Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που τον συνοδεύει, πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς ... Περισσότερα

Κώστας Σκρέκας: «Στην Κρήτη το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ το 2030»

Epiloges Press

Epiloges Press

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, που τον συνοδεύει, πραγματοποίησε σειρά επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο κ. Σκρέκας, συμμετείχε μαζί με τον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθάναση, τον Υφυπουργό Οικονομικών – Αρμόδιο για θέματα φορολογικής πολιτικής, Απόστολο Βεζυρόπουλο, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάση Κοντογεώργη σε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της περιοχής, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το μεσημέρι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την Περιφέρεια Κρήτης στο τομέα της ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Κώστας Σκρέκας: «Στην Κρήτη το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ΑΠΕ το 2030»

Στις παρεμβάσεις του ο κ. Σκρέκας, αφού προηγουμένως άκουσε τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις αγωνίες των παραγωγικών φορέων της περιοχής, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι: «Έχουμε διαθέσει 8 δισ. εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απορροφούμε επί πολλούς μήνες το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων των τιμών ενέργειας. Δώσαμε προτεραιότητα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καταργήσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυξήσαμε τον ανταγωνισμό και δώσαμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιλέγουν πάροχο. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε για όσο διάστημα συνεχίζεται η κρίση…».

Μιλώντας ειδικά για την Κρήτη, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, είπε πως το νησί «είναι ο τόπος που αποτελεί πρωτοπορία στον ελληνικό τουρισμό. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη Κρήτη, με έναν βιώσιμο τρόπο, με βιώσιμες υποδομές. Η Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιεί 100% καθαρή ενέργεια και να συμβάλει καθοριστικά στον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει, το 80% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030…».

Advertisement
Babis

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για καθαρή ενέργεια στην περιοχή, ο κ. Σκρέκας τόνισε μεταξύ άλλων: «Δίνουμε τη δυνατότητα με νόμο που θα φέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δημιουργηθούν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, να συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση και να εγκαθιστούν συστήματα με μπαταρίες επομένως να πετυχαίνουν και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Αναβαθμίζουμε τα δίκτυα εντός Κρήτης, σχεδόν 100εκατ.για υψηλή τάση, 50 εκατ. για μέση και χαμηλή τάση ενώ υλοποιούμε απαραίτητες υποδομές σε απόβλητα και λύματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και τις έρευνες που γίνονται, όταν είπε πως αυτοί είναι «μια νέα πιθανή πηγή πλούτου» και πρόσθεσε ότι «αν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να εξάγουμε και να καλύπτουμε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

23/02/26 11:12 μμ

Γλάρος επανήλθε στη ζωή με ΚΑΡΠΑ έπειτα από χτύπημα μπάλας σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

23/02/26 10:06 μμ

Σεισμικά ίχνη αποκαλύπτουν ένα άγνωστο και επικίνδυνο ρήγμα

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:52 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

23/02/26 9:36 μμ

Αντιμέτωπες με σφοδρή χιονοθύελλα οι βορειοανατολικές ΗΠΑ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

23/02/26 9:55 μμ

Κ. Κάλας: «Δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στο 20ό πακέτο κυρώσεων»

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

23/02/26 9:31 μμ

Το Αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι Φωκίδας – Το πιο ξέφρενο έθιμο της Καθαράς Δευτέρας

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι - video

23/02/26 8:06 μμ

Στο πάρκο της Ομόνοιας πέρασαν την Καθαρά Δευτέρα χιλιάδες Σερραίοι – video

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της "χάσκας" και της συγχώρεσης - video

23/02/26 7:51 μμ

Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου: Το έθιμο της “χάσκας” και της συγχώρεσης – video

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα - video

23/02/26 7:42 μμ

Μοιράστηκαν και στις τοπικές κοινότητες του δήμου Σερρών τα κούλουμα – video

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας - video

23/02/26 7:35 μμ

ΦΑΕΘΩΝ: Κοπή βασιλόπιτας σε κλίμα ενότητας και δυναμικής ανοδικής πορείας – video

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες - video

23/02/26 7:23 μμ

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2026: Μνήμη, πίστη και συνέχεια του Μικρασιατικού Ελληνισμού στις Σέρρες – video

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών - Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά - video

23/02/26 7:00 μμ

Άναψε η Τζαμάλα από τον  Πανηπειρωτικό Σύλλογο Σερρών – Πλήθος κόσμου χόρεψε γύρω από τη φωτιά – video