Κυρ. Μητσοτάκης: Η συμφωνία είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας
Date:
«Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου: «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το απόγευμα.
«Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να κυρώσουμε, τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη» ανέφερε, συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική μεσόγειο αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».
«Μία συμφωνία – είπε – που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια».
«Αναβαθμίζει την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι τρεις λόγοι που το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα
«Όσοι δεν συμμερίζονται αυτή την ανάλυση, ή δεν άκουσαν τον υπουργό Εξωτερικών ή έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τους τρεις σημαντικούς λόγους, «για τους οποίους θεωρώ ότι αυτό το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα» που έρχεται – όπως σημείωσε – σε συνέχεια συζητήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.
Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.
Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Απέναντι στη μέχρι τώρα αδράνεια των Βρυξέλλων απαντήσαμε με ένα γενναίο εθνικό πρόγραμμα στήριξης
«Η σημερινή συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν μια χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν τη διεθνή εικόνα του τόπου» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ελληνική φωνή ακούγεται παντού. Εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, περιορίσαμε μεταναστευτικές ροές, εισφέραμε στην κορυφαία κατάκτηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αύξησε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια, υιοθέτησε θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, η Ελλάδα γίνεται ενεργειακή γέφυρα, δυναμώνει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και έχει υπογράψει μία εταιρική συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία. Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ οικοδομώντας την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας χωρίς ποτέ να χάσουμε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό στο εσωτερικό πεδίο».
Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «κατορθώσαμε παρά την πρόσφατη εισαγόμενη κρίση να μείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε: «Αυτή η κυβέρνηση κ. Τσίπρα μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι και αυτή μια σημαντική στήριξη στο εισόδημα των Ελλήνων που αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα έγιναν ενώ οι επενδύσεις αυξάνονταν και η ανεργία μειωνόταν. Η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια αλλά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Ναι, αυτή η κυβέρνηση, αύξησε κατά 50 ευρώ τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους. Και απέναντι στη μέχρι τώρα αδράνεια των Βρυξέλλων απαντήσαμε με ένα γενναίο εθνικό πρόγραμμα στήριξης. Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις δεν κάλυψαν μεσαίες και μεγαλύτερες καταναλώσεις και ερχόμαστε να επιστρέψουμε το 60% των πρόσθετων ποσών που κατέβαλαν αυτά τα νοικοκυριά στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Με ποσά από 20 έως 600 ευρώ. Νέο πλαίσιο από τον Ιούλιο που επιβάλλει έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως στη λαίλαπα πολέμου και παγκόσμιου ενεργειακού σεισμού. Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί για να κρατήσει τις τιμές τους ρεύματος εκεί που ήταν το 2020 λέει ψέματα».
Δεν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία χωρίς ευημερία στην κοινωνία και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια
«Νοιώθουμε, ακούμε, προσπαθούμε και γι’ αυτό αισθάνομαι ότι οι αντίπαλοι μας δεν αντιλαμβάνονται πως μια ευρωπαϊκή δύναμη μπορεί να αναλάβει φιλόδοξες εθνικές πρωτοβουλίες. Και πώς εμείς κάνουμε πράξη χειροπιαστές λύσεις» τόνισε συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. «Αυτή είναι η κυβέρνηση που θα φορολογήσει με 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής. Είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία χωρίς ευημερία στην κοινωνία και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια. Γι’ αυτό και αυτή η κυβέρνηση διόρθωσε μία κατάσταση προβληματική στις Ένοπλες Δυνάμεις και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών. Αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στα μαχητικά Ραφάλ τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο».
Και απευθυνόμενος για μια ακόμα φορά προς την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ρώτησε: «Εσείς, αλήθεια, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι κάνατε ακριβώς στον τομέα των εξοπλισμών;» για να συμπληρώσει: «Ένα μεγάλο πρόγραμμα. Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας 500 εκ. Κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν πετάει ακόμα. Να λογοδοτήσει κάποια στιγμή ο παλιός συνέταιρός σας για τις επιλογές του. Σε αυτόν είχατε αναθέσει τον κρίσιμο τομέα της εθνικής άμυνας για να μην ξεχνιόμαστε».
Είμαστε με τη συμμαχία τη Δύσης, ερχόμαστε από το διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία
«Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον το οποίο συνέχεια αναδιαμορφώνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για κράτη με αστάθμητους γείτονες».
«Πείτε μου μία φορά που η Ελλάδα μεγαλούργησε χωρίς να έχει οικοδομήσει τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας με νόημα, πως «η λεγόμενη ουδετερότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνη μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση με καταστάσεις που δημιουργούν άλλοι. Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Είμαστε με τη συμμαχία τη Δύσης, ερχόμαστε από το διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία».
«Έτσι ερμηνεύεται και η ξεκάθαρη στάση μας υπέρ της Ουκρανίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Με τα δικά της σύνορα παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Στην εξωτερική μας πολιτική οι θέσεις αρχής συμβαδίζουν με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η παρουσία μας στις συμμαχίες θα είναι δυναμική. Είμαστε δεδομένοι φίλοι ώστε να έχουμε αν χρειαστεί και δεδομένη στήριξη. Ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς και στο εσωτερικών των σχηματισμών των οποίων είμαστε μέλη».
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει και πάλι να αποτελέσει εθνική εξαίρεση
«Για την Τουρκία και όσον αφορά το προοίμιο του πρωτοκόλλου και όσα προβλέπει επί του πεδίου, αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας και επιβεβαιώνουν την ισχύ μας» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, συμπληρώνοντας πως «για τα ενεργειακά η εμπειρία της Ουκρανίας μας διδάσκει ότι οι πόλεμοι γίνονται και με τα καύσιμα». Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημασία της Αλεξανδρούπολης είπε πως «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αλεξανδρούπολη ως μία ελληνική πόλη υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ, για όλη την βαλκανική και όλη την Ευρώπη. Θα μπορούν όλες οι χώρες να εφοδιάζονται με φυσικό αέριο μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία». Και ο πρωθυπουργός ρώτησε: «Ωφελεί ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης; Καθαρές κουβέντες για να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες που στέκεστε».
«Φοβάμαι ότι και πάλι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως (σ.σ. η Αξιωματική Αντιπολίτευση). «Λέει και πάλι όχι σε εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας. Τι μας λέγατε αλήθεια για την ελληνογαλλική συμφωνία; Θυμάστε τι λέγατε; Ότι θα γυρίσουν τα φέρετρα των Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ. Που είναι; Κατεγράφη στην ιστορία η επιλογή σας. Τουλάχιστον τώρα μην προσθέσετε στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα με εθνικές συνέπειες».
«Δεν ευσταθούν όλα τα επιχειρήματα που ακούσαμε. Ούτε μπορώ να ακούω ανοησίες περί εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό άμυνας τον κ. Καμμένο. Έρχεστε τώρα να κουνήσετε το δάκτυλο κ. Τσίπρα και να μας τη βγείτε πατριωτικά όταν είναι γνωστή η δική σας ιστορία και εκείνων που συγκυβερνήσατε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κάνω μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξετε τη θέση σας. Να μπορέσουμε τουλάχιστον να διαμορφώσουμε πλαίσιο στοιχειώδους συνεννόησης και συναντίληψης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».
Και ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Οι συνθήκες αλλάζουν και εμείς οφείλουμε να τις διατρέχουμε με τόλμη και διορατικότητα. Ο εύκολος δρόμος είναι αυτός της δημαγωγίας. Αντίθετα, ο πατριωτισμός της ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Αυτές θα δοκιμαστούν στην ψηφοφορία που θα έχουμε. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε αυτή την ωριμότητα και αυτή την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος σήμερα».
Για εσάς κύριε Τσίπρα ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη έτσι όπως φέρεστε (δευτερολογία)
«Είναι αφόρητη η υποκρισία σας κ. Τσίπρα. Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. «Κυβερνήσατε όμως και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την Αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.
«Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σα να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Για εσάς ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη έτσι όπως φέρεστε» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Για να θυμηθούμε τι κάνατε εσείς και τι είπατε όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον. Αφήνω κατά μέρους τα περί διαβολικού ύφους του κ. Τραμπ. Για τη βάση της Σούδας λέγατε ότι “είναι γνωστό σε όλους πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η δουλειά εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί”. Αυτό κάνουμε και εμείς και αυτό κάνατε και εσείς κάθε χρόνο, πήγατε στην Ουάσιγκτον και κάνατε την ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα κωλοτούμπα. Και ταυτόχρονα στείλατε το σήμα πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν για την εξωτερική πολιτική. Έρχεστε τώρα πάλι να το γυρίσετε, να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες πασπαλισμένες με ολίγον από πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Θα σας πως όμως τι δεν είπατε. Αναφέρεστε συνέχεια στα F-16. Γνωρίζετε πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές φωνές, όμως οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι στο κογκρέσο, που μέχρι τώρα αρνείται, γιατί θεωρούν την Τουρκία μη αξιόπιστο εταίρο. Το 2018 που πήγατε στην Ουάσιγκτον η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35 και τότε δεν υπήρχε μία αναφορά σας προς τις ΗΠΑ να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, που με αυτά θα άλλαζαν την ισορροπία στο Αιγαίο. Ούτε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα, τόση υποκρισία πια;».
Η χώρα μας σήμερα έχει φωνή και αξιοπιστία κ. Τσίπρα, σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας
«Μαζί με την Τουρκία είμαστε η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και λόγω της γεωγραφικής μας θέσης μπορούμε να έχουμε λόγο στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά προσαρμογή στην γεωγραφική μας θέση», είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος εκ νέου στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε: «Μιλήσατε κ. Τσίπρα για την Ουκρανία και εκφράσατε πάλι προβληματισμό για την αποστολή αμυντικού υλικού. Υπάρχει κ. Τσίπρα μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία;»
«Χώρες με παράδοση αιώνων στην ουδετερότητα άλλαξαν την πολιτική τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως εάν είχαμε ακολουθήσει την δική σας πολιτική «θα πηγαίνατε στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα λέγατε όχι, μόνος εσείς και 26 απέναντι. Θέλετε να μου πείτε πως αυτή θα ήταν η στάση σας στην ΕΕ. Αυτή η στάση θα ενίσχυε το στερεότυπο της εθνικής γραφικότητας, που αυτή η κυβέρνηση παλεύει να αναιρέσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Είχατε πει πως θα γυρίσουν φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ για να μην υπερψηφίσετε την Ελληνογαλλική συμφωνία. Το είπατε ή όχι κ. Τσίπρα; Το είπατε, εγώ δεν είδα κανέναν Έλληνα στρατιώτη στο Σαχέλ. Όταν θα έλθει η ώρα να ψηφίσουν οι πολίτες ας βάλουν στο ζύγι τι επέτυχε αυτή η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική και τι εσείς» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Εμείς επιδιώξαμε την 5ετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Σας ρωτώ ευθέως θα καταγγείλετε ναι ή όχι τη συμφωνία; Να απαντήσετε ευθέως. Μας έχετε ήδη πει πως θα την καταγγείλετε, τώρα ποιος θα σας πιστέψει είναι άλλο θέμα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως αυτή η συμφωνία πηγαίνει πακέτο με τη νομοθεσία της προώθησης των Ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων, όπου αναφέρεται η δυνατότητα να προμηθευτεί η χώρα μας F-35, αλλά και άλλο αμυντικό υλικό. «Κατά συνέπεια το πλαίσιο υπάρχει ήδη. Έχει γίνει πολλή και συστηματική δουλεία, να ευχαριστήσω την πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον την κ. Παπαδοπούλου. Μας είπατε πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υπερπτήσεις, θα θέσω το συγκεκριμένο θέμα στο ανώτατο επίπεδο την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απήντησε ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των ελληνικών νησιών. Όμως το ταξίδι μου στις ΗΠΑ δεν είναι μονοθεματικό ούτε ετεροπροσδιορίζεται από την τουρκική στάση. Σήμερα η Ελλάδα μετράει περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με τρία χρόνια πριν; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί. Η χώρα μας σήμερα έχει φωνή και αξιοπιστία. Σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας, δεν είναι δύσκολο, σας ζητώ να κάνετε αυτά που κάνατε και ως κυβέρνηση. Είστε όμως σαν τον σκορπιό, όταν είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην κατηγορηθείτε πως είστε ακόμη μία φορά εθνικά ανορθόγραφος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Δεν είναι επ’ αόριστον η συμφωνία, ισχύει για 5 χρόνια κ. Τσίπρα, αυτό ψηφίζουμε σήμερα (τριτολογία)
«Αυτή η συμφωνία ισχύει για 5 χρόνια. Αλλά εάν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε, θα έλθετε δύο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε» είπε, απαντώντας στην δευτερολογία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για την Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. «Πως λοιπόν αυτή είναι μία επ’ αόριστον συμφωνία κ. Τσίπρα; Δεν ξέρετε ελληνικά;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: «Αυτό ψηφίζουμε κ. Τσίπρα και τίποτε άλλο».
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στο παρελθόν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο, που είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο για τις διαπραγματεύσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των βάσεων. Εάν ήταν δηλαδή επιζήμια αυτή η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική του πολιτική που το 1981 βγήκε με το σύνθημα έξω οι βάσεις του θανάτου και υπογράφοντας το 1983 μια συμφωνία που κρατούσε τις βάσεις, τις οποίες κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν τελικά αυτή η στρατηγική ήταν ωφέλιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Και κατέληξα ότι δεν ήταν ωφέλιμη γατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά η οποία του επέτρεπε να έρθει εδώ στη Βουλή και να ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν. Και δεν ασχολήθηκε καθόλου να διεκδικήσει άλλα οφέλη γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα αυτά τα ασυνάρτητα έλεγε πριν τις εκλογές του 1981».
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ