Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην Τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11 Απριλίου, στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Σκρέκας συζήτησε με τις ομολόγους ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην Τριμερή Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11 Απριλίου, στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Σκρέκας συζήτησε με τις ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο, Karine Elharrar και Νατάσα Πηλείδου, για τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης η οποία έχει κλιμακωθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας. Όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Advertisement
MEGA

Στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν και την κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.  

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Με τις ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο συζητήσαμε τρόπους για την ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας στην ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ανατροφοδοτεί τη σφοδρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας και στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Συζητήσαμε για τα εμβληματικά έργα που προωθούμε στην περιοχή τα οποία θα ενισχύσουν την επάρκεια εφοδιασμού και μπορούν να οδηγήσουν σε σταδιακή αποκλιμάκωση του υψηλού κόστους ενέργειας. Όπως την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed και το ενδεχόμενο μεταφοράς υγροποιημένου αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αιγύπτου και την κατασκευή νέου σταθμού LNG στην Κύπρο. Τα έργα αυτά θα ωφελήσουν τις χώρες μας, την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, καθώς θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, προάγοντας παράλληλα την ασφάλεια, την ευημερία και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

01/02/26 4:16 μμ

Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης: Ο οργανισμός που κράτησε ζωντανή τη φιλανθρωπία, φωτίζει την άγνωστη ιστορία της πόλης

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

01/02/26 4:11 μμ

Κεντρική Μακεδονία: Σε εξέλιξη τα έντονα καιρικά φαινόμενα – Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

01/02/26 3:58 μμ

Νέα Δημοκρατία: Ορίστηκαν τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου

Στη συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ παρευρέθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο περιθώριο των εργασιών, ο Πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, τον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Σάιμον Χάρρις και τον επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Σε όλες τις συναντήσεις παρών ήταν ο κ. Χατζηβασιλείου. Κατά τις συνομιλίες, συζητήθηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βρίσκεται στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα δημογραφικού, στέγασης και ευνοϊκής φορολόγησης νέων, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα μέτρα που ανέλαβε σχετικά η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπορίσοφ, ότι «πρόκειται για μια σημαντική και στρατηγική επένδυση για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο». Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αναβάθμισης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης «Θεσσαλονίκη - Σόφια - Βουκουρέστι», έργο που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Σερρών.

01/02/26 3:54 μμ

Στο Ζάγκρεμπ για την συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ ο Χατζηβασιλείου, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση 

01/02/26 3:47 μμ

Μπάνσκο: Εκεί που το βουνό συναντά την παράδοση -Δείτε βίντεο

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

01/02/26 3:36 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης για το ελληνικό SAFE: Πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της πατρίδας μας σε όλα τα πεδία

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

01/02/26 3:35 μμ

Πολιτική Προστασία: Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

01/02/26 3:34 μμ

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

01/02/26 3:32 μμ

Ντοκιμαντέρ που εξερευνά τα πρώτα χρόνια των Red Hot Chili Peppers θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

01/02/26 3:30 μμ

Θ. Αλισσάφη: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αξιοποιεί νανοσωματίδια στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

01/02/26 3:29 μμ

«Παγιδεύοντας τους δαίμονες»-Τα Αραμαϊκά κύπελλα εξορκισμού των Ιουδαίων της Βαβυλώνας

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

01/02/26 3:28 μμ

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα