24.8 C
Serres

Κούκι: Ο σκύλος – ντετέκτιβ που εντοπίζει φόλες και σώζει άλλα ζώα

Date:

Από το 2014 έως σήμερα η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας έχει στο δυναμικό της έναν άξιο τετράποδο συνεργάτη, τον σκύλο «ντετέκτιβ» που ακούει στο όνομα Κούκι.

Είναι μέλος της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ορνιθολογικής και ο χειριστής του περιγράφει στο makthes.gr τη γνωριμία και την πολυετή συνεργασία τους


Η ακούραστη μουσούδα του έχει βοηθήσει στην ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε 52 περιστατικά μέχρι σήμερα, κυρίως στην περιοχή των Μετεώρων αλλά και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τον χειριστή του κ. Δημήτρη Βαβύλη να κάνει λόγο για ένα πανέξυπνο συνεργάτη. Η γνωριμία τους έλαβε χώρα πριν επτά χρόνια, όταν ο κ. Βαβύλης ταξίδεψε στην Ισπανία για να γνωρίσει τον μελλοντικό συνάδελφό του και να εκπαιδευτεί και εκείνος μαζί του.

Κούκι1 1 23


«Τα σκυλιά χρησιμοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος σε διάφορα αντικείμενα. Όταν είδαμε ότι υπάρχει εκτεταμένο πρόβλημα με τα δηλητηριασμένα δολώματα αποφασίσαμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι και το 2014 πήγαμε στην Ισπανία και γνώρισα για πρώτη φορά τον Κούκι. Εκπαιδευτήκαμε μαζί για ένα μήνα. Στην Ισπανία δουλεύουν χρόνια με σκυλιά που εντοπίζουν φόλες της υπαίθρου. Ο εκπαιδευτής μας κάνει αυτή τη δουλειά χρόνια και στραφήκαμε εκεί όχι μόνο για να γνωρίσουμε το σκύλο αλλά για να περάσουμε εμείς κυρίως τη διαδικασία της εκπαίδευσης.»

Ο κ. Βαβύλης περιγράφει την εκπαίδευση ως επίπονη καθώς ο Κούκι είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον εκπαιδευτή του, σε βαθμό που του γεννούσε αμφιβολίες στο κατά πόσο θα εξοικειωθεί τελικά μαζί του.

Κούκι2 1 17

«Η εκπαίδευση ήταν επίπονη διαδικασία και παρόλο που έχω μεγαλώσει με σκυλιά, το ζήτημα με τον Κούκι δεν ήταν τόσο εύκολο. Ο Κούκι αγαπούσε υπερβολικά τον εκπαιδευτή του και ήταν δύσκολο να δεθεί με ακόμα έναν άνθρωπο και στην Ισπανία σκεφτόμουν αν θα με θελήσει ποτέ. Με το που φτάσαμε όμως στην Ελλάδα και κατεβήκαμε στο αεροδρόμιο ήμουν ο πιο δικός του άνθρωπος και έτσι δεθήκαμε αμέσως. Παρόλο που έπρεπε να μείνουμε ακόμα ένα μήνα εκτός δράσης για να δεθούμε ακόμα περισσότερο, δυστυχώς μας πρόλαβαν τα γεγονότα και μία εβδομάδα μετά είχαμε το πρώτο περιστατικό στα Μετέωρα. Για μένα αυτό ήταν ένα άλμα πίστης. Να εμπιστευθώ τον Κούκι ότι ξέρει να κάνει τη δουλειά, να είμαι ήρεμος και συγκεντρωμένος για να κάνουμε την έρευνα στο βουνό» εξηγεί ο κ. Βαβύλης.








Ο Κούκι και ο Δημήτρης δεν είναι μόνο συνάδελφοι αλλά και συγκάτοικοι παρόλο που δεν έχουν τη σχέση κατοικίδιου και κηδεμόνα. Όπως αναφέρει μάλιστα ο κ. Βαβύλης, προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους «επαγγελματική» αν και κάποιες φορές δεν είναι τόσο εύκολο. Με τον τετράποδο ντετέκτιβ να συμπληρώνει σε λίγο καιρό τα δέκα χρόνια ζωής, η σύνταξη είναι θέμα χρόνου. Ωστόσο, ο κ. Βαβύλης τονίζει την ανάγκη ύπαρξης και άλλων σκύλων ανιχνευτών καθώς το πρόβλημα με τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι αρκετά εκτεταμένο σε όλη τη χώρα και δεν αφορά μόνο τα ζώα που θα δηλητηριαστούν από τις φόλες αλλά και όσα τραφούν από τα κουφάρια των δηλητηριασμένων ζώων:

«Ο Κούκι είναι σχεδόν εννέα ετών και σε ένα χρόνο θα συνταξιοδοτηθεί. Είμαι αποκλειστικός χειριστής και συνάδελφός του και μετά τη σύνταξη θα παραμείνει μαζί μου αλλά χωρίς να δουλεύει. Βέβαια λόγω ράτσας και συνήθειας πλέον μετά από τόσα χρόνια, θα πρέπει να αθλείται και να είναι ενεργός.

Κούκι3 1 24

Υπάρχει ανάγκη για περισσότερα τέτοια σκυλιά στη χώρα. Ιδανικά ένα ανά νομό ή έστω ανά περιφέρεια. Στην Ισπανία υπάρχει αυτό και τα σκυλιά τα χειρίζεται η πολιτοφυλακή της χώρας και είναι ένα απαραίτητη βοήθεια. Ο σκύλος βέβαια από μόνος του δεν εξαλείφει το πρόβλημα καθώς αν εντοπίζουμε μόνο τα δολώματα αλλά δεν πιάνουμε τον ένοχο είναι σαν να δίνουμε παυσίπονο για τον καρκίνο.»

πηγή makthes.gr

ΕλλάδαΚούκι: Ο σκύλος – ντετέκτιβ που εντοπίζει φόλες και σώζει άλλα ζώα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Σοφία Ζαχαράκη: «Μάχη κατά της ιδρυματοποίησης των παιδιών»

Το ζήτημα των υιοθεσιών στην Ελλάδα, για χρόνια αποτελεί...

Η Γενοκτονία των Ποντίων- Αφιέρωμα

Η Γενοκτονία των Ποντίων: Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε...

Η ελληνική αντιμετώπιση της ελονοσίας «πήγε» Καραϊβική

Tι συνδέει το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ, τις Δυτικές Ινδίες...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα