Το νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την ομιλία του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Advertisement   Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ... Περισσότερα

Κυρ. Μητσοτάκης: Επίσκεψη στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου

Epiloges Press

Epiloges Press

Το νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στο Αστυνομικό Τμήμα Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από την ομιλία του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 

Advertisement
 

Τον Πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρης Μάλλιος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις που έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσει με τις γυναίκες αστυνομικούς που υπηρετούν στο Γραφείο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κύριε Αρχηγέ, θέλω με την ευκαιρία της επίσκεψής μου εδώ, στο νεοσύστατο Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη, στη Χαριλάου, να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης μάστιγας, η οποία, τώρα θα έλεγα ότι αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση. Και αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση γιατί πιστεύω ότι οι γυναίκες έχουν πια πολύ μεγαλύτερο θάρρος να μιλούν και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, έχοντας εμπιστοσύνη στο κράτος ότι θα μπορεί να τα διαχειριστεί με επαγγελματισμό, με απόλυτη επάρκεια και με την απαραίτητη εχεμύθεια.

Προφανώς και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, μαθαίνουμε και από τα λάθη μας και από τραγικά περιστατικά τα οποία μας πόνεσαν όλους.

Θέλω να επαναλάβω, όμως, πόσο σημαντική είναι αυτή η συνολική αλλαγή κουλτούρας ολόκληρης της Αστυνομίας, όχι μόνο των εκπαιδευμένων στελεχών που είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά και την ανάγκη η Αστυνομία να αντιμετωπίζει σύνθετα νέα κοινωνικά φαινόμενα ή φαινόμενα τα οποία, όπως είπα, προϋπήρχαν αλλά τώρα έρχονται στην επιφάνεια με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Και φυσικά, αυτές οι δύο μικρές αφίσες που έχουμε εκεί νομίζω ότι λένε όλη την αλήθεια, “σπάστε τη σιωπή, είμαστε εδώ”. Είμαστε εδώ, το κράτος είναι εδώ. Το “panic button”, μία υπερπολύτιμη ψηφιακή εφαρμογή που εγκαθίσταται στα τηλέφωνα γυναικών που βρίσκονται σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία και να έρθει γρήγορα σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια συμπεριφορά που ενδεχομένως να τις θέσει σε κίνδυνο.

Advertisement
ΔΕΗ

Οι υποδομές που έχουν γίνει με τα ασφαλή σπίτια, τα “safe houses”, ώστε να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι αν πάρουν ή όταν πρέπει να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να φύγουν από το σπίτι τους, ενίοτε και όχι και μόνες τους, με τα παιδιά τους, ότι θα μπορούν να είναι ασφαλείς για να κάνουν αυτό το πολύ σημαντικό νέο βήμα.

Όλες αυτές είναι πρωτοβουλίες που πιστεύω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και αν κρίνω από τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται κάθε μήνα, οι οποίες είναι πάρα πολλές, η μία όψη του νομίσματος είναι ότι το πρόβλημα δυστυχώς είναι πολύ διαδεδομένο, η άλλη είναι ότι τουλάχιστον οι γυναίκες έχουν το θάρρος και μιλούν και κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Και αυτό, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό εναπόκειται σε εσάς.

Θέλω να ευχαριστήσω και την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική χορηγία να διαμορφώσουμε αυτούς τους χώρους, όπως βλέπετε, λίγο διαφορετικούς από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί σκεφτείτε να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της. Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε.

Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάνουμε αυτούς τους χώρους διαφορετικούς, θα έλεγα πιο φιλόξενους από το συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα, γιατί ακριβώς εδώ κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ σημαντικό».


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αισθητή στα νησιά του Β. Αιγαίου η ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή του Μπαλικεσίρ

27/10/25 11:00 μμ

Αισθητή στα νησιά του Β. Αιγαίου η ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή του Μπαλικεσίρ

Φιλιππιάδα: Υπό αστυνομικό αποκλεισμό ο χώρος όπου ενταφιάστηκαν απόβλητα από την καμένη μονάδα της Κέρκυρας

27/10/25 10:55 μμ

Φιλιππιάδα: Υπό αστυνομικό αποκλεισμό ο χώρος όπου ενταφιάστηκαν απόβλητα από την καμένη μονάδα της Κέρκυρας

Νέο σοκ με Καρβαχάλ στη Ρεάλ Μαδρίτης

27/10/25 10:50 μμ

Νέο σοκ με Καρβαχάλ στη Ρεάλ Μαδρίτης

Προς πώληση το θρυλικό «Μαρακανά»

27/10/25 10:45 μμ

Προς πώληση το θρυλικό «Μαρακανά»

ΒΤΑ: Το εθνικό συνέδριο για το Διάστημα αρχίζει στη Σόφια

27/10/25 10:43 μμ

ΒΤΑ: Το εθνικό συνέδριο για το Διάστημα αρχίζει στη Σόφια

«Iατρικό θαύμα»: Είναι το αίμα περιόδου ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός για την υγεία των γυναικών;

27/10/25 10:39 μμ

«Iατρικό θαύμα»: Είναι το αίμα περιόδου ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός για την υγεία των γυναικών;

Τουρκία: Σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε τη χώρα

27/10/25 10:26 μμ

Τουρκία: Σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε τη χώρα

Ληστεία στο Λούβρο: Έτσι έφθασαν στα ίχνη των δύο συλληφθέντων οι Αρχές – Γιατί δεν έφυγαν από τη Γαλλία νωρίτερα

27/10/25 10:24 μμ

Ληστεία στο Λούβρο: Έτσι έφθασαν στα ίχνη των δύο συλληφθέντων οι Αρχές – Γιατί δεν έφυγαν από τη Γαλλία νωρίτερα

Το Έπος του ’40 μέσα από πίνακες ζωγραφικής του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

27/10/25 10:19 μμ

Το Έπος του ’40 μέσα από πίνακες ζωγραφικής του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη

Παίκτης της εβδομάδας στην Ανατολή ο Γιαννης Αντετοκούνμπο

27/10/25 10:15 μμ

Παίκτης της εβδομάδας στην Ανατολή ο Γιαννης Αντετοκούνμπο

Οι αθλητές ζητούν δράση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ενόψει της COP30

27/10/25 10:12 μμ

Οι αθλητές ζητούν δράση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ενόψει της COP30

Πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει την υγεία μας

27/10/25 10:07 μμ

Πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει την υγεία μας