Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας για τον μήνα Απρίλιο απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση: Η Κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ... Περισσότερα

Κώστας Σκρέκας «Το πρόγραμμα Εξοικονομώ 23’ συμβάλλει καθοριστικά στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του κτηριακού μας αποθέματος»

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας για τον μήνα Απρίλιο απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση:

Advertisement
 

Η Κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα τις επιδοτήσεις για τον μήνα Απρίλιο.

Τους τελευταίους 20 μήνες, έχουμε διαθέσει περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Το 70% αυτό του ποσού προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, και των εσόδων από τις δημοπρασίες αερίων των θερμοκηπίου, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Παράλληλα, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε μια συνετή και νοικοκυρεμένη πολιτική, ώστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για τον επόμενο – πιθανώς δύσκολο – χειμώνα.

Είναι αλήθεια πως οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή τη χρονική στιγμή, βρίσκονται σε πορεία σημαντικής αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει πτώση στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Μάλιστα, πολλοί πάροχοι ανακοίνωσαν για τον Απρίλιο τιμές που προσεγγίζουν επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο, συνεπείς στη δέσμευσή μας, βρισκόμαστε εδώ για 20ο συνεχόμενο μήνα και προστατεύουμε αποτελεσματικά νοικοκυριά και αγρότες από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Γιατί η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο αυτό χρειαστεί.

Τον Απρίλιο, οι καταναλωτές, μετά και τις σημερινές επιδοτήσεις, θα δουν ακόμη ποιο μειωμένους τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, σε σχέση με αυτούς του Μαρτίου.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το μήνα Απρίλιο, για την επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια:

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

•          Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

•          Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

•          Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54 €/MWh, απορροφώντας το σύνολο σχεδόν της αύξησης.

•          Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Απρίλιο ανέρχεται στα 24,4 εκατ. ευρώ.

Advertisement

Θέλω να τονίσω αυτό που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επαναλάβει πολλές φορές: Η μόνη λύση για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας είναι η πράσινη μετάβαση. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για όλους.

Πριν λίγες ημέρες, βάλαμε σε φάση υλοποίησης δύο σπουδαία προγράμματα που εκμεταλλεύονται το άπλετο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας, προς όφελος των πολιτών.

1.      Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν άμεσα τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά. Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού θα μειωθεί κατά περίπου 65%.

2.      Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με σημαντικές επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% αγρότες. Η εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας μπορεί να φτάσει και τα 3 χιλ. ευρώ ετησίως. 

Και δε σταματούμε εδώ. Τον επόμενο μήνα, εκκινούμε δύο ακόμα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης γιατί είναι αυτονόητο πως η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομούμε και δεν καταναλώνουμε: το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» και το νέο «Εξοικονομώ 2023».

Η Κυβέρνηση μας, εγγυάται ότι θα στηρίζει αδιάλειπτα τους πολίτες όσο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί αυτή την πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2025

14/11/25 5:24 μμ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2025

Τέμπη: Λήγει η προθεσμία για να δηλώσουν οι συγγενείς αν επιθυμούν εκταφή των σορών - Πόσοι δήλωσαν

14/11/25 5:17 μμ

Τέμπη: Λήγει η προθεσμία για να δηλώσουν οι συγγενείς αν επιθυμούν εκταφή των σορών – Πόσοι δήλωσαν

Έριχνε υγρά βιομηχανικά απόβλητα σε προστατευμένη ζώνη κοντά στον Αξιό

14/11/25 5:12 μμ

Έριχνε υγρά βιομηχανικά απόβλητα σε προστατευμένη ζώνη κοντά στον Αξιό

Χωρίς ραντεβού στο Ιατρείο Πόνου του Παπαγεωργίου στις 18 Νοεμβρίου

14/11/25 5:07 μμ

Χωρίς ραντεβού στο Ιατρείο Πόνου του Παπαγεωργίου στις 18 Νοεμβρίου

Η Γαλλία εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία» για τη δίωξη κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου

14/11/25 5:03 μμ

Η Γαλλία εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία» για τη δίωξη κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου

Διεθνές συνέδριο για τις νέες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης με τη συνεργασία του ΑΠΘ και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου

14/11/25 4:59 μμ

Διεθνές συνέδριο για τις νέες ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης με τη συνεργασία του ΑΠΘ και του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου

Το θαύμα της Premier League: Τα 11 δισ. ευρώ στην βρετανική οικονομία, οι 104.000 θέσεις εργασίας και τα 5 δισ. ευρώ στη φορολογία

14/11/25 4:54 μμ

Το θαύμα της Premier League: Τα 11 δισ. ευρώ στην βρετανική οικονομία, οι 104.000 θέσεις εργασίας και τα 5 δισ. ευρώ στη φορολογία

Άνοιξε το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου

14/11/25 4:50 μμ

Άνοιξε το Δημοτικό Κολυμβητήριο Ωραιοκάστρου

Με σύνθημα «Εδώ το αδύνατο είναι μόνο η αρχή» η Πελοπόννησος στη φετινή Philoxenia

14/11/25 4:47 μμ

Με σύνθημα «Εδώ το αδύνατο είναι μόνο η αρχή» η Πελοπόννησος στη φετινή Philoxenia

Καταδίκη καθηγητή-γυμναστή για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του

14/11/25 4:45 μμ

Καταδίκη καθηγητή-γυμναστή για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών του

«Ο Χορός των εραστών» ξανά στη Στέγη

14/11/25 4:42 μμ

«Ο Χορός των εραστών» ξανά στη Στέγη

Ευρωπαϊκές και εθνικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία

14/11/25 4:12 μμ

Ευρωπαϊκές και εθνικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία