Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργικό ... Περισσότερα

Κώστας Σκρέκας: «Η Ελλάδα μείωσε 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα»

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού

Advertisement
 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε χθες, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Διεθνούς Διάσκεψης Φυσικού Αερίου στο Βουκουρέστι (Romanian International Gas Conference – RIGG 2022), που διοργάνωσε ο Ρουμάνος Υπουργός Ενέργειας, Virgil Popescu.

Στο Συμβούλιο συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Μολδαβίας, Andrei Spînu, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rossen Hristov, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Virgil-Daniel Popescu, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Mykola Kolisnyk, ο Υφυπουργός για την Πολιτική Ασφάλεια στο Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Péter Sztáray και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Fatih Dönmez.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι ενέργειες των χωρών, που συμμετείχαν στο Διεθνές Φόρουμ, για απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή του Ευξείνου Πόντου σε αυτήν την προσπάθεια και η σημασία των περιφερειακών συνεργασιών.

Κώστας Σκρέκας: «Η Ελλάδα μείωσε 40% την κατανάλωση φυσικού αερίου από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα»

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε την ολοκληρωμένη στρατηγική της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, ενόψει του χειμώνα και επισήμανε ορισμένους πολύ σημαντικούς δείκτες που υπογραμμίζουν την ισχυρή δυναμική που αναπτύσσει η Ελλάδα για την ενεργειακή της αυτονομία:

• Η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο σημείωσε 40% μείωση, σε σχέση με το περσινό διάστημα.

• Πέρυσι η χώρα εξήγαγε 0.7 bcm φυσικού αερίου, ενώ φέτος πλησιάζει ήδη τα 2 bcm.

• Καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.

Advertisement
Family Kitchen

• Έχει αυξηθεί η ικανότητα επαναεριοποίησης LNG κατά 12% από τον Ιούνιο.

• Την 1η Οκτωβρίου, εγκαινιάζεται η εμπορική λειτουργία του αγωγού IGB.

Advertisement

• Ο αγωγός TAP, με την αύξηση της δυναμικότητάς του, καλύπτει μέχρι στιγμής σχεδόν το 20% της εγχώριας κατανάλωσης.

• Σε πνεύμα αλληλεγγύης, η Ελλάδα έχει εξάγει περισσότερες από 18 TWh φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και 2 TWh στην Ιταλία.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Η Ελλάδα ήταν πάντα πυλώνας σταθερότητας, ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ολοκληρώσει σημαντικά έργα υποδομών ενέργειας ενώ παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Ο αγωγός IGB είναι έτοιμος να λειτουργήσει ενώ το FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023. Σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, ο οποίος ήδη κατασκευάζεται, η χωρητικότητα LNG στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 20 bcm μέσα στα επόμενα 3 χρόνια». 

Επίσης, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην εθνική ενεργειακή στρατηγική για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, επισημαίνοντας ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντιπροσωπεύουν πλέον το 40% του ενεργειακού μείγματος της χώρας και αναμένεται να φτάσουν το 60% τα επόμενα 3 χρόνια ενώ η παραγωγή ΑΠΕ θα προσεγγίσει φέτος το επίπεδο ρεκόρ των 20 ΤWh.

Τέλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας: «Οι ρωσικές απειλές, με όπλο την ενέργεια, δεν υπονόμευσαν την αποφασιστικότητα, την ενότητα και το πνεύμα αλληλεγγύης μας. Σε αυτή την καθοριστική στιγμή για ολόκληρη την Ευρώπη, είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με ισχυρές συνέργειες και καθοριστικό περιφερειακό αποτύπωμα, ώστε να διαμορφώσουμε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον για τα κράτη μας, με προσιτές τιμές για τους καταναλωτές».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

04/10/25 12:25 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 4 Οκτωβρίου

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

04/10/25 12:24 πμ

Ο Φρανκ επαίνεσε το πνεύμα των παικτών του και τις «επιστροφές» τους στα ματς

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν '25- '26

04/10/25 12:22 πμ

Με έμφαση στο ελληνικό έργο ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του ΚΘΒΕ για τη σεζόν ’25- ’26

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

04/10/25 12:21 πμ

Πίτες με λαχανικά και μπέικον

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

04/10/25 12:19 πμ

Η Γιέλενα Τοντόροβιτς πρωτοπορεί, αναλαμβάνοντας ανδρική ομάδα στην Βραζιλία

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

04/10/25 12:17 πμ

Βαριά ήττα για τη Νέα Ιωνία

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

04/10/25 12:16 πμ

Άρης: Δίχως Κουλμπόκα, Φόρεστερ απέναντι στην Καρδίτσα

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς – καθημερινά σκοτώνονται 50-60

04/10/25 12:14 πμ

Έρευνα BBC: Οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έφθασαν τους 134.125 νεκρούς

Βόλος-Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

04/10/25 12:10 πμ

Βόλος – Η αποστολή για το ματς με την ΑΕΛ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς - Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

04/10/25 12:09 πμ

Κοινή Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς – Πλεύσης Ελευθερίας για το Global Sumud Flotilla

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

04/10/25 12:07 πμ

Πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το επτάμηνο του 2025

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο- Διάβημα διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ στον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα

03/10/25 8:37 μμ

Αντιπροσωπεία της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ επισκέφθηκε τους 27 Έλληνες που μετείχαν στον στολίσκο