Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Connie Loizos σε εκδήλωση της διαδικτυακής εφημερίδας TechCrunch, αναφερόμενος αρχικά στις νεοφυείς επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό είπε, μεταξύ άλλων, πως υπήρχε ... Περισσότερα

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι επενδυτές «βλέπουν» μια σταθερή χώρα, με δημοσιονομική πειθαρχία, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο Connie Loizos σε εκδήλωση της διαδικτυακής εφημερίδας TechCrunch, αναφερόμενος αρχικά στις νεοφυείς επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό είπε, μεταξύ άλλων, πως υπήρχε η αντίληψη ότι δεν έχουμε μπροστά μας ένα ελπιδοφόρο μέλλον. «Και νομίζω πως μπορέσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσδοκία κι αυτό δεν είναι εγωιστικό», σημείωσε και τόνισε πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την αρχή έδωσε κίνητρα πέρα από σταθερότητα και ένα κράτος με υποσχόμενο μέλλον. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μετοχικές επιλογές, στο φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον και στις πρωτοβουλίες για την επιστροφή ανθρώπων που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. «Τώρα βλέπουμε να επιστρέφουν και να επενδύουν ειδικά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης», υπογράμμισε.

«Έχουμε εκπληκτικό ταλέντο. Το θέμα είναι: πώς χτίζουμε τη γέφυρα και φέρνουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω.. Ίσως να μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη», συμπλήρωσε.

«Η ιδέα είναι πάντα να υπερβαίνουμε τις δυνατότητές μας. Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, ο οποίος του είπε πως θα ιδρύσει υπουργείο ψηφιακής πολιτικής όπως συνέβη στην Ελλάδα.

«Η τεχνολογία – και ειδικά η AI – είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι απλώς το τι είναι μια startup, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να είμαστε πελάτες των υπηρεσιών αυτών, πώς μπορεί και το κράτος να υιοθετήσει startup λογική. Τι σημαίνει να έχεις ένα “startup κράτος”; Δεν είναι απαραίτητα προφανές. Αλλά κάποιες φορές μπορούμε να λειτουργήσουμε πολύ πιο προοδευτικά από τον ιδιωτικό τομέα. Και πέρα από τις φοροαπαλλαγές, οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν μόνο γι’ αυτό. Επιστρέφουν όταν υπάρχουν καλές ευκαιρίες απασχόλησης, όταν βλέπουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι σημαντικό με την επιχείρησή τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης μίλησε για τις κεφαλαιαγορές . «Γιατί στην Ευρώπη εξακολουθούμε να εξάγουμε τις αποταμιεύσεις μας στις ΗΠΑ; Τι σημαίνει να εισάγεται μια εταιρεία στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο; Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπουμε ξανά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να ανακάμπτει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο ψηφιακό κράτος γιατί απόφαση της κυβέρνησης το 2019 ήταν μια Εθνική Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού. «Όλες οι εφαρμογές συγκεντρώθηκαν κάτω από μια ομπρέλα, και θα φτάσουμε να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα, ώστε να παρέχονται ψηφιακές υπηρεσίες εκτός των υπουργείων. Αν ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέχεις καλές υπηρεσίες online, είναι καλό και για τον υπουργό – γιατί διευκολύνει τη ζωή των πολιτών», συνέχισε. Έφερε δε ως παράδειγμα το πρόγραμμα εμβολιασμού την περίοδο της πανδημίας. « Ήταν πλήρως ψηφιακό. Δεν υπήρχε καθόλου χαρτί. Οι φίλοι μου από τις ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το πιστέψουν», είπε με έμφαση και συμπήρωσε: «Και έπειτα προχωρήσαμε σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με τα πιστοποιητικά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ταξιδεύουν. Ήταν κάτι πραγματικά καινοτόμο».

Advertisement
ΔΕΗ

Το μέλλον είναι η τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρινίζοντας ότι για την κυβέρνηση σημαίνει για παράδειγμα ότι κατάφερε και έτρεξε ένα πιλοτικό πρόγραμμα και στο Κτηματολόγιο, εκεί που οι υπάλληλοι χρειάζονταν δύο ώρες για να ελέγξουν ένα συμβόλαιο, τώρα η AI το προεπεξεργάζεται και ο έλεγχος γίνεται σε 10 λεπτά.

Είπε, επίσης, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι καθοριστική σε τομείς όπως η Πολιτική προστασία, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην υγεία. «Εκεί έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: διαθέτουμε ήδη ψηφιακό σύστημα υγείας και έχουμε ποιοτικά δεδομένα. Διεξάγουμε πολλούς γενικούς ελέγχους στον πληθυσμό για προληπτικές ασθένειες, κάτι που μας δίνει πολλά δεδομένα. Αυτό είναι σημαντικό και από την πλευρά της υγείας των πολιτών, αλλά και γιατί παρέχει ευκαιρίες σε εταιρείες να αναπτύξουν εφαρμογές για δοκιμή στην τοπική αγορά και, ενδεχομένως, να τις εξάγουν», υπογράμμισε.

Μίλησε, επίσης, για την άμυνα σημειώνοντας πως το τοπίο αλλάζει και για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ένα κέντρο καινοτομίας στο Υπουργείο ‘Αμυνας, το οποίο μπορεί να δοκιμάζει προϊόντα.

«Έτσι μπορούμε να κάνουμε μικρές συμβάσεις, να δοκιμάζουμε τεχνολογίες, και φυσικά να δίνουμε την ευκαιρία στις ελληνικές startups να προβάλλουν τη δουλειά τους, και στη συνέχεια να αναπτύξουν νέα προϊόντα. Αν ήμουν επενδυτής, θα εστίαζα σ’ αυτόν τον τομέα, γιατί υπάρχει χρηματοδότηση και διάθεση για σκέψη «έξω από το κουτί». Δεν μιλάμε μόνο για παραδοσιακές αμυντικές συμβάσεις για πλοία και αεροπλάνα – υπάρχει κάτι περισσότερο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε, επιπλέον, ότι χρειαζόμαστε ευρύτερες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, ενώ για τις επενδύσεις σημείωσε πως έχει σημασία η γενική εικόνα. «Το πιο σημαντικό ίσως – αν και «άυλο» – είναι η εμπιστοσύνη. Όταν ένας επενδυτής εξετάζει την Ελλάδα, δεν βλέπει μόνο μια εταιρεία. Βλέπει το συνολικό πλαίσιο: είναι αυτή μια σταθερή χώρα; Πηγαίνει μπροστά; Η απάντηση είναι «ναι». Και νομίζω ότι οι επενδυτές το αναγνωρίζουν. Ποιος θα το φανταζόταν ότι η Ελλάδα θα είχε πρωτογενή πλεονάσματα και πειθαρχία στα δημόσια οικονομικά; Οι ΗΠΑ μπορούν να λειτουργούν με τεράστια ελλείμματα. Εμείς δεν μπορούμε. ‘Αρα, το γεγονός ότι έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μας κάνει αξιόπιστους. Και το πιο σημαντικό: έχουμε πολιτική σταθερότητα. Ξέρεις τι να περιμένεις. Αν έρχεσαι στην Ελλάδα για να επενδύσεις, δεν κοιτάς μόνο τη μία εταιρεία. Κοιτάς το ευρύτερο περιβάλλον. Και σήμερα, η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα που προχωράει», υπογράμμισε.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος είναι μη αναστρέψιμη. Ότι συνεχίζουμε. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο. Το στοίχημα είναι να προχωρήσουμε δυναμικά, να πάμε μπροστά. Και, βεβαίως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την παραπληροφόρηση, με τα bots που ενισχύονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε επίσης.

«Τέλος, ένα θέμα που με αφορά προσωπικά: η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων. Ποια είναι η επίδραση της ζωής σε έναν εικονικό κόσμο, της υπερβολικής έκθεσης στις οθόνες, στην υγεία, την εκπαίδευση και το μέλλον τους; Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες της AI, αλλά να μην αγνοήσει τις σκοτεινές της πλευρές», τόνισε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

16/09/25 12:17 πμ

Γιώργος Μαζωνάκης: Ετοιμάζει συνεργασία με τον Φοίβο Δεληβοριά – Η κοινή φωτογράφηση και τα πράσινα μαλλιά

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

16/09/25 12:12 πμ

Άλεξ Αντετοκούνμπο: Είμαι περήφανος για τα αδέλφια μου, οι δύσκολες στιγμές μάς έκαναν δυνατούς

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

16/09/25 12:04 πμ

Παγκόσμιος πρωταθλητής Ανδρών στα 79κ. της πάλης ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης και έγραψε ιστορία

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

15/09/25 11:56 μμ

Δεύτερη σορός άντρα εντοπίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο Θερμαϊκό Κόλπο

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

15/09/25 10:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 16 Σεπτεμβρίου

Στην ανάγκη συντονισμού των δράσεων για την αντιμετώπιση εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους περιφερειάρχες της χώρας, στην μεταξύ τους σύσκεψη. Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, ορίστηκαν ομόφωνα οι άξονες κινητοποίησης για τον περιορισμό της ζωονόσου, οι οποίες θα εφαρμοστούν για τις επόμενες δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία σταθμών απολύμανσης σε κεντρικές οδούς και βασικές διόδους μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, καθώς και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τους κτηνιάτρους σε περιοχές που είχαν κρούσματα. Μάλιστα, κάθε διαδικασία θα συνοδεύεται από την έκδοση πιστοποιητικού απολύμανσης, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα και η τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν μέτρα, όπως η καραντίνα σε ζώα εισαγωγής και ενίσχυση με απολυμαντικά μέσα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. «Νομίζω ότι είμαστε σε ένα θετικό δρόμο και με τη συνεργασία όλων των περιφερειαρχών, ώστε να κάνουμε ένα πραγματικά μεγάλο βήμα και να αντιμετωπίσουμε μια ζωονόσο που έχει πραγματικά μεγάλες δυσκολίες και ιδιαιτερότητες» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, είπε ότι πρόκειται για ένα «μοντέλο που είχε εφαρμοστεί για την πανώλη πέρυσι και το οποίο πέτυχε» προσθέτοντας ότι «γίνεται πόλεμος και στον πόλεμο είμαστε όλοι μαζί». Επιπλέον, ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μέσα το επόμενο διάστημα πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την ευλογιά». «Εμείς είμαστε από μια περιοχή που δεν έχει ευλογιά σήμερα, αλλά πρέπει να φυλάξουμε και την περιοχή μας και όσους κτηνοτρόφους θα μετακινηθούν από τα ορεινά προς τα πεδινά. Η συζήτηση που έγινε ήτανε πάρα πολύ καλή και το ότι συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την έκτακτη περίοδο που διανύουμε είναι πολύ θετικό» τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστος Κέλλας και Γιάννης Ανδριανός, οι γενικοί γραμματείς Σπύρος Πρωτοψάλτης και Αντώνης Φιλιππής, οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, Κρήτης Σταύρος Αρνατουτάκης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφάλας, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Αποστολόπουλος, Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Φίλιας, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης, η γενική διευθύντρια Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ Αικατερίνη Μαρίνου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης και οι αντιπεριφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης, Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλη και Ιονίων Νήσων Κωνσταντίνος Τσιριγώτης.

15/09/25 10:20 μμ

Σχέδιο 10 ημερών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συμφώνησαν ΥΠΑΑΤ – περιφερειάρχες

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία - Δείτε το πρόγραμμα

15/09/25 10:10 μμ

SEREXPO 2025: Κάθε ημέρα με μία μοναδική συναυλία – Δείτε το πρόγραμμα

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

15/09/25 9:47 μμ

Τουρίστρια κατήγγειλε ότι το παιδί της δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία της Χαλκιδικής

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές - Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

15/09/25 9:05 μμ

Σέρρες: Χάνονται οι σχολές ηλεκτρολόγων και τεχνικών υπολογιστών αν δεν συμπληρωθούν οι εγγραφές – Με στέγαση, σίτιση, ένσημα και 600 ευρώ/μήνα

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

15/09/25 8:55 μμ

Δίκη Novartis: Φυλάκιση 25 μηνών στον «Μ. Σαράφη» και 33 μηνών στην «Αικ. Κελέση»

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

15/09/25 8:49 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπουργείο για την έρευνα και την ανάπτυξη σε βάθος διετίας

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής

15/09/25 8:44 μμ

Ασημένιο μετάλλιο στο επί κοντώ ο Καραλής