Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι ελεγχόμενοι γι’ αυτά που δεν έκαναν τέσσερα ολόκληρα χρόνια»
Date:
Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ασκεί ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είναι ελεγχόμενοι γι’ αυτά που δεν έκαναν τέσσερα ολόκληρα χρόνια».
Κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια «διάχυσης της ευθύνης» και «αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης», σχολιάζοντας ότι «για άλλη μία φορά προσπαθεί να κάνει damage control και να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κοινωνική κατακραυγή». «Εδώ ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μας βάλει όλους στο κάδρο. Όταν ‘όλοι φταίμε’ σημαίνει ότι δεν φταίει κανείς», αναφέρει. Σχολιάζει δε ότι με την παραίτηση του Κ. Αχ. Καραμανλή «δεν παραγράφονται οι κυβερνητικές ευθύνες, πολύ δε περισσότερο όταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε εκλογές».
Υποστηρίζει ότι οι εκλογές «θα κριθούν στην αξιοπιστία, είναι πλέον σαφές» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι πρώτος. Σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο, είναι σε πανικό και το βλέπουν οι πολίτες», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «αξίζει καλύτερα από το να ζούμε σε μια επικοινωνιακή φούσκα που σκάει με κρότο». «Το βράδυ των εκλογών», τονίζει, «ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του και τη Δευτέρα το πρωί θα συγκροτήσουμε σταθερή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς θα προχωρήσουμε με όσους θέλουν, μπορούν και αντέχουν». Ο κ. Ζαχαριάδης υπογραμμίζει ότι «ο ξυλοδαρμός του Γιάνη Βαρουφάκη είναι πράξη φασιστική» και πως «ο ξυλοδαρμός κάθε πολιτικού ή πολίτη για τις απόψεις του είναι πράξη φασιστική».
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Κώστα Ζαχαριάδη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη:
Ερ.: Γιατί μιλάτε για «προαναγγελθείσα τραγωδία» όσον αφορά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη;
Απ.: Είμαστε ακόμη σε κατάσταση σοκ, δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι έχει συμβεί. Σε όλους μας υπάρχει ένας κόμπος στον λαιμό όταν σκεφτόμαστε τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Δεν υπάρχουν λόγια για τα θύματα, για τις οικογένειες τους, για εκείνους που ζουν με μετατραυματικό στρες και θα ζουν για χρόνια με αυτό. Είναι μια ολόμαυρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Πώς φτάσαμε ως εκεί; Γιατί δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε την τραγωδία; Όσο ψάχνεις, ανατριχιάζεις με τις ελλείψεις, τις παραλείψεις και τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία. Διαβάστε ξανά και με προσοχή τις ανακοινώσεις και τα εξώδικα των εργαζομένων που ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε με κυνισμό συντεχνίες. Διαβάστε ξανά και με προσοχή τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που προειδοποιούσαν στη Βουλή και η κυβέρνηση απαντούσε ότι είναι ντροπή να τίθεται θέμα ασφάλειας. Δείτε την αναντιστοιχία μεταξύ επικοινωνίας και πραγματικότητας. Κατά τραγική σύμπτωση ο κ. Μητσοτάκης ετοίμαζε προεκλογική φιέστα μια μέρα μετά το δυστύχημα στο κέντρο τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδας, η οποία ακυρώθηκε λόγω του δυστυχήματος. Τι θα μας έλεγε εκεί ο Πρωθυπουργός; Η κυβέρνηση ολοκληρώνει την τετραετία και μας λέει ότι «δεν πρόλαβε» να ολοκληρώσει το έργο που παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μια σύμβαση που ήταν ήδη υπό εκτέλεση και που έλεγε ότι το έργο της τηλεματικής θα παραδιδόταν μέσα στο 2020 -έχουμε Μάρτη του 2023. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι υπονόμευσε τη λειτουργία του σιδηροδρόμου που παρέλαβε το 2019: Μείωση προσωπικού, αναστολή της λειτουργίας του δευτεροβάθμιου οργάνου επιτήρησης των τρένων στην οδό Καρόλου στην Αθήνα, παύση της λειτουργίας του κέντρου που επιτηρούσε την κυκλοφορία περιφερειακά της Λάρισας μετά τη φωτιά του 2019. Εγκληματικές ευθύνες.
Ερ.: Πώς αξιολογείτε τις κινήσεις του πρωθυπουργού για τη διερεύνηση των αιτιών και των ευθυνών;
Απ.: Ο Πρωθυπουργός δυστυχώς για άλλη μία φορά προσπαθεί να κάνει damage control και να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κοινωνική κατακραυγή. Από την πρώτη στιγμή το πανίσχυρο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και όλοι οι δορυφόροι του προσπαθούν να μας πείσουν για δύο πράγματα: Πρώτον, ότι για όλα φταίει ο σταθμάρχης και δεύτερον, ότι «φταίμε όλοι». Οι ευθύνες του σταθμάρχη φαίνεται να είναι προφανείς και τεράστιες και θα τις αποδώσει η δικαιοσύνη. Όμως, κάθε φορά που κάποιος κάνει ένα εγκληματικό λάθος, πρέπει είτε να υπάρχει και κάποιος επιπλέον άνθρωπος και να διορθώνεται είτε να εξουδετερώνεται μέσω της τεχνολογίας. Εδώ ξεκινά η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εδώ ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μας βάλει όλους στο κάδρο.
Όταν «όλοι φταίμε» σημαίνει ότι δεν φταίει κανείς. Ο Πρωθυπουργός συνειδητά, για να διασωθεί προσωπικά, παίζει το παιχνίδι των πιο σκοτεινών και αντιδραστικών κύκλων που ισοπεδώνουν τα πάντα και οδηγούν τμήματα της κοινωνίας στο σκοτάδι, στην ακροδεξιά, σε κρίση αντιπροσώπευσης. Οι ευθύνες πρέπει να είναι εστιασμένες και συγκεκριμένες όπου κι αν βρίσκονται. Όχι στη διάχυση της ευθύνης, όχι στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Και ας μου επιτρέψετε να διορθώσω κάτι: Τις ευθύνες δεν τις ψάχνει ο Πρωθυπουργός, τις ψάχνει η Δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του είναι ελεγχόμενοι γι’ αυτά που δεν έκαναν τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Ερ.: Η παραίτηση του Κ. Αχ. Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Μεταφορών δεν ήταν μια κίνηση που έπρεπε να γίνει; Ζητάτε την απόσυρση του και από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ;
Ο κ. Καραμανλής δεν μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό μετά την τραγωδία. Είναι επίσης τρομερό ότι ο υφυπουργός του στέκεται μια χαρά στη θέση του και το θέμα είναι αόρατο στον δημόσιο διάλογο. Θυμηθείτε πως ο υφυπουργός Μεταφορών χλεύαζε τις καταγγελίες των σιδηροδρομικών για το δίκτυο του ΟΣΕ. Με την παραίτηση όμως, δεν παραγράφονται οι κυβερνητικές ευθύνες, πολύ δε περισσότερο όταν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε εκλογές. Ήδη και στο εσωτερικό της ΝΔ και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τον πιέζουν να μην είναι υποψήφιος ξανά. Είναι θέμα δικό του, του κόμματός του και του πρωθυπουργού, αλλά παραίτηση για 50 μέρες κατά την άποψή μου δεν νοείται. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις. Το 2020 η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε συμφωνήσει με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως η ιταλική εταιρία θα κάνει επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο από την πλευρά του θα αναλάβει την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας. Η σύμβαση αυτή δεν ήρθε ποτέ προς ψήφιση και στη συνέχεια, άλλαξε το 2022. Στην τροποποιημένη σύμβαση η εταιρεία απαλλάχθηκε από σχεδόν 600 εκατ. ευρώ επενδύσεις και ταυτόχρονα, απαλείφθηκε η υποχρέωση του Δημοσίου να ολοκληρώσει τα συστήματα ασφαλείας. Και όλα αυτά είχαν υπογραφή. Η «αντικειμενική ευθύνη» που εξαντλείται;
Ερ.:Η τραγωδία στα Τέμπη επαναφέρει και τη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα ή όχι της ιδιωτικοποίησης βασικών δομών που μέχρι πρότινος ήταν δημόσιες. Γιατί καταλογίζετε την ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ; Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;
Απ.: Βιωσιμότητα, ασφάλεια και ανθεκτικότητα. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά για ένα σύγχρονο Κράτος που μπορεί να προστατεύει τους πολίτες του και που μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει τις όλο και πιο συχνές στην εποχή μας κρίσεις. Στην πράξη αυτό συνδέεται με τις δημόσιες υποδομές και τα δημόσια δίκτυα. Αυτά που καταρχήν η τρόικα με μνημόνια και αμέσως μετά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς μνημόνια, προσπαθούν να εξαερώσουν με τρόπο συγκεκριμένο, με σαφή προγραμματισμό και αμείλικτο σχεδιασμό: Συρρίκνωση πόρων, απαξίωση υποδομών, συκοφάντηση εργαζομένων, απολύσεις στελεχών, απαξίωση του παραγόμενου έργου, κατάρρευση, ιδιωτικοποίηση. Αυτή είναι η μέθοδος της ιδιωτικοποίησης -όχι μόνο στην Ελλάδα- του τεράστιου δημόσιου πλούτου, των υποδομών και των δικτύων. Το είδαμε παλαιότερα στην Ολυμπιακή, στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ, το είδαμε στη ΔΕΗ και το βλέπουμε σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο καλύτερος μαθητής αυτής της εγκληματικής μεθοδολογίας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του. Ας προχωρήσουμε όμως στο συγκεκριμένο. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά τρένα που λειτουργούν με ασφάλεια. Εδώ στην Ελλάδα φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί υπονομεύθηκαν όλες οι δικλείδες ασφαλείας και τα στάνταρ λειτουργίας. Εδώ μιλάμε για ζητήματα υποδομών που υπάγονται στην κρατική αρμοδιότητα. Αυτό που ιδιωτικοποιήθηκε το 2017 είναι το μεταφορικό έργο, όχι οι υποδομές.
Ερ.: Η παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναβλήθηκε λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη. Μπορείτε να μας προϊδεάσετε ως προς την κεντρική ιδέα της;
Λίγο υπομονή και θα τα παρουσιάσουμε όλα. Θα μιλήσουμε και για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας και για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, όπως και για το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία συνολικά. Θεωρούσαμε και θεωρούμε -και το αποδείξαμε στην κυβερνητική μας θητεία σε πολύ δύσκολες στιγμές- ότι η πρώτη κατοικία είναι ιερή για τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη και ως τέτοια, πρέπει να την προστατέψουμε. Οι βασικές διαφορές της προσέγγισης μας έναντι της ΝΔ έχουν ως αφετηρία την προστασία των περιουσιών και όχι τη ρευστοποίησή τους. Βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της ΝΔ και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
Ερ.: Πού θεωρείτε ότι θα κριθεί η εκλογική αναμέτρηση; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου τμήματος των αναποφάσιστων συμπολιτών μας ώστε να έρθει πρώτος;
Απ.: Οι εκλογές θα κριθούν στην αξιοπιστία, είναι πλέον σαφές. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα είναι πρώτος στις εκλογές, είναι σταθερή πεποίθησή μου εδώ και αρκετούς μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο, είναι σε πανικό και το βλέπουν οι πολίτες. Δεν κερδίζονται οι εκλογές μόνο με επικοινωνία και δημοσκοπήσεις. Έλεγα πάντα και το λέω και τώρα ότι όποιος πορεύεται μονοσήμαντα, έτσι κινδυνεύει να οδηγηθεί στα βράχια και να οδηγήσει και τη χώρα στα βράχια. Ο κ. Μητσοτάκης ας πάει στα βράχια, η Ελλάδα όμως αξίζει καλύτερα από το να ζούμε σε μια επικοινωνιακή φούσκα που σκάει με κρότο. Αυτή την καλύτερη Ελλάδα των δημιουργικών ανθρώπων θα τη φτιάξουμε όλοι μαζί την επόμενη μέρα.
Ερ.: Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος θα επιδιώξει συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας» από την πρώτη κάλπη. Ποιες δυνάμεις αφορά αυτή η πρόσκληση; Μπορεί να γίνει αυτό από τη στιγμή που το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 απορρίπτουν εκ των προτέρων το ενδεχόμενο;
Απ.: Πρώτα οι εκλογές, ας μην λογαριάζουμε χωρίς τη λαϊκή ετυμηγορία. Η ψήφος των πολιτών θα καθορίσει τα πάντα, τη διάταξη των δυνάμεων και τη δυναμική των σχηματισμών. Η απλή αναλογική είναι άλμα δημοκρατικής και πολιτικής ωρίμανσης. Το βράδυ των εκλογών ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του και τη Δευτέρα το πρωί θα συγκροτήσουμε σταθερή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Εμείς θα προχωρήσουμε με όσους θέλουν, μπορούν και αντέχουν.
Ερ.: Την Παρασκευή το βράδυ ο Γιάνης Βαρουφάκης έπεσε θύμα ξυλοδαρμού. Ποια πρέπει είναι η πολιτική απάντηση σε τέτοια φαινόμενα;
Απ.: Ο ξυλοδαρμός του Γιάνη Βαρουφάκη είναι πράξη φασιστική. Ο ξυλοδαρμός κάθε πολιτικού ή πολίτη για τις απόψεις του είναι πράξη φασιστική.