«Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το οκτάωρο», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Για ένα νομοσχέδιο με φιλεργατικές ρυθμίσεις που δίνει περισσότερες δυνατότητες κι ευκαιρίες στον εργαζόμενο έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το οκτάωρο», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας

Για ένα νομοσχέδιο με φιλεργατικές ρυθμίσεις που δίνει περισσότερες δυνατότητες κι ευκαιρίες στον εργαζόμενο έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Δεν συμψηφίζονται οι υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυξάνονται οι υπερωρίες και κατοχυρώνονται με την ψηφιακή κάρτα εργασίας», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο διευρύνει τις γονικές άδειες και και για πρώτη φορά δίνει επιδοτούμενη άδεια από τον ΟΑΕΔ και στον πατέρα και τη μητέρα. Επίσης δίνει άδεια πατρότητας 14 μέρες όταν γεννιέται κάθε παιδί. Για πρώτη φορά προφυλάσσει από απόλυση όχι μόνο τη μητέρα, αλλά και τον πατέρα για 6 μήνες μετά τη γέννηση κάθε παιδιού. Φέρνει ρύθμιση για τα παιδιά που δουλεύουν στα courier και τα delivery για τα θέματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο ρυθμίζει τα θέματα της τηλεργασίας με έναν «πιο θαρραλέο τρόπο. Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που ρυθμίζουμε το δικαίωμα της αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να μην τον ενοχλεί ο εργοδότης του πέραν του ωραρίου του με μηνύματα και e-mails. Έχει μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης των εργατοτεχνιτών προς τα πάνω. Όλα αυτά, μαζί με την ψηφιακή κάρτα και την επιθεώρηση εργασίας, η οποία γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή, είναι αυτονόητα φιλεργατικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και κάνουν λόγο για κατάργηση του οκταώρου, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «σημαία της κριτικής στο έχει γίνει το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν ισχύει ούτε ότι καταργείται το 8ωρο ούτε ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με ρεπό. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου επαναβεβαιώνεται το 8ωρο. Προβλέπει 40 ώρες εβδομαδιαίως που είναι το 5ημερο. Το 8ωρο ισχύει. Στην περίμετρο του 8ωρου σε όλη την κυβέρνηση υπάρχουν δύο μέτρα: Το ένα είναι υπερωρίες και το άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Κωστής Χατζηδάκης: Τι θα ισχύει με τις υπερωρίες

Όπως εξήγησε, οι υπερωρίες ισχύουν εδώ και δεκαετίες και όποιος δουλεύει πάνω από 8ωρο παίρνει στην πρώτη ώρα υπερεργασία 20% και για παραπάνω ώρες παίρνει 40% επιπλέον. «Για τις υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι τον χρόνο για τις βιομηχανίες και 120 ώρες για τις υπηρεσίες πηγαίνουμε στις 150 ώρες τον χρόνο. Πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί υπό προϋποθέσεις και τις επιχειρήσεις που έχουν αυξημένες παραγγελίες σε κάποια περίοδο του χρόνου και άρα χρειάζεται πεπειραμένους εργαζομένους να δουλέψουν να δουλέψουν για κάποιο χρονικό διάστημα παραπάνω, αλλά εξυπηρετεί και τους εργαζομένους, οι οποίοι κουράζονται περισσότερο, δουλεύουν περισσότερο πέραν του προβλεπόμενου, αλλά βάζουν και περισσότερα λεφτά στην τσέπη τους. Άρα, δεν πληρώνονται με ρεπό οι υπερωρίες, πληρώνονται με παραπάνω λεφτά», επισήμανε.

Συμπλήρωσε δε ότι μέχρι τώρα αν δούλευες πάνω από τα όρια, παράνομα δηλαδή, πληρωνόσουν με βάση το ισχύον δίκαιο 80% παραπάνω. «Εμείς πηγαίνουμε την αμοιβή από το 80% στο 120%», τόνισε. Σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό των υπερωριών, δήλωσε ότι ελέγχονται από την ψηφιακή κάρτα εργασίας που είναι μια επανάσταση και για την τήρηση του 8ωρου. «Οι υπερωρίες θα φαίνονται και θα μπορούν να πληρωθούν. Είναι αίτημα της ΓΣΕΕ. Θα το προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Κυριάκο Πιερρακάκη», σημείωσε. Σχετικά με τη διευθέτηση, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα κι εφαρμόζεται στον ΟΤΕ, την Alpha Bank, τον ξενοδοχειακό κλάδο κλπ. «Δίνουμε τη δυνατότητα εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία και όπου το θέλει ο εργαζόμενος να μπορεί να ζητάει για παράδειγμα να δουλέψει περισσότερο τις άλλες μέρες και την Παρασκευή να κάθεται και να πληρώνεται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν ο εργοδότης θέλει να δουλέψει 10ωρο για 4 μέρες και να κάθεται Παρασκευή, και δε θέλει ο εργαζόμενος, δεν μπορεί να το κάνει. Αν απολυθεί είναι αυτοδίκαια άκυρη η απόλυση».

Advertisement
MEGA

Προστασία από απολύσεις
Όσον αφορά στις απολύσεις, είπε ότι υπάρχει μακρύς κατάλογος προστασίας από απολύσεις, ο οποίος επεκτείνεται με 6 ακόμα περιπτώσεις, ενώ εντάσσεται και η ενάσκηση δικαιώματος.

«Η συζήτηση γίνεται για 2 περιπτώσεις:

Όταν υπάρχει ένταση μεταξύ εργοδότη κι εργαζόμενου
Όταν η επιχείρηση έχει οικονομικά προβλήματα, είναι σε αναδιάρθρωση.
Τους δίνουμε μια ευκαιρία να τα ξαναβρούν. Αν δε τα βρουν όπως συμβαίνει στη Γαλλία και την Ιταλία προβλέπουμε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με μια αποζημίωση τριπλάσια σε σχέση με την κανονική», κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη - Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων

14/01/26 12:37 μμ

Σε εξέλιξη η συνάντηση Χατζηδάκη – Τσιάρα με εκπροσώπους 14 αγροτικών μπλόκων

Λαϊκές αγορές: Κατάργηση ηλεκτρονικού τιμολογίου και τεκμαρτού εισοδήματος ζητούν παραγωγοί και μικροπωλητές

14/01/26 12:04 μμ

Λαϊκές αγορές: Κατάργηση ηλεκτρονικού τιμολογίου και τεκμαρτού εισοδήματος ζητούν παραγωγοί και μικροπωλητές

Δήμος Σερρών: Δωρεά εκπαιδευτικού προπλάσματος για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στο ΚΕΠ Υγείας

14/01/26 11:56 πμ

Δήμος Σερρών: Δωρεά εκπαιδευτικού προπλάσματος για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στο ΚΕΠ Υγείας

ΚΕΦΙΜ: Το 2025 εργασθήκαμε 177 ημέρες για το κράτος, 2 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2024

14/01/26 9:06 πμ

ΚΕΦΙΜ: Το 2025 εργασθήκαμε 177 ημέρες για το κράτος, 2 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2024

Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

14/01/26 9:02 πμ

Νέα σύσκεψη σήμερα κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους των αγροτών

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ- Τεχνογνωσία για την σύγχρονη λειτουργία του σιδηροδρόμου

14/01/26 8:57 πμ

Ξεκινά ο διαγωνισμός για τεχνικό σύμβουλο στον νέο ΟΣΕ – Τεχνογνωσία για την σύγχρονη λειτουργία του σιδηροδρόμου

Τέλος το ΣΔΟΕ, έρχεται η ΓΔ ΔΕΟΣ με τρεις ειδικές μονάδες ελέγχου για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή – Πώς θα λειτουργεί

14/01/26 8:51 πμ

Τέλος το ΣΔΟΕ, έρχεται η ΓΔ ΔΕΟΣ με τρεις ειδικές μονάδες ελέγχου για λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή – Πώς θα λειτουργεί

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης στον Δήμο Σερρών

14/01/26 12:21 πμ

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης στον Δήμο Σερρών

ΔΕΗ myEnergy HeatPump: Ολοκληρωμένες λύσεις για οικονομική και βιώσιμη θέρμανση από τη ΔΕΗ

14/01/26 12:11 πμ

ΔΕΗ myEnergy HeatPump: Ολοκληρωμένες λύσεις για οικονομική και βιώσιμη θέρμανση από τη ΔΕΗ

Δίκη για τη Novartis: Καταδίκη 25 και 28 μηνών αντίστοιχα στον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση», με 3ετή αναστολή

14/01/26 12:05 πμ

Δίκη για τη Novartis: Καταδίκη 25 και 28 μηνών αντίστοιχα στον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση», με 3ετή αναστολή

Πόρισμα Ειδικής Επιτροπής: Σε «Ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

14/01/26 12:01 πμ

Πόρισμα Ειδικής Επιτροπής: Σε «Ψηφιακό θόρυβο» οφείλεται το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Κ. Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο

13/01/26 11:54 μμ

Κ. Κυρανάκης: Νέες υποδομές, τρένα και σταθμοί το τρίπτυχο στον σιδηρόδρομο