2.5 C
Serres

Κρίσεις πανικού: Μας στέλνουν στα νοσοκομεία με ψυχοσωματικά- Οδηγός επιβίωσης

Date:

Κλήσεις στο ΕΚΑΒ, έκτακτες επισκέψεις σε καρδιολόγο, λευκές νύχτες με κλάματα και φόβο για την κατάσταση της υγείας μας, δεν φαίνεται να οδηγούν σε κάτι καλό… Αλλά 9 στις 10 φορές σχετίζονται με την ψυχολογική πίεση, το συσσωρευμένο άγχος και την καταπίεση της ανέχειας και της ανασφάλειας.
Γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν να διηγηθούν δεκάδες περιστατικά ανθρώπων που καταρρέουν χωρίς εμφανείς λόγους ενώ διασκεδάζουν με τους φίλους τους, ή την ώρα που εργάζονται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ένταση. Όταν οι σφίξεις είναι κανονικές, ο κορεσμός στο αίμα φυσιολογικός, η πίεση σε αναμενόμενα επίπεδα, και το άτομο δεν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, τότε είναι σαφές ότι έπαθε κρίση πανικού.
Η απόλυτη λύση είναι να βγάλουμε από την ζωή μας αυτά που μας αγχώνουν και μας φοβίζουν. Αλλά αν δεν έχουμε τέτοια επιλογή (πχ να αφήσουμε την δουλειά μας ή να αποπληρώσουμε όλα τα χρέη μας) υπάρχουν εναλλακτικές που αξίζει να δοκιμάσουμε:
YOGA (ΓΙΟΓΚΑ)
Για πολλούς αποτελεί την απόλυτη λύση χαλάρωσης καθώς οι σωστές, βαθιές αναπνοές μπορεί να εκτονώσουν το άγχος της ημέρας. Και για όποιον δεν έχει χρήματα για μαθήματα, υπάρχουν βιβλία και DVD για να κάνει ό,τι μπορεί μόνος στο σπίτι.
ΑΕΡΟΒΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Το γοργό περπάτημα, το τρέξιμο, ο έντονος χορός, το τένις, η ποδηλασία, η κολύμβηση είναι αεροβικές ασκήσεις. Μας κουράζουν, μας ανεβάζουν τους παλμούς, αλλά μας “θεραπεύουν” και το άγχος με τις ορμόνες που εκκρίνει ο οργανισμός την ώρα της άσκησης και μετά από αυτήν. Η καθημερινή αεροβική άσκηση μπορεί να λειτουργεί αγχολυτικά.
ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΑ ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ
Μην πίνετε τσάϊ για να χαλαρώσετε. Έχει την ίδια τονωτική δράση με τον καφέ. Χαμομήλι, βαλεριάνα, μελισσόχορτο, τήλιο είναι μερικά μόνο από τα βότανα που αν τα βράσετε και τα αφήσετε μέσα στο νερό να απελευθερώσουν για λίγα λεπτά τα αιθέρια έλαιά τους, θα σας χαλαρώσουν. Προσοχή βέβαια στην υπερκατανάλωση. Δύο ή τρία φλυτζάνια την ημέρα είναι υπέρ αρκετά. Κατά προτίμηση μετά, κι όχι πριν από την δουλειά…
ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ
Είναι “αμερικανιά” αλλά λειτουργεί θετικά σε αρκετούς: Αν έχετε πολύ άγχος και αρχίσετε να διαβάζετε ένα βιβλίο με τίτλο “πως να αντιμετωπίσετε το άγχος”, και μόνο που μπαίνετε στην διαδικασία αυτή, σας κάνει καλό. Κι ας είναι ακόμα κι ανόητα αυτά που διαβάζετε. Σας βάζει απλά σε διαδικασία να βρείτε τις δικές σας λύσεις. Το ιδανικό βέβαια θα ήταν να διαβάσετε σοβαρά βιβλία ψυχολογίας ή και να κάνετε μια -δυο συναντήσεις με έναν ψυχολόγο να σας αποφορτίσει.
ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ 
Δεν στοιχίζει τίποτα και ζούμε σε μια χώρα γεμάτη παραλίες και βουνά. Κάθε ΣΚ λοιπόν, αν δεν μπορείτε να φύγετε για μια κανονική εκδρομή, πηγαίνετε στην πιο κοντινή παραλία ή τον πιο κοντινό λόφο και περπατήστε χωρίς να σκέπτεστε τίποτα. Μετά από 2-3 ώρες θα είστε άλλος άνθρωπος.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ
Έχει αποδειχτεί: Οι δικοί μας άνθρωποι και η τακτική συναναστροφή μαζί τους μπορεί να είναι το μυστικό μας αντικαταθλιπτικό. Ακόμα και σε πρακτικό επίπεδο, όσο περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν τα προβλήματά μας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να έχουν για εμάς μια λύση.
ΧΟΜΠΙ
Αποκτήστε ένα χόμπι που δεν είχατε εξασκήσει ποτέ ξανά… Ζωγραφίστε. Πλέξτε. Κατασκευάστε πήλινα αντικείμενα. Φτιάξτε κοσμήματα. Ασχοληθείτε με την κατασκευή ξύλινων επίπλων. Χορέψτε. Τραγουδήστε. Φτιάξτε ένα σπιτικό λικέρ.
Δείτε τι μας συστήνει η δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια:
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν βιώσει έστω και μία φορά στη ζωή τους κρίση πανικού, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό ατόμων, οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος και δεν ανταπεξέρχονται στον ίδιο βαθμό, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αισθητά η ψυχική τους υγεία.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά επηρεάζουν και την καθημερινότητά τους, καθώς το άτομο που παθαίνει συχνές κρίσεις πανικού αρχίζει να προσαρμόζει τη ζωή του γύρω από αυτές: Αποφεύγει να βγαίνει σε μέρη με κόσμο, χρειάζεται πάντα κάποιον μαζί του, κουβαλά συνεχώς χάπια, φοβάται να οδηγήσει κ.ο.κ.
Οι κρίσεις πανικού δημιουργούν στο άτομο έντονη ψυχολογική πίεση, αμφιταλάντευση, ανασφάλεια, αλλά και αρκετό θυμό για τη δυσμενή αυτή κατάσταση. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να παραιτηθείτε από τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να κλειστείτε στο σπίτι. Μπορεί έτσι να εξαλείφετε τις πιθανές συνθήκες πυροδότησης κρίσεων, αλλά δεν εξαλείφετε την ψυχολογική τους αιτία και το πρόβλημα παραμένει. Τα παραπάνω συνδέονται με την διαδικασία της «αποευαισθητοποίησης», η οποία επιτυγχάνεται ιδανικά με την καθοδήγηση ειδικού ψυχοθεραπευτή. Πρόκειται για την διαδικασία του να κάνετε τα «φαινομενικά» αίτια της κρίσης λιγότερο τρομακτικά στα μάτια σας, αποσυνδέοντας την κρίση πανικού από αυτά.
-Μάθετε να αναπνέετε καλύτερα: Συνήθως όταν παθαίνουμε αγχώδη κρίση, είναι επειδή εκπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το κανονικό, καθώς αναπνέουμε πολύ γρήγορα. Φροντίστε να αναπνέετε με αργές και βαθιές ανάσες, ακόμη κι όταν δεν βρίσκεστε σε κρίση.
Ασκηθείτε σωματικά: έχει παρατηρηθεί πως εκλύει ενδορφίνες οι οποίες μας ηρεμούν, βοηθούν στον καλύτερο ύπνο και στην καλύτερη αναπνοή και εκτονώνουν τα υπερβολικά αποθέματα ενέργειας και έντασής μας.
Αντιμετωπίστε τον φόβο σας: Το αίσθημα του τρόμου κάθε φορά που ξεκινά μια κρίση πανικού είναι αυτό που την κάνει τελικά ακόμη πιο έντονη. Συχνά, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστείτε τον φόβο είναι να τον βιώσετε, ώσπου να μην τον αφήσετε να πάρει τον έλεγχο της ζωής σας.
-Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν: Βγείτε με φίλους, περάστε χρόνο με την οικογένειά σας, κάντε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως η yoga και οι ασκήσεις διαλογισμού και γενικότερα «χτίστε» ένα περιβάλλον που δεν περιέχει πηγές άγχους γύρω σας.
-Προσέξτε την διατροφή σας: Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ ή την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά και προτιμήστε ροφήματα ή τρόφιμα που σας χαλαρώνουν και δεν δημιουργούν το αίσθημα εξάρτησης ή δεν εντείνουν τον πονοκέφαλο. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα.

-Ζητήστε βοήθεια: Μην ξεχνάτε πως δεν είστε μόνοι. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, ζητήστε την βοήθεια των γύρω σας.  Απευθυνθείτε σε ψυχολόγο. Θα σας δώσει εύκολες και σύντομες πρακτικές να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες στιγμές και να νιώσετε ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημά σας, μαθαίνοντας να αγνοείτε και να υποβαθμίζετε το πρόβλημα. 





 Iatropedia.gr

ΥγείαΚρίσεις πανικού: Μας στέλνουν στα νοσοκομεία με ψυχοσωματικά- Οδηγός επιβίωσης

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

ΕΚΑΒ: Ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), με θεσμικό...

Ευλυγισία: Τρόποι για να μη τη χάσουμε καθώς μεγαλώνουμε

Η ευλυγισία είναι μια σωματική ιδιότητα, όπως και η...

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα