Κρούσματα ευλογιάς προβάτων και αιγών στη Λέσβο
Date:
Λήψη μέτρων ανακοινώθηκε μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς προβάτων και αιγών στη Δημοτική Ενότητα Σιγρίου Λέσβου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από το τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥΠΑΑΤ, με την υπ’ αριθμ. 1399/321083/19.10.2023 Εγκύκλιο για την ύπαρξη εστιών Ευλογιάς στα Τουρκικά παράλια απέναντι από τη Λέσβο, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι Τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενημερώνοντας τους Κτηνοτροφικούς Φορείς και τους κτηνιάτρους εκτροφής. Μετά από ενημέρωση κτηνιάτρου εκτροφής τέθηκε υποψία παρουσίας της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών σε εκτροφή προβάτων στην Δημοτική Ενότητα Σιγρίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στη συνέχεια έγινε αποστολή δειγμάτων, διενεργήθηκαν εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) και κατόπιν ολοκλήρωσης αυτών, στις 24/10/2023, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λέσβου, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:
1) Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Ευλογιά των προβάτων και των αιγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Λέσβου, όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών (Απόφαση 258933/05.08.2008 ΦΕΚ Β΄ 1662 18.08.2008).
2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 429/2016, Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:
α ) Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.
γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός της Ευλογιάς των προβάτων και των αιγών ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ.