Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την οριστικοποίηση του πακέτου των φορολογικών ελαφρύνσεων και των παρεμβάσεων για το στεγαστικό ζήτημα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ... Περισσότερα

Κρίσιμο 20ημερο αποφάσεων για την οικονομία και το πακέτο ΔΕΘ

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την οριστικοποίηση του πακέτου των φορολογικών ελαφρύνσεων και των παρεμβάσεων για το στεγαστικό ζήτημα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.

Μέσα στο επόμενο 20ήμερο η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για τις ελαφρύνσεις προς τη μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδήματα, τις ενισχύσεις σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες καθώς και για τα μέτρα πολιτικής για το στεγαστικό.

Πρόκειται για βασικά μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2026 το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου καθώς και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Σχέδιο 2026-2029 που θα υποβάλει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Η ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η αύξηση των εσόδων λόγω των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες έχουν “ κλειδώσει” για το 2026 δημοσιονομικό χώρο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη του κόστους του πακέτου της ΔΕΘ. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές με επίκεντρο τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια, παρεμβάσεις για τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά και την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Advertisement
Family Kitchen

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα ενοίκια παράλληλα με κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες προκειμένου να διαθέσουν στην αγορά κατοικίες που παραμένουν κλειστές και εντείνουν το πρόβλημα στέγασης.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Σχέδιο 2026-2029 θα αποτυπώνονται οι οροφές των δημοσίων δαπανών για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για την ετήσια αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών που έχει ήδη καθοριστεί στο 3,6% για το 2026, στο 3,1% για το 2027 και στο 3% για το 2028. Στις διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης τους για το 2029. Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται στο 2,3%. Παράλληλα θα προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα παραμείνει και τα επόμενα χρόνια σε τροχιά επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Σημειώνεται ότι και εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού αναμένεται να υπερβεί τον αρχικό στόχο του 2,4% του ΑΕΠ με τις εκτιμήσεις να το ανεβάζουν στα επίπεδα του 3,5%. Πρόκειται για σημαντική υπέρβαση του στόχου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καθώς το 2024 εκτινάχθηκε στο 4,8% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος θα είναι τα ισχυρά “ χαρτιά” της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, καθ’ όλη την περίοδο του νέου αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Διαρθρωτικού Σχεδίου. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η θετική επίδραση από τα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης, δυναμική στην οποία αναμένεται να συμβάλουν και οι θετικές επιδράσεις από τα τρία νέα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά ταμεία ύψους 8 δισ. ευρώ στα οποία εντάχθηκε η Ελλάδα καθώς και η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η πρόβλεψη για τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων βασίζεται αφενός στην αναπτυξιακή δυναμική, αφετέρου στα μόνιμα έσοδα του προϋπολογισμού από τα μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής. Για το δημόσιο χρέος θα προβλέπεται η περαιτέρω αποκλιμάκωση του με στόχο το 2028 η Ελλάδα να μην είναι η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κ. Πιερρακάκης: Μηδενικός φόρος για εισόδημα έως 20.000 ευρώ σε πολύτεκνους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

09/09/25 6:25 μμ

Κ. Πιερρακάκης: Μηδενικός φόρος για εισόδημα έως 20.000 ευρώ σε πολύτεκνους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες

Ο Δήμος Σερρών τιμώμενος προορισμός στο φεστιβάλ γαστρονομίας «KOUZINA 2025» του Δήμου Αριστοτέλη

09/09/25 6:17 μμ

Ο Δήμος Σερρών τιμώμενος προορισμός στο φεστιβάλ γαστρονομίας «KOUZINA 2025» του Δήμου Αριστοτέλη

Σχολείο: Κάθε πότε χρειάζονται έλεγχο τα μάτια παιδιών και εφήβων

09/09/25 6:19 μμ

Σχολείο: Κάθε πότε χρειάζονται έλεγχο τα μάτια παιδιών και εφήβων

«Έκλεισαν» οι εγγραφές για το τμήμα γυμναστικής ενηλίκων - Συνεχίζονται στα υπόλοιπα τμήματα

09/09/25 4:18 μμ

«Έκλεισαν» οι εγγραφές για το τμήμα γυμναστικής ενηλίκων – Συνεχίζονται στα υπόλοιπα τμήματα

Κάθε Σάββατο η Αθήνα κινείται... όλο το 24ωρο με Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία

09/09/25 4:15 μμ

Κάθε Σάββατο η Αθήνα κινείται όλο το 24ωρο με Μετρό, Τραμ και Λεωφορεία

Γιώργος Μαζωνάκης: “Όλα γίνονται με αγάπη και υπάρχει αγάπη και από τις δύο πλευρές” λέει η αδερφή του Μαρία

09/09/25 4:11 μμ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Όλα γίνονται με αγάπη και υπάρχει αγάπη και από τις δύο πλευρές” λέει η αδερφή του Μαρία

Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, η Γαλλία βυθίζεται σε πολιτική και δημοσιονομική κρίση

09/09/25 4:03 μμ

Σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης, η Γαλλία βυθίζεται σε πολιτική και δημοσιονομική κρίση

Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα οδικά έργα Δράμα – Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

09/09/25 2:51 μμ

Υπουργείο Υποδομών: Προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα οδικά έργα Δράμα – Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

iPhone 17 – Τι αλλάζει πόσο κοστίζει και πότε κυκλοφορεί

09/09/25 2:43 μμ

iPhone 17 – Τι αλλάζει πόσο κοστίζει και πότε κυκλοφορεί

Οι μεγάλες τάσεις στη φθινοπωρινή διακόσμηση για το 2025

09/09/25 2:44 μμ

Οι μεγάλες τάσεις στη φθινοπωρινή διακόσμηση για το 2025

Κώστας Παπαζάχος: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν - Καμία ανησυχία για Εύβοια»

09/09/25 2:33 μμ

Κώστας Παπαζάχος: «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί, οι ανθρώπινες κατασκευές σκοτώνουν – Καμία ανησυχία για Εύβοια»

Αμύνταιο: Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της συγκομιδής ροδάκινων στη Βεγόρα

09/09/25 2:35 μμ

Αμύνταιο: Αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα της συγκομιδής ροδάκινων στη Βεγόρα

Σχολιάστε

οχτώ − 6 =