«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με ... Περισσότερα

Κυρ. Μητσοτάκης: Πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων, δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας

Epiloges Press

Epiloges Press

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Advertisement
 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς.

«Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι’αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

«Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2.

Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται.

«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή , ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

«Πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας»

Advertisement
Family Kitchen

«Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Και κυρίως οι απόψεις και οι ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα. Είναι απόψεις και γνώμες και εμπειρίες που παρείχαν σε όλους μας χρήσιμες διευκρινήσεις και οδήγησαν σε πολλές συγκλίσεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μία από αυτές ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. «Τότε θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες», σημείωσε.

«Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ , αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς», ανέφερε, ενώ για την τεκνοθεσία είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή ενώ το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως αυτό κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεικες , διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

«Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις πρώτες θέσεις Πανελλαδικά το τοπικό πρόγραμμαLEADER CLLD Νομού Σερρών

27/11/25 11:55 μμ

Στις πρώτες θέσεις Πανελλαδικά το τοπικό πρόγραμμα LEADER CLLD Νομού Σερρών

Δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Κτηματολογίου και Ελέγχου Δόμησης - Ψηφιακό "One-Stop-Shop" για κάθε ακίνητο

27/11/25 11:51 μμ

Δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Κτηματολογίου και Ελέγχου Δόμησης – Ψηφιακό “One-Stop-Shop” για κάθε ακίνητο

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις μειώθηκαν τα δάνεια τον Οκτώβριο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

27/11/25 11:45 μμ

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις μειώθηκαν τα δάνεια τον Οκτώβριο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Υπόθεση Novartis: Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

27/11/25 11:41 μμ

Υπόθεση Novartis: Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

Εορτολόγιο- 28 Νοεμβρίου: Ποιος γιορτάζει

27/11/25 11:35 μμ

Εορτολόγιο- 28 Νοεμβρίου: Ποιος γιορτάζει

Ηράκλειο: Ξανά στους δρόμους για τη δημόσια υγεία

27/11/25 11:33 μμ

Ηράκλειο: Ξανά στους δρόμους για τη δημόσια υγεία

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει αύριο, Παρασκευή, η πλατφόρμα Α21

27/11/25 11:32 μμ

Επίδομα παιδιού: Ανοίγει αύριο, Παρασκευή, η πλατφόρμα Α21

Υπό βροχή και με συνοδεία μουσικής φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας

27/11/25 11:30 μμ

Υπό βροχή και με συνοδεία μουσικής φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας

Στην ΑΕΚ ο Κλαβέλ

27/11/25 11:28 μμ

Στην ΑΕΚ ο Κλαβέλ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Πάπας Λέων

27/11/25 11:27 μμ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Πάπας Λέων

Αύριο η πληρωμή προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης για τους αγρότες – Στα 3,7 δισ. ευρώ οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι στον πρωτογενή τομέα για το 2025

27/11/25 8:44 μμ

Αύριο η πληρωμή προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης για τους αγρότες – Στα 3,7 δισ. ευρώ οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι στον πρωτογενή τομέα για το 2025

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για την ψυχική υγεία

27/11/25 11:23 μμ

Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου για την ψυχική υγεία