9.3 C
Serres

Κυρ. Μητσοτάκης προς την ΠτΔ: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να στηρίξει τους πιο αδύναμους από την εισαγόμενη ακρίβεια

Date:

Στην διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, ώστε να στηρίξει την ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο των υφιστάμενων δημοσιονομικών δυνατοτήτων προέβη εκ νέου από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κ. Σακελλαροπούλου από την πλευρά της, εξέφρασε την ελπίδα να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η εν λόγω κρίση, αλλά και η αναμενόμενη ώθηση από τον τουρισμό να συμβάλλει καθοριστικά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Ακολουθούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε και χρόνια πολλά για την γιορτή σας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ. Ζητώ συγγνώμη για τη μικρή καθυστέρηση, αλλά αργήσαμε λίγο στις συνομιλίες που είχαμε με τον φίλο Ρουμάνο Πρωθυπουργό, καθώς όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μια γενικότερη κινητικότητα και μεγάλη αναταραχή όσον αφορά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Πολλές βαλκανικές χώρες, μέσα σ΄ αυτές εντάσσεται και η Ρουμανία, διαπιστώνουν ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου, αποδεικνύεται εξαιρετικά κρίσιμος, σε μια προσπάθεια που κάνουν όλες οι χώρες να διαφοροποιήσουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυτό ήταν ένα από τα αντικείμενα των συζητήσεών μας.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, δυστυχώς, συνεχίζεται αμείωτος και φυσικά οι πιέσεις που ασκούνται στην παγκόσμια οικονομία από τις πληθωριστικές τάσεις δεν δείχνουν προς το παρόν κάποια σημάδια ύφεσης. Γι’ αυτό και θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά ότι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, πρωτίστως τους πιο αδύνατους συμπολίτες μας, με ένα πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων, ώστε να μετριάσουμε -γιατί δυστυχώς καμία κυβέρνηση δεν είναι σε θέση πλήρως να εξουδετερώσει- τις επιπτώσεις από αυτό το πρωτοφανές κύμα εισαγόμενης ακρίβειας.

Χθες στη Βουλή είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στην οποία μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω έναν συνολικό απολογισμό της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης, στη μείωση της ανεργίας, στις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στο ασφαλιστικό μας σύστημα, στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων -όπως γνωρίζετε, ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίζουμε, πιστεύω, με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Να μιλήσω, ταυτόχρονα, και για τις παρεμβάσεις που κάνουμε σε τομείς που ξέρω ότι ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και εσάς, όχι μόνο στους τομείς των δικαιωμάτων αλλά της στήριξης των πραγματικά πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, άτομα με ειδικές ανάγκες, με αναπηρία, τοξικοεξαρτημένοι. Προβλήματα που συχνά δεν έχουν μεγάλη ορατότητα και τα οποία αναδείξαμε και προσπαθούμε πάντα με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε. Μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, στα τέλη Ιουλίου, έχουμε μια σειρά ακόμη από σημαντικά νομοθετήματα, νομοσχέδια που θα έρθουν προς συζήτηση για να γίνουν νόμοι του κράτους.

Επισημαίνω ειδικά δύο, τα οποία είμαι σίγουρος ότι σας ενδιαφέρουν κι εσάς πάρα πολύ. Σημαντικότατη παρέμβαση στην τριτοβάθμια παιδεία με έναν νόμο, ο οποίος πραγματικά θεωρώ ότι είναι ορόσημο για τα πανεπιστήμιά μας, για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την πραγματική τους ανεξαρτησία. Ένα σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο θα συζητήσουμε την επόμενη εβδομάδα και την μεθεπόμενη εβδομάδα ένα άλλο σχέδιο νόμου με σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου, το οποίο πια είναι, κατά την άποψή μας, απαρχαιωμένο και χρήζει σημαντικών παρεμβάσεων.






Είναι ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει πολύ την ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι θα δώσουμε πραγματικές λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν πολλές γυναίκες. Αρκεί να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, αν μια γυναίκα χωρίσει εξακολουθεί να χρειάζεται τη συναίνεση του τέως συζύγου της για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα δικά της μη γονιμοποιημένα ωάρια. Αυτές είναι στρεβλώσεις που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν με αυτό το σχέδιο νόμου που νομίζω ότι θα αποτελέσει μια τομή στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και ο πόλεμος που μαίνεται, και δυστυχώς δεν φαίνεται σύντομα να έχει τέλος, ήρθε πράγματι να προστεθεί σε μια σειρά από κρίσεις σημαντικές, τις οποίες βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία. Η διεθνής αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αστάθεια και τις επιπτώσεις που προκαλεί, όπως η ενεργειακή, η προσφυγική και η επισιτιστική κρίση, επηρεάζουν όλους μας και φυσικά ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί συντονισμένα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αλλά, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, η κάθε χώρα έχει τελικά και την τελική ευθύνη για τη χάραξη της δικής της πολιτικής. Το πώς θα διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα.

Οι Έλληνες πολίτες βγαίνουν δυστυχώς ήδη πολύ βεβαρημένοι από μια πολυετή οικονομική κρίση και αυτή την περίοδο, μαζί βέβαια και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, βλέπουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό να πιέζεται και τις τιμές βασικών για κάθε οικογένεια αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, τα καύσιμα, να αυξάνονται καθημερινά και περιμένουν στήριξη από την Πολιτεία.

Μας περιμένουν δύσκολοι μήνες, έχουμε μπροστά μας δύσκολους μήνες και η ευχή όλων μας είναι να αντιμετωπιστεί και αυτή η κρίση το συντομότερο δυνατόν. Η καλοκαιρινή περίοδος που έρχεται και η αναμενόμενη ώθηση στην οικονομία, λόγω του τουρισμού, ελπίζω ότι θα συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πράγματι, στην σύγχρονη διεθνή κοινωνία μια ανώτατη δημόσια εκπαίδευση με υψηλό επίπεδο και ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι αναγκαίο, απαραίτητο συστατικό κάθε σύγχρονου κράτους. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν προσφέρει πολλά στη χώρα και νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν, ώστε να μπορέσουν να εξοπλίζουν με τα κατάλληλα εφόδια και δεξιότητες τους αποφοίτους τους. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ανταγωνιστικά πανεπιστήμια, τα οποία είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσουν κινητήρια δύναμη έρευνας, εξέλιξης και πρωτοπορίας.

Και φυσικά και το νομοσχέδιο που αναφέρατε για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλλά γενικότερα οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις χρειαζόταν ο τόπος επί δεκαετίες, νομίζω ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να τις δεχθεί και είναι σημαντικό να επιχειρηθούν στο επόμενο διάστημα.

Πηγή ΑΠΕ

ΠολιτικήΚυρ. Μητσοτάκης προς την ΠτΔ: Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνάει από...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Στις λεπτομέρειες που αφορούν τις εκλογές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ...

Εκλογές στις ΗΠΑ, ΕΕ, Μεσανατολικό και μεταναστευτικό στο επίκεντρο συζήτησης Μητσοτάκη- Μπρυκνέρ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γάλλο συγγραφέα...

Δημιουργούμε τις συνθήκες για βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας

«Ως υπουργείο Τουρισμού αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανάγκες της...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα