Την ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Μολδαβίας με την ΕΕ πριν από λίγες ημέρες στο Λουξεμβούργο, μέσω της οποίας ανοίγει και επισήμως ο δρόμος των ... Περισσότερα

Κυρ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Μολδαβίας

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Την ικανοποίηση του για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης της Μολδαβίας με την ΕΕ πριν από λίγες ημέρες στο Λουξεμβούργο, μέσω της οποίας ανοίγει και επισήμως ο δρόμος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Μολδαβίας εξέφρασε στον πρωθυπουργό της Μολδαβίας Ντορίν Ρετσεάν, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Μολδαβίας, καθώς και πως είναι έτοιμη να συνδράμει με τεχνική βοήθεια στην ενταξιακή διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, επίσης, η διμερής συνεργασία με έμφαση στις μεταφορές και την ενέργεια, καθώς η Ελλάδα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας μέσω της προμήθειας φυσικού αερίου. Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, ακόμα, τη σημασία της διεύρυνσης του «Κάθετου Διαδρόμου» με την προσχώρηση της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας. Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε Μνημόνιο αμοιβαίας αναγνώρισης αδειών οδήγησης.

Οι δύο πρωθυπουργοί είπαν χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της συνάντησης τους:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας καλωσορίζω στην Αθήνα. Παρακαλώ να μεταφέρετε τους θερμούς χαιρετισμούς μου στην κυρία Πρόεδρο. Είχα την ευκαιρία να τη συναντήσω στην Ελβετία και να επαναλάβω τη σημασία που αποδίδουμε στην ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη σημαντική πρόοδο που έχετε σημειώσει στην αρχή αυτής της μακράς αλλά γόνιμης και επωφελούς διαδικασίας προς την ένταξή σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι στεκόμαστε στο πλευρό της χώρας σας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μπορείτε πάντα να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Ελλάδας.

Advertisement
Babis

Ντορίν Ρετσεάν: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρωθυπουργέ. Σας μεταφέρω και τους χαιρετισμούς της Προέδρου Σάντου. Προσβλέπουμε και οι δύο να σας φιλοξενήσουμε στο Κισινάου, κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο. Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ για τη σημαντική στήριξη που έχει προσφέρει η Ελλάδα στη Μολδαβία κατά την πορεία ένταξης στην ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι ένα απλό πρόβλημα για να λυθεί, ιδιαίτερα τώρα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αλλά πιστεύουμε ακράδαντα, όπως καταλαβαίνω πιστεύει και η Ελλάδα, ότι μια μεγαλύτερη Ευρώπη σημαίνει μια ισχυρότερη, ειρηνική και πιο ευημερούσα Ευρώπη.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα που και οι δύο χώρες μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Πιστεύω ότι η Μολδαβία και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά, ακόμα και ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Αυτό μας φέρνει ακόμα πιο κοντά. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την προσωπική σας συνεισφορά στο να φέρετε τους Έλληνες και τους Μολδαβούς πιο κοντά, με το άνοιγμα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανοίξαμε την πρεσβεία μας στο Κισινάου.

Ντορίν Ρετσεάν: Το άλλο ζήτημα που ήθελα να αναφέρω είναι η νέα πρεσβεία στο Κισινάου. Σας ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ σημαντικό. Και σας ευχαριστώ και πάλι που διαδραματίζετε σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Μολδαβίας. Το 25% του φυσικού αερίου που κατανάλωσε η Μολδαβία πέρυσι το προμηθεύτηκε από την Ελλάδα. Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήσαμε την πρώτη αγορά από τον τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Πρόκειται για μια σπουδαία αρχή.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

Φανοποιοί Ν. Σερρών - Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

15/09/25 8:38 μμ

Φανοποιοί Ν. Σερρών – Γιόρτασαν τον προστάτη τους και αντάλλαξαν θερμές ευχές για ευημερία

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 - Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

15/09/25 8:33 μμ

Η ΟΕΒΕΣΣ συμμετέχει στη SEREXPO 2025 – Σας περιμένουμε στο περίπτερο 16Α!

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

15/09/25 8:25 μμ

“H μελωδία της φιλίας”: Διαδραστικό θεατρικό δρώμενο για το bullying στη SEREXPO

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών, σε Λευκώνα, Χριστός και Μελενικιώτικα, με έργα 2.500.000€

15/09/25 8:18 μμ

Χατζηβασιλείου: Λύνουμε το ζήτημα του ουρανίου στο πόσιμο νερό σε περιοχές του Δήμου Σερρών με έργα 2.500.000€