Τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδος στην προστασία των Ελληνορθόδοξων σε Συρία και Λίβανο, αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος ... Περισσότερα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής προσέγγισης για τα ζητήματα στη Συρία

Συντάκτης: Epilogestv

Συντάκτης: Epilogestv

Τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδος στην προστασία των Ελληνορθόδοξων σε Συρία και Λίβανο, αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και επεσήμανε ότι πρέπει να ενισχυθεί η στρατηγική αυτονομία και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επανέφερε το αίτημα της Αθήνας για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Advertisement
 

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η ακόλουθη:

«Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2024, αφορά πρωτίστως τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο εν όψει και των τελευταίων πολύ σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και από την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στη Συρία, μέχρι τις σχέσεις της ΕΕ με τον παγκόσμιο Νότο, νομίζω ότι είναι κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ανάγκη της στήριξης της οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της ηπείρου μας, είτε μιλάμε για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Ντράγκι, είτε μιλάμε για την ενίσχυση της αμυντικής της δυνατότητας, να μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τις όποιες απειλές ενδεχομένως να εκδηλωθούν έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργούς αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα θέματα αυτά και σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Φεβρουάριο. Είναι απολύτως ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή της άμυνα.

Αυτό το οποίο πρωτοδιατυπώθηκε από την Ελλάδα πριν από κάποιους μήνες και έμοιαζε ίσως ως ένα πολύ μακρινό όνειρο, τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζεται με μία αίσθηση κατ’ επείγοντος από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έχω την ευκαιρία και σήμερα για ακόμη μία φορά να παρουσιάσω τις ελληνικές θέσεις γύρω από το ζήτημα αυτό.

Advertisement
MEGA

Προφανώς θα συζητήσουμε και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για την επίσκεψη την οποία έκανα στο Λίβανο και κυρίως για την ανησυχία η οποία υπάρχει και στο Λίβανο και στη Συρία για την ανάγκη προστασίας των διαφόρων θρησκευτικών μειονοτήτων. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους ελληνορθόδοξους του Λίβανου, αλλά πρωτίστως της Συρίας, οι οποίοι εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή για τη Συρία είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η νέα κυβέρνηση να είναι μία κυβέρνηση πρώτα και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτική, η οποία θα υποστηρίξει και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Και προφανώς σε αυτή τη συζήτηση η Ευρώπη πρέπει να προσέλθει με μία ενιαία άποψη και η Ελλάδα θα έχει ένα καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν στην Συρία».

Advertisement
ΔΕΗ

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μακεδονική Κουζίνα: Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας» - Μια γιορτή παράδοσης, αυθεντικότητας και δημιουργίας

14/10/25 12:26 πμ

«Μακεδονική Κουζίνα: Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας» – Μια γιορτή παράδοσης, αυθεντικότητας και δημιουργίας

Συνάντηση εργασίας του Διαμαντή Γκολιδάκη με την Υπουργό Υγείας  Άδωνι Γεωργιάδη

14/10/25 12:21 πμ

Συνάντηση εργασίας του Διαμαντή Γκολιδάκη με την Υπουργό Υγείας  Άδωνι Γεωργιάδη

5 σημεία που πρέπει να καθαρίζετε μια φορά τον χρόνο!

14/10/25 12:13 πμ

5 σημεία που πρέπει να καθαρίζετε μια φορά τον χρόνο!

6 στιλάτοι τρόποι για να εντάξετε φυτά στο καθιστικό σας

14/10/25 12:10 πμ

6 στιλάτοι τρόποι για να εντάξετε φυτά στο καθιστικό σας

UEFA: Ανοίγει τη διαδικασία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα 2027–2031 με μία καινοτομία

14/10/25 12:15 πμ

UEFA: Ανοίγει τη διαδικασία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα 2027–2031 με μία καινοτομία

ΒΤΑ: Ο υπουργός Οικονομίας Ντίλοφ στην τελετή λήξης της EXPO 2025 στην Οσάκα

14/10/25 12:07 πμ

ΒΤΑ: Ο υπουργός Οικονομίας Ντίλοφ στην τελετή λήξης της EXPO 2025 στην Οσάκα

Έρευνα του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό 42χρονου σέρφερ

14/10/25 12:05 πμ

Χαλκιδική: Έρευνα του Λιμενικού για τον εντοπισμό 42χρονου σέρφερ

Πέθανε στον Ευαγγελισμό η Γεωργία από την Κάρυστο – Τη σακάτεψε ο σύζυγος σε παράπηγμα «κολαστήριο»

13/10/25 11:59 μμ

Πέθανε στον Ευαγγελισμό η Γεωργία από την Κάρυστο – Τη σακάτεψε ο σύζυγος σε παράπηγμα «κολαστήριο»

Η ΑΕΚ παρουσίασε τις φανέλες για τη σεζόν 2025-26

14/10/25 12:03 πμ

Η ΑΕΚ παρουσίασε τις φανέλες για τη σεζόν 2025-26

Αυξάνεται η ασφάλιση οχημάτων με κάλυψη για τους κινδύνους δασικής πυρκαγιάς και πλημμύρας

14/10/25 12:02 πμ

Αυξάνεται η ασφάλιση οχημάτων με κάλυψη για τους κινδύνους δασικής πυρκαγιάς και πλημμύρας

Κάτια Δανδουλάκη: Θα ήθελα να πεθάνω πάνω στη σκηνή, θα ήταν για μένα ευτυχία

13/10/25 11:49 μμ

Κάτια Δανδουλάκη: Θα ήθελα να πεθάνω πάνω στη σκηνή, θα ήταν για μένα ευτυχία

Boυλή - Συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2026

14/10/25 12:01 πμ

Boυλή – Συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2026