρομικές χρεώσεις από το 2019 νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας αποτρέπεται. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αιτήσεις για να εξασφαλίσουν έκπτωση στο ΕΤΜΕΑΡ, δίνουμε δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να το πράξουν τώρα».

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, δήλωσε: «Ο ΔΑΠΕΕΠ, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποκαθιστά την πρόσβαση δυνητικών δικαιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που κατά τεκμήριο υπέστησαν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και στους αγρότες να υποβάλουν αίτηση για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Επίσης, ενεργοβόρες βιομηχανίες που πιθανόν έκαναν λάθη στις δηλώσεις που υπέβαλαν έχουν τη δυνατότητα να τις διορθώσουν και να τις υποβάλουν εκ νέου. Ειδικά για τους αγρότες, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ, ώστε να αντλούνται αυτόματα τα απαιτούμενα στοιχεία, δημιουργήσαμε μια εξαιρετικά απλή διαδικασία δήλωσης σε ξεχωριστό πληροφοριακό σύστημα».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

25/12/25 10:17 πμ

Βούλα Πατουλίδου για τα πρώτα Χριστούγεννα χωρίς τον σύζυγό της:  Όση χρυσόσκονη και αν ρίξεις, η απουσία κάθεται εκεί

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

25/12/25 10:12 πμ

Ο Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» που ερμήνευσε η Δέσποινα Βανδή

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

25/12/25 9:23 πμ

Μυτιλήνη: «Σμυρνιά κάλαντρα» στη Μυτιλήνη του 1935

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

25/12/25 9:16 πμ

ClimateHub: Τα πιο ψυχρά και τα πιο θερμά Χριστούγεννα τα τελευταία 125 χρόνια

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

25/12/25 9:03 πμ

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται οδηγός μηχανής μετά από τροχαίο

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

25/12/25 8:57 πμ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων: Ζωντανή πρόσκληση για ανανέωση ζωής και νοοτροπίας

Παίζοντας μπάλα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο

25/12/25 8:53 πμ

Παίζοντας μπάλα τα Χριστούγεννα στο μέτωπο

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

25/12/25 8:49 πμ

Ο Κίλιαν Μέρφι επιστρέφει στον ρόλο του Τόμι Σέλμπ στην ταινία «Peaky Blinders: The Immortal Man»

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

25/12/25 8:48 πμ

Ν. Δένδιας: Δημιουργούμε τη δεύτερη μονάδα παραγωγής drones στην Ελλάδα

Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

25/12/25 8:46 πμ

Θεσσαλονίκη: Πιθανόν οβίδα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε στο λιμάνι

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

25/12/25 8:44 πμ

Ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε έκπληξη σε 94χρονη θαυμάστριά του

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού

25/12/25 8:43 πμ

Τουρκία-Συντριβή Falcon: Σε ουδέτερη χώρα η ανάλυση του μαύρου κουτιού