Την θέση του ότι απαιτείται αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης, εξέφρασε εκ νέου ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Την θέση του ότι απαιτείται αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης, εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Climate change: An existential Crisis». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και σημείωσε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια». Τόνισε, δε, ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στο πεδίο της «πράσινης» μετάβασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028. Έδωσε, μάλιστα έμφαση στην πρόσφατη κατάθεση του κλιματικού νόμου, ως ενός μηχανισμού επιτήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλισης ότι ενδιάμεσοι στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2040 θα τηρηθούν. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορόσημο την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος τα 32 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» μετάβαση και συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των νοικοκυριών έναντι της αύξησης του φυσικού αερίου, αλλά και στη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που αποκτά συν τω χρόνω η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ. «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας, καθώς και ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιχείρημα πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον άνθρακα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν δαπανήσουμε κονδύλια για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διακινδυνεύουμε να «χάσουμε» τις κοινωνίες μας, καθώς η «πράσινη» μετάβαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Επέμεινε, δε πως οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης θα πρέπει να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να έχουν «χειροπιαστά αποτελέσματα», όπως είπε, χαρακτηριστικά, ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των κοινωνιών μας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ επικαλούμενος το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδος και Αιγύπτου για το φυσικό αέριο καθώς και τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. «Υπάρχει πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή όχι ως χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επειδή οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι σημαντικές για την ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης.

Advertisement
Family Kitchen

Πηγή ΑΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις αγκαλιές των δικών τους έπεσαν οι 91 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Άμπου Ντάμπι - Εφτασαν με C-130 στην Ελευσίνα

05/03/26 11:29 μμ

Στις αγκαλιές των δικών τους έπεσαν οι 91 Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από το Άμπου Ντάμπι – Εφτασαν με C-130 στην Ελευσίνα

Ο Πανιώνιος «αποκαθήλωσε» τον Ολυμπιακό

05/03/26 11:28 μμ

Ο Πανιώνιος «αποκαθήλωσε» τον Ολυμπιακό

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορικό γεγονός η αναγνώριση της από την UNESCO είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης

05/03/26 11:27 μμ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Ιστορικό γεγονός η αναγνώριση της από την UNESCO είπε ο Γ. Μπαμπινιώτης

Επιστήμονες ξεκίνησαν ανασκαφές σε μία από τις πιο άνυδρες ερήμους του κόσμου – Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μοναδικό

05/03/26 11:26 μμ

Επιστήμονες ξεκίνησαν ανασκαφές σε μία από τις πιο άνυδρες ερήμους του κόσμου – Αυτό που ανακάλυψαν ήταν μοναδικό

Άνοιξε αυλαία το 28ο ΦΝΘ συμμετέχοντας σε γυρίσματα ταινίας - Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο της διοργάνωσης

05/03/26 11:24 μμ

Άνοιξε αυλαία το 28ο ΦΝΘ συμμετέχοντας σε γυρίσματα ταινίας – Η ιστορική μνήμη στο επίκεντρο της διοργάνωσης

Κατερίνη: Συνελήφθη ανήλικος για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση τραπεζικών καρτών – κλώνων

05/03/26 10:42 μμ

Κατερίνη: Συνελήφθη ανήλικος για παραχάραξη νομισμάτων και διακίνηση τραπεζικών καρτών – κλώνων

«Έβρος. Η ζωή στις όχθες»-Έκθεση του Αντ. Πασβάντη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

05/03/26 11:22 μμ

«Έβρος. Η ζωή στις όχθες»- Έκθεση του Αντ. Πασβάντη στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ

«Από το βιβλίο στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

05/03/26 11:17 μμ

«Από το βιβλίο στην οθόνη» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών του Δήμου Νάουσας

05/03/26 11:16 μμ

Υπογραφή σύμβασης για την ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών του Δήμου Νάουσας

 Ευχαριστήρια επιστολή στο Epiloges για την ανάδειξη του ζητήματος στο γυμναστήριο του Εθνικού Σταδίου Σερρών

05/03/26 10:32 μμ

 Ευχαριστήρια επιστολή στο Epiloges για την ανάδειξη του ζητήματος στο γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Σερρών

Σέρρες: Γονείς παιδιών με αυτισμό ζητούν λύση - Η ευκαιρία για δομή χάθηκε, η ανάγκη όμως παραμένει

05/03/26 10:21 μμ

Σέρρες: Γονείς παιδιών με αυτισμό ζητούν λύση – Η ευκαιρία για δομή χάθηκε, η ανάγκη όμως παραμένει

Π.Σπυρόπουλος: Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης είναι σε καλά επίπεδα - video

05/03/26 10:12 μμ

Π.Σπυρόπουλος: Η στάθμη της λίμνης Κερκίνης είναι σε καλά επίπεδα – video