10.4 C
Serres

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος σ΄ όσους με δόλο βάζουν φωτιές

Date:

Στη σύντομη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ακόμη ότι «η κλιματική κρίση μπορεί να είναι πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να είναι και ένα άλλοθι. Οφείλει η χώρα μας να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα από αυτά που ενδεχομένως είχε σχεδιάσει προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει όσο είναι εφικτό τις επιπτώσεις από μια πραγματικότητα, την οποία ήδη την αισθανόμαστε όλοι μας και η οποία μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε πολύ διαφορετικούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Και στη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών.Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απών. Υπήρχαν πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τους καλύτερους και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει».
Όπως τόνισε «αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει από τον ελληνικό λαό» ενώ σημείωσε ότι «έχουμε πια και αυτοτελές υπουργείο αλλά και σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν σε αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης που έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες αλλά πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις προληπτικές δράσεις, στο τι κάνουμε ουσιαστικά τον χειμώνα με τα δάση μας», είπε , επισημαίνοντας ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα εκτός αντιπυρικής περιόδου.
Στη μνήμη, αυτών που έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε «όσες και όσους εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών, την πυροσβεστική, τις ένοπλες δυνάμεις την αστυνομία, το λιμενικό, που τόσο πολύ βοήθησαν ώστε να γίνουν πολύ μεγάλες εκκενώσεις με τρόπο οργανωμένο χωρίς να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή”.
Ξεχωριστό ήταν το «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού στους εθελοντές για τους οποίους είπε ότι «ειδικά στη Ρόδο έδειξαν μία εντυπωσιακή αυτάπαρνηση».
«Είναι χρέος του κράτους ειδικά αυτές τις υγιείς εθελοντικές δυνάμεις της κοινωνίας να τις κινητοποιήσει και να τις οργανώσει με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό απέναντι σε ένα φυσικό φαινόμενο που θα μας συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια».
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι «οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι» διευκρινίζοντας ότι «αν πρόκειται για αμέλεια είναι ασυγχώρητη« και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες της κοινής λογικής.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι αν πρόκειται για δόλο πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και φυσικά καταστρέφοντας τον πολύτιμο δασικό μας πλούτο.
Ακολουθεί αναλυτικά, ο διάλογος κατά την έναρξη της συνάντησης της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ημέρες, κυρία Πρόεδρε, είναι δύσκολες, και βέβαια πολύ στενάχωρες, καθώς θρηνούμε τέσσερις συμπολίτες μας, τους δύο χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι έπεσαν την ώρα του καθήκοντος στον πόλεμο κατά της πυρκαγιάς, και δύο συμπολίτες μας ακόμα, που δυστυχώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το βλέπουμε και σε όλη την Μεσόγειο, ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρεάζει όλους πια με τρόπους πιο έντονους κι από αυτούς που ενδεχομένως οι επιστήμονες να μας είχαν προειδοποιήσει. Η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, κυρία Πρόεδρε. Οφείλει η χώρα μας να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα από αυτά τα οποία ενδεχομένως είχε σχεδιάσει, προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει, όσο αυτό είναι εφικτό, τις επιπτώσεις από μια πραγματικότητα την οποία ήδη την αισθανόμαστε όλοι μας, και η οποία μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής μας ζωής.
Η κυβέρνηση έχει μια υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Έχουν γίνει, σας διαβεβαιώνω, σημαντικά βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση και στη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απόν. Υπήρχαν πυροσβέστες, εναέρια μέσα σε όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, αλλά είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Να μάθουμε από τους καλύτερους και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και στον τομέα αυτό και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο την οποία έχουμε πετύχει. Αυτή είναι η υποχρέωση που πρέπει να αναλάβουμε απέναντι στον ελληνικό λαό.
Έχουμε πια και αυτοτελές Υπουργείο, αλλά και σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν σε αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης, όπου έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες βέβαια, πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι θα πάρουν καιρό, καθώς σήμερα δεν λειτουργούν καν οι γραμμές παραγωγής, που κατασκευάζουν αυτά τα εναέρια μέσα, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, αλλά πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις προληπτικές δράσεις, στο τι κάνουμε ουσιαστικά τον χειμώνα στα δάση μας. Έχουν γίνει βήματα ως προς την ένταξη της Δασικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μπορέσουμε και πάλι να προστατέψουμε τα δάση μας όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά κυρίως τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και σ΄ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε.
Θέλω, με την ευκαιρία αυτή και στη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον, επιτελώντας μια εξαιρετικά δύσκολη και πάρα πολύ επικίνδυνη αποστολή, να ευχαριστήσω όσες και όσους εξακολουθούν να δίνουν τις μάχες και σήμερα στο μέτωπο των πυρκαγιών, την Πυροσβεστική μας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, το Λιμενικό, που τόσο πολύ βοήθησαν ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ μεγάλες εκκενώσεις με τρόπο οργανωμένο, χωρίς σε αυτές τις εκκενώσεις να κινδυνέψει, ειδικά στη Ρόδο που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, καμία ανθρώπινη ζωή.
Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ όμως στους εθελοντές μας, στην κοινωνία των πολιτών -ειδικά στη Ρόδο οι εθελοντές έδειξαν μια εντυπωσιακή αυταπάρνηση. Είναι χρέος του κράτους αυτές τις υγιείς εθελοντικές δυνάμεις της κοινωνίας να τις κινητοποιήσει και να τις οργανώσει με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, έτσι ώστε όλοι μαζί οργανωμένοι, η Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και η κοινωνία των πολιτών, να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν απέναντι σε ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, είναι τραγικό που βρισκόμαστε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, είναι μια εξέλιξη της κλιματικής κρίσης η οποία επιτείνεται, που συναντά και τις αδυναμίες μας, συναντά και τις δυσκολίες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται ακόμα καλύτερη οργάνωση, να μην εφησυχάζει κανείς, γιατί δεν μπορεί κανείς μόνος του. Όπως είπατε πολύ σωστά, εκτός από την Πολιτεία, και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ρόλο να παίξει. Και είναι πολύ συγκινητική η πρωτοβουλία στη Ρόδο, πώς κινητοποιήθηκε η τοπική κοινωνία. Γιατί αυτό που έγινε ήταν εντυπωσιακό, το είπε και ο ξένος Τύπος, η εκκένωση 20.000 ανθρώπων. Ευτυχώς όλη η διαδικασία λειτούργησε σωστά, απ’ αυτή την άποψη τουλάχιστον.
Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Στενοχωριέμαι πάρα πολύ, γιατί φυσικά πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή, και το φυσικό κεφάλαιο στη συνέχεια. Βλέπουμε ζωάκια που χάνονται επίσης -δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρχει 112 για τα ζώα- εκεί βέβαια όσο μπορούν βοηθούν οι εθελοντές- είναι οδυνηρό να συμβαίνει αυτό.
Έχω μιλήσει με τον Πρόεδρο Ματαρέλα, καθώς και με άλλους Προέδρους από τις χώρες της Μεσογείου, προκειμένου να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν εφησυχάζουμε, γιατί ο καθένας μας κάτι μπορεί να προσφέρει από την πλευρά του. Και φυσικά είναι τραγικό που χάσαμε τους συμπολίτες μας, τα δύο παλικάρια της Αεροπορίας και τους δύο πολίτες που δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν, ευχή όλων είναι να περιοριστούν εκεί οι απώλειες. Εύχομαι καλή δύναμη, γιατί συνεχίζεται η προσπάθεια, και είναι πράγματι αξιέπαινος ο αγώνας των πυροσβεστών, καθώς και των εθελοντών πυροσβεστών, όλων όσων αυτή τη στιγμή προσφέρουν -μακάρι το καλύτερο, το συντομότερο δυνατό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και αν μπορώ να προσθέσω κάτι τελευταίο: οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι. Αν πρόκειται για αμέλεια, είναι ασυγχώρητη. Και κάνω πάλι μια έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρούν τους κανόνες της κοινής λογικής, δεν χρειάζεται νομίζω να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Αν, όμως, πρόκειται για δόλο, να γνωρίζουν, κυρία Πρόεδρε, ότι ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και, φυσικά, καταστρέφοντας τον πολύτιμο δασικό μας πλούτο.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Έχετε δίκιο που το λέτε αυτό. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι – και η δικαιοσύνη – να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όλοι μας.

Τη Δευτέρα η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Λευκωσία

Για τη Δευτέρα 31 Ιουλίου επαναπρογραμματίστηκε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.






Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους σήμερα ο κ. Λετυμπιώτης μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και έπειτα από την αναβολή της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο που είχε προγραμματιστεί αρχικά για χθες, «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας έχει επαναπρογραμματιστεί για τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου και αναμένουμε να υπάρξει σχετική ανακοίνωση, εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, διότι η Ελλάδα, δυστυχώς, ακόμη δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές».
Σημειώνεται ότι πριν από δύο μέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στην Κάρυστο και στοίχισε τη ζωή στους χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 σμηναγό Χρήστο Μουλά και ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη συμπαράσταση της Κύπρου προς την Ελλάδα που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΠολιτικήΚυρ. Μητσοτάκης: Ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος σ΄ όσους με...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Boυλή: Πέρασε η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στους “Σπαρτιάτες”

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που...

Κυρ. Μητσοτάκης: Στο β’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας

«Σε λίγες ημέρες, στις 30 Δεκεμβρίου, θα παρουσιάσουμε το...

Η εθνική Στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο

Η Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα