Το βράδυ η πρώτη επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν Μήνυμα για την ιστορική σημερινή ημέρα της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 απηύθυναν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το βράδυ η πρώτη επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Μήνυμα για την ιστορική σημερινή ημέρα της επετείου των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 απηύθυναν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν λίγο πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μπαίνουν σε νέες βάσεις σε μία περίοδο που κρίσιμα ζητήματα είναι ανοικτά και η χώρα μας έχει ανάγκη να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες της. «Οι δύο ηγέτες έχουν μια προσωπική σχέση, με τις δύο χώρες να έχουν αναβαθμίσει σοβαρά τις σχέσεις τους τα τελευταία δύο χρόνια» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επικοινωνία των δύο ανδρών δεν θα έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό, καθότι υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με Μπάιντεν


Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη λόγω της υγειονομικής κρίσης, με τη συμμετοχή και του Προέδρου των ΗΠΑ, καθώς οι δύο πλευρές -Ε.Ε και ΗΠΑ- προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Τι θα συζητηθεί


Στη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής θα συζητηθούν το θέμα των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό και η διαχείριση της πανδημίας, τα θέματα της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς και η βιομηχανική πολιτική της Ένωσης. Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να «συνδεθεί» με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα στις 21.45 (ώρα Ελλάδας). Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στη 13.00 το μεσημέρι με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από έκθεση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κόστα για το έργο στο Συμβούλιο, θα συζητηθούν τα θέματα για την COVID-19 και τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία. Αύριο, η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. όπου τα θέματα συζήτησης θα αφορούν την οικονομική και ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ.

Διπλωματική μάχη – Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Advertisement
Babis


Το ζήτημα της Τουρκίας αναμένεται να απασχολήσει και πάλι, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα εξεταστεί – ενόψει της συνάντησης των ηγετών τον Ιούνιο- με στόχο την ενίσχυση της δέσμευσης της ΕΕ με την Τουρκία «με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο».

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε, εμπεριέχονται κίνητρα στην Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει να αποκλιμακώνει την ένταση, με την Ελληνική και Κυπριακή πλευρά ωστόσο να έχουν κάνει ήδη παρατηρήσεις επί του προσχεδίου. Στο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλωματική διαπραγμάτευση, με την Αθήνα να πιέζει για αλλαγές στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία, με «εργαλείο» την έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το ελάχιστο είναι να γίνεται αποδοχή στο κείμενο συμπερασμάτων της εν λόγω έκθεσης, καθώς η ελληνική πλευρά επισημαίνει την ανάγκη τα συμπεράσματα της Συνόδου να κινούνται στο ίδιο πνεύμα.

Ανοιχτοί δίαυλοι με την Τουρκία χωρίς προκλήσεις


«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να αποδείξει εάν είναι ειλικρινής προσέγγιση ή παραπλανητικός ελιγμός. Αν θα ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου ή εάν ακολουθήσει την παραβατικότητα. Αυτή η επιλογή θα έχει συνέπειες» επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας χωρίς προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες. Η Αθήνα παραμένει ανοιχτή χωρίς να είναι αφελής».

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 Πρόσκληση γνωριμίας με το Μουσικό Σχολείο Σερρών, μέσω της μουσικής  παράστασης με τίτλο: το «Μαγικό Λουλούδι»

01/04/26 6:48 πμ

 Πρόσκληση γνωριμίας με το Μουσικό Σχολείο Σερρών, μέσω της μουσικής  παράστασης το «Μαγικό Λουλούδι»

Αμπελόκηποι: Δικογραφία για παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα – Κατσίκες, κότες, πάπιες σε ακατάλληλες συνθήκες 

01/04/26 6:41 πμ

Αμπελόκηποι: Δικογραφία για παράνομη εκτροφή ζώων σε ταράτσα – Κατσίκες, κότες, πάπιες σε ακατάλληλες συνθήκες 

Η ΕΕ προετοιμάζεται για παρατεταμένη ενεργειακή πίεση - Οι συστάσεις στα κράτη-μέλη για μέτρα εξοικονόμησης

01/04/26 12:03 πμ

Η ΕΕ προετοιμάζεται για παρατεταμένη ενεργειακή πίεση – Οι συστάσεις στα κράτη-μέλη για μέτρα εξοικονόμησης

H πρωταπριλιάτικη φάρσα με τη συγκομιδή σπαγγέτι που έμεινε στην ιστορία - video

31/03/26 11:50 μμ

H πρωταπριλιάτικη φάρσα με τη συγκομιδή σπαγγέτι που έμεινε στην ιστορία – video

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα, πώς ξεκίνησε το έθιμο

31/03/26 11:45 μμ

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα, πώς ξεκίνησε το έθιμο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 1 Απριλίου

31/03/26 11:43 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στη 1 Απριλίου

Δίκη για τα Τέμπη: Η διάταξη της προέδρου της Έδρας για τον καταμερισμό των θέσεων και την είσοδο στην αίθουσα

31/03/26 11:21 μμ

Δίκη για τα Τέμπη: Η διάταξη της προέδρου της Έδρας για τον καταμερισμό των θέσεων και την είσοδο στην αίθουσα

Ο e-ΕΦΚΑ παρουσίασε το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα - Ψηφιακή αναβάθμιση για πολίτες και επιχειρήσεις

31/03/26 11:14 μμ

Ο e-ΕΦΚΑ παρουσίασε το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα – Ψηφιακή αναβάθμιση για πολίτες και επιχειρήσεις

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση - Την Πέμπτη η ψήφισή του στην ολομέλεια

31/03/26 11:11 μμ

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση – Την Πέμπτη η ψήφισή του στην ολομέλεια

Θεσσαλονίκη: Έκαναν μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς να έχει καρκίνο

31/03/26 10:53 μμ

Θεσσαλονίκη: Έκαναν μαστεκτομή σε γυναίκα χωρίς να έχει καρκίνο

Γιατί η εβδομάδα που διανύουμε λέγεται «βουβή» ή «κουφή» εβδομάδα

31/03/26 10:39 μμ

Γιατί η εβδομάδα που διανύουμε λέγεται «βουβή» ή «κουφή» εβδομάδα

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις

31/03/26 10:35 μμ

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη έχει τη βούληση να βάλει τέλος στον πόλεμο αλλά ζητά εγγυήσεις