Ως «πολύ θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.     «Η ... Περισσότερα

ΥΠΕΝ

Epiloges Press

Epiloges Press

Ως «πολύ θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) την Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

 

«Η έκθεση συνιστά πολύ θετική εξέλιξη. Αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Αποδέχεται ότι περαιτέρω πρωτοβουλίες θα αναληφθούν τον Ιανουάριο όταν θα έχει εγκριθεί το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, αλλά και το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Επιτροπή για να εξασφαλίσει μια συνολική συμφωνία για το Target Model, τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας, τον Μηχανισμό Διακοψιμότητας, τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος».

Η έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) ως τον Ιούνιο του 2020, στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ (για την οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι στην τελευταία δημοπρασία δεν εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμες ποσότητες ενέργειας) αλλά και στα μέτρα για την υποστήριξη της ΔΕΗ για τα οποία η ΕΕ τονίζει ότι οδήγησαν σε θετική αξιολόγηση από τον ορκωτό ελεγκτή το Σεπτέμβριο.

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ακόμη:

– Στην αποτυχία της προσπάθειας πώλησης λιγνιτικών μονάδων που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία αποδίδεται από την Κομισιόν σε νομική αβεβαιότητα και έλλειψη διαφάνειας.

Advertisement
MEGA

– Στο γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (65,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 43,3 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ), εξαιτίας κυρίως της ανόδου των τιμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αντίθετα οι τιμές λιανικής είναι κοντά στο μέσο όρο.

– Στην πρόοδο για την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου και την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

– Στην απόφαση για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, η οποία συνδέεται από την Κομισιόν με την εν εξελίξει διαδικασία παράβασης (λόγω της αποκλειστικής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη) ενώ χαρακτηρίζεται ως αξιέπαινη πρωτοβουλία προς τα εμπρός.

Πηγή dikaiologitika.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Γ. Παπανδρέου: Οι τρεις άξονες της Βίβλου Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων

28/03/26 8:10 μμ

4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Γ. Παπανδρέου: Οι τρεις άξονες της Βίβλου Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων

Μαρινέλλα: "Γεννήθηκα νέα, θα πεθάνω νέα"

28/03/26 7:59 μμ

Μαρινέλλα: “Γεννήθηκα νέα, θα πεθάνω νέα”

Έτσι "γεννήθηκε" το "Μαρινέλλα" - "Ο Καζαντζίδης τη ζήλευε"

28/03/26 7:51 μμ

Έτσι “γεννήθηκε” το “Μαρινέλλα”

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

28/03/26 8:03 μμ

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

Τροχαίο στην Εγνατία οδό με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες - Video

28/03/26 7:10 μμ

Τροχαίο στην Εγνατία οδό με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες – Video

Διακοπή νερού σε τμήμα της πόλης την Κυριακή 29 Μαρτίου

28/03/26 2:40 μμ

Διακοπή νερού την Κυριακή 29 Μαρτίου σε τμήμα της πόλης

Χατζηβασιλείου στην Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Adenauer στην Αλεξανδρούπολη: Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας προσδίδει ισχύ

28/03/26 2:36 μμ

Χατζηβασιλείου στην Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Adenauer στην Αλεξανδρούπολη: Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας προσδίδει ισχύ

Θεσσαλονίκη: Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

28/03/26 11:22 πμ

Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

Τσίλλερ: Ο παθιασμένος ελληνολάτρης και τετραπέρατος επιχειρηματίας, που άφησε τη σφραγίδα του σ΄ ολόκληρη τη χώρα και πέθανε στην ψάθα

28/03/26 10:18 πμ

Τσίλλερ: Ο παθιασμένος ελληνολάτρης και τετραπέρατος επιχειρηματίας, που άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα και πέθανε στην ψάθα

Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC

28/03/26 10:04 πμ

Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC

Αλέξης Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαφθορά

28/03/26 10:00 πμ

Αλέξης Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαφθορά

Υπηρέτης δυο αφεντάδων

28/03/26 9:54 πμ

Υπηρέτης δυο αφεντάδων