Τις «γαστρονομικές πύλες» της ανατολικής Χαλκιδικής ανοίγει στις 15 Μαΐου, για 15η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα KOUZINA, το οποίο επί τέσσερις μήνες -μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου-θα «συστήσει» τους επισκέπτες και ... Περισσότερα

KOUZINA 2025: Οι γαστρονομικές πύλες της Χαλκιδικής ανοίγουν τον Μάιο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τις «γαστρονομικές πύλες» της ανατολικής Χαλκιδικής ανοίγει στις 15 Μαΐου, για 15η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα KOUZINA, το οποίο επί τέσσερις μήνες -μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου-θα «συστήσει» τους επισκέπτες και επισκέπτριες της περιοχής στον γαστρονομικό της πλούτο και την πρωτογενή παραγωγή της.

Στόχος του προγράμματος, που είναι χωρισμένο σε πέντε θεματικές ενότητες, είναι να προωθεί κάθε «γωνιά» του προορισμού σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές, ανάλογα με την εκάστοτε στόχευση, να προσελκύει ταξιδιωτικά γραφεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και να καταγράφεται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας εντός και εκτός των συνόρων. Το KOUZINA 2025 διοργανώνεται από το Δήμο Αριστοτέλη και την Αριστοτελική Σύμπραξη σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε).

KOUZINA 2025: Οι γαστρονομικές πύλες της Χαλκιδικής ανοίγουν τον Μάιο

Πρώτη θεματική ενότητα της διοργάνωσης είναι η αρχαιοελληνική KOUZINA (15 – 19.5.25), κατά τη διάρκεια της οποίας τα δρώμενα εναρμονίζονται με τις εργασίες του διεθνούς Συμποσίου με τίτλο «Following Aristotle». Πιάτα με βάση το μαύρο χοίρο Βαρβάρας και τον αθωνικό οίνο, Διεθνείς διοργανώσεις, που μετατρέπουν το μέλι του Αριστοτελικού Όρους, του Άθωνα και της Αρναίας σε λόγο διεξαγωγής επιστημονικών συνεδρίων και Σύγχρονα workshop γαστρονομίας, με θέμα τη χρήση της οινολάσπης (ίζημα της ζύμωσης του οίνου), αποτελούν δραστηριότητες της ενότητας, στις οποίες πρωταγωνιστεί η επικεφαλής chef του KOUZINA, Ντίνα Νικολάου. Η θεματολογία καταγράφεται από εκπροσώπους τηλεοπτικών, διαδικτυακών και έντυπων Μ.Μ.Ε. της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας. Τουριστικά ενισχύεται το άνοιγμα της Ανατολικής Χαλκιδικής στα Δυτικά Βαλκάνια μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «γνωρίζω τη βαλκανική γειτονιά μου».

KOUZINA 2025: Οι γαστρονομικές πύλες της Χαλκιδικής ανοίγουν τον Μάιο

Advertisement
ΔΕΗ

Η δεύτερη θεματική ενότητα του KOUZINA (22 – 25.5.25) εστιάζει στη δικτύωση της Ανατολικής Χαλκιδικής με το Παλέρμο και τη Μεσσήνα μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο»: υποδέχεται τους Σικελούς guest chef Lorentzo Muratore και Girolamo Ganci, οι οποίοι χρησιμοποιούν προϊόντα της αθωνικής θάλασσας, παρουσιάζοντας ιταλικές πάστες (μακαρονάδες) και αυθεντικά σικελικά πιάτα. Παρακολουθείται από Σικελούς travel agents και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Fiavet Sicily (Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Σικελίας), εστιάζοντας στην ενίσχυση του σχολικού τουρισμού και των μαθητικών ροών από τη Σικελία προς την Ανατολική Χαλκιδική.

Η μοναστηριακή KOUZINA είναι η τρίτη ενότητα, που το Φθινόπωρο ταξιδεύει στον (δικτυωμένο με το Δήμο Αριστοτέλη) Δήμο San Sebastian: ντόπιοι και Βάσκοι chef θα τιμήσουν στην Ισπανία τη μνήμη του γέροντα Επιφάνειου του Μυλοποταμινού, ενώ το Γενάρη του 2026 η ενότητα, σε συνεργασία με το Domes Lake Algarve της Πορτογαλίας και το Estrella, παρουσιάζει μοναστηριακά πιάτα στις πορτογαλικές ακτές του Ατλαντικού, ανοίγοντας νέους δρόμους στην προσέγγιση της Ιβηρικής Χερσονήσου (Πορτογαλία, Ισπανία).

KOUZINA 2025: Οι γαστρονομικές πύλες της Χαλκιδικής ανοίγουν τον Μάιο

H «KOUZINA των αλησμόνητων πατρίδων» ταυτίζεται με ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ που, λειτουργώντας ως γέφυρα πολιτιστικών ανταλλαγών, είναι  αφιερωμένα στον αζέρικο  και γεωργιανό πολιτισμό του Καυκάσου (8 – 11.8.25 και 8.9.25), αλλά και στην παράδοση των Ελλήνων Βλάχων και Σαρακατσαναίων (5 & 6.9.25). Τιμώμενος ελληνικός προορισμός είναι οι Σέρρες. Τουριστικά η ενότητα ενισχύει το πρόγραμμα προσέγγισης των δορυφορικών της Ρωσίας αγορών, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον προορισμό στις γειτονικές μακεδονικές αγορές. Δημοσιογραφικά καταγράφεται από Έλληνες εκπροσώπους Τύπου.

Η μεσογειακή KOUZINA (12 – 15.6.25), τέλος, είναι αφιερωμένη γενικά στην ελληνική KOUZINA. Ο guest chef ο Στέφανος Σταμίδης παρουσιάζει την αυθεντική εκδοχή της, δίνοντας έμφαση στα «μεζεκλίκλια» της θάλασσας, στο ζυμωμένο με ελιές και ελαιόλαδο ψωμί, στα καλοκαιρινά ζαρζαβάτια, στα ψάρια Αγίου Όρους και στους μυδομεζέδες – σε έναν προορισμό με πάνω από 300 χιλιόμετρα μεσογειακής ακτογραμμής. Κατά τη διάρκειά της, ΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ αναβιώνουν τον «αρνιώτικο γάμο» (15.6.25), ενώ τουριστικά η ενότητα παρακολουθείται από Βάσκους tour operators και καταγράφεται από Μαλτέζους και Έλληνες εκπροσώπους Τύπου._

*Τις εικόνες παραχώρησε ο δήμος Αριστοτέλη


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σλούκας: «Το 2027 μοιάζει πολύ μακριά, δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον»

14/09/25 10:31 μμ

Σλούκας: «Το 2027 μοιάζει πολύ μακριά, δεν ξέρω τι θα φέρει το μέλλον»

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Σεπτεμβρίου

14/09/25 10:26 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 15 Σεπτεμβρίου

Ο χορός των Ελλήνων διεθνών στο κέντρο του γηπέδου! - video

14/09/25 7:56 μμ

Ο χορός των Ελλήνων διεθνών στο κέντρο του γηπέδου! – video

Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη στην εθνική ομάδα μπάσκετ για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Eurobasket.

14/09/25 7:39 μμ

Συγχαρητήρια Κυριάκου Μητσοτάκη στην εθνική ομάδα μπάσκετ για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Eurobasket.

Ευρωμπάσκετ 2025: «Χάλκινη» η Εθνική Ανδρών!

14/09/25 7:41 μμ

Ευρωμπάσκετ 2025: «Χάλκινη» η Εθνική Ανδρών!

Πένθος στο Σερραϊκό Μπάσκετ: "Έφυγε" από τη ζωή ο Νίκος Τατιτζικίδης

14/09/25 7:02 μμ

Πένθος στο Σερραϊκό Μπάσκετ: “Έφυγε” από τη ζωή ο Νίκος Τατιτζικίδης

Σε 1.139 μετανάστες θα ανέλθει ο αριθμός όσων φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Αγυιάς Χανίων

14/09/25 6:47 μμ

Σε 1.139 μετανάστες θα ανέλθει ο αριθμός όσων φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Αγυιάς Χανίων

Συνελήφθη οδηγός ΚΤΕΛ που αποβίβασε ανήλικους σε μη κατοικημένη περιοχή στη Δράμα

14/09/25 6:30 μμ

Δράμα: Συνελήφθη οδηγός ΚΤΕΛ που αποβίβασε ανήλικους σε μη κατοικημένη περιοχή

Σ. Παπασταύρου: Σημαντική αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας - Αξιοποιούμε τον ενεργειακό μας πλούτο

14/09/25 6:25 μμ

Σ. Παπασταύρου: Σημαντική αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας – Αξιοποιούμε τον ενεργειακό μας πλούτο

Οι κάτοικοι της Γάζας την εγκαταλείπουν με κάθε μέσο ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του

14/09/25 6:20 μμ

Οι κάτοικοι της Γάζας την εγκαταλείπουν με κάθε μέσο ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του

Νέος ηγούμενος στη Μονή Σινά ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος

14/09/25 7:25 μμ

Νέος ηγούμενος στη Μονή Σινά ο αρχιμανδρίτης Συμεών Παπαδόπουλος

Προμαχώνας: Συνελήφθη γυναίκα που μετέφερε 26 φιάλες λαθραίων ποτών

14/09/25 2:25 μμ

Προμαχώνας: Συνελήφθη γυναίκα που μετέφερε 26 φιάλες λαθραίων ποτών