Κώστας Ζαχαριάδης – Γρηγόρης Θεοδωράκης: Να βρεθεί λύση για τον γραπτό διαγωνισμό της ΑΑΔΕ
Date:
Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Εξαιρετικά χαμηλά ήταν τα ποσοστά επιτυχόντων στον πρόσφατο διαγωνισμό πλήρωσης θέσεων μόνιμου προσωπικού στην ΑΑΔΕ (προκήρυξη 1Γ/2022). Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα ποσοστά επιτυχίας για τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ ανέρχονται σε 2,46%, 1,43% και 1,16% αντίστοιχα! Αντιθέτως, πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά των θέσεων που θα παραμείνουν κενές ιδίως στις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ (565 κενές επί συνόλου 822 – ποσοστό 75,43%).
Αν τα χαμηλά ποσοστά επιτυχόντων οφείλονται στην ορισθείσα απαιτούμενη βαθμολογία βάσης, στον υψηλό συντελεστή της αρνητικής βαθμολόγησης ή στα θέματα που επιλέχθηκαν δεν το γνωρίζουμε. Υπάρχουν πιο ειδικοί για να αναλύσουν τυχόν αδυναμίες της διαγωνιστικής διαδικασίας. Το βέβαιο είναι ότι τα συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα αναδεικνύουν προβλήματα στον σχεδιασμό της διαγωνιστικής διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι υψηλών τυπικών προσόντων, που κατά βάση προετοιμάζονται επίπονα και μακροχρόνια για διαγωνισμούς αυτού του είδους, να οδηγούνται σε τέτοια ποσοστά αποτυχίας.
Ο εύλογος προβληματισμός που προκαλείται, επιτείνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει σε καθαρά προεκλογικό χρόνο να διεξάγει ένα διαγωνισμό – μαμούθ για την στελέχωση του δημοσίου τομέα, στήνοντας ένα πρωτοφανές εμπόδιο ελπίδας για χιλιάδες συμπολίτες μας που βιώνουν την πρωτοφανή εργασιακή και οικονομική ανασφάλεια της εποχής.
Αναφορικά με την 1Γ/2022 το βέβαιο είναι ότι ένας διαγωνισμός με τεράστιο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του. Αυτή τη στιγμή η λύση είναι μία: Πρέπει η κυβέρνηση σεβόμενη τις αρχές της νομιμότητας, τη ισότητας και της αξιοκρατίας να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της ορισθείσας απαιτούμενης βαθμολογίας βάσης προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις της Α.Α.Δ.Ε. Είναι μία λύση δίκαιη και αξιοκρατική που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Δεν είναι δυνατόν νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους (ΔΟΥ, Τελωνεία, Γενικό Χημείο του Κράτους) να παραμένουν διαρκώς υποστελεχωμένες.
…