«Είμαστε σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων»Advertisement   Σε στενή επαφή βρίσκεται η Κομισιόν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όπως ανέφερε πριν από λίγο με ανάρτησή της η ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Είμαστε σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων»

Advertisement
 

Σε στενή επαφή βρίσκεται η Κομισιόν με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων όπως ανέφερε πριν από λίγο με ανάρτησή της η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. Ειδικότερα, επισήμανε:

«Σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σχετικά με την αξιολόγηση φαρμακοεπαγρύπνησης του εμβολίου AstraZeneca. Η αξιολόγηση αναμένεται αργά την Τετάρτη».

ΕΕ: Ο EMA «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα» σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος»
Ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid και των θρόμβων αίματος.

Η αιτία ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρη, τονίζει. Την είδηση μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο». Ωστόσο δεν είναι σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση. Ο ίδιος ανέφερε πως η σύνδεση θα επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

«Οι περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες και η σχέση κόστους-οφέλους συνεχίζει να ευνοεί τα εμβόλια», δήλωσε αναφερόμενος στις ενδεχόμενες παρενέργειες ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ.

Αναφερόμενος, πάντα στο εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, πρόσθεσε: «Τώρα, όμως, είναι όλο και πιο δύσκολο να πει, κανείς, ότι δεν υπάρχει μια σχέση του εμβολίου AstraZeneca με ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων του αίματος που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων».

Ο Καβαλιέρι υπογράμμιχσε, πάντως, ότι «οι σχετικές εκτιμήσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών δεν έχουν ολοκληρωθεί» και ότι «κατά την διάρκεια της εβδομάδας θα δοθούν γενικές οδηγίες», αλλά «δύσκολα θα γίνει αναφορά σε όρια ηλικίας, όπως έκαναν κάποιες χώρες».

Ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε στην Il Messaggero, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «οι νέες γυναίκες, οι οποίες εμφάνισαν, τις περισσότερες φορές, τις θρομβώσεις αυτές, δεν πλήττονται από τον κορονοϊό με πολύ σοβαρό τρόπο. ‘Αρα στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να σξιολογήσουμε την σχέση κόστους-οφέλους».

Advertisement

«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες, συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο», τονίζει, τέλος, ο Μάρκο Καβαλιέρι.

Ένα πιθανό περιστατικό στην Ελλάδα – «Προσοχή σε τρία συμπτώματα»
H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία.

«Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επίσης τόνισε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση, είπε και συνέστησε προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό, κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος)».

Η κα. Θεοδωρίδου επισήμανε πως εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό, ο οποίος οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Σημειώνεται, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ότι μεταξύ των συμπτωμάτων μπορεί να είναι και οι δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.

Πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC

14/11/25 7:06 μμ

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία του ECDC

Ν/σ για την ΕΡΤ: Θετικές οι αξιολογήσεις των φορέων - Π. Μαρινάκης: Πολύ τιμητικές οι θετικές αξιολογήσεις από τους φορείς

14/11/25 7:00 μμ

Ν/σ για την ΕΡΤ: Θετικές οι αξιολογήσεις των φορέων – Π. Μαρινάκης: Πολύ τιμητικές οι θετικές αξιολογήσεις από τους φορείς

Με δύο πτήσεις την εβδομάδα θα συνδέεται από τον Μάιο η Θεσσαλονίκη με το Κισινάου της Μολδαβίας

14/11/25 6:56 μμ

Με δύο πτήσεις την εβδομάδα θα συνδέεται από τον Μάιο η Θεσσαλονίκη με το Κισινάου της Μολδαβίας

Το ΑΠΘ για την 52η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

14/11/25 6:54 μμ

Το ΑΠΘ για την 52η Επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της FedHATTA και της Ένωσης Τουρισμού του Κοσόβου

14/11/25 6:49 μμ

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε μεταξύ της FedHATTA και της Ένωσης Τουρισμού του Κοσόβου

Πρόστιμο 6.000 ευρώ η ΚΑΕ Ολυμπιακός, πρόστιμο 7.000 ευρώ ο Ερυθρός Αστέρας

14/11/25 6:45 μμ

Πρόστιμο 6.000 ευρώ η ΚΑΕ Ολυμπιακός, πρόστιμο 7.000 ευρώ ο Ερυθρός Αστέρας

Λεωφορείο έπεσε σε στάση στο κέντρο της Στοκχόλμης - Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

14/11/25 6:40 μμ

Λεωφορείο έπεσε σε στάση στο κέντρο της Στοκχόλμης – Αναφορές για νεκρούς και τραυματίες

Τρούφες με κουβερτούρα και κονιάκ

14/11/25 6:20 μμ

Τρούφες με κουβερτούρα και κονιάκ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2025

14/11/25 5:24 μμ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2025

Τέμπη: Λήγει η προθεσμία για να δηλώσουν οι συγγενείς αν επιθυμούν εκταφή των σορών - Πόσοι δήλωσαν

14/11/25 5:17 μμ

Τέμπη: Λήγει η προθεσμία για να δηλώσουν οι συγγενείς αν επιθυμούν εκταφή των σορών – Πόσοι δήλωσαν

Έριχνε υγρά βιομηχανικά απόβλητα σε προστατευμένη ζώνη κοντά στον Αξιό

14/11/25 5:12 μμ

Έριχνε υγρά βιομηχανικά απόβλητα σε προστατευμένη ζώνη κοντά στον Αξιό

Χωρίς ραντεβού στο Ιατρείο Πόνου του Παπαγεωργίου στις 18 Νοεμβρίου

14/11/25 5:07 μμ

Χωρίς ραντεβού στο Ιατρείο Πόνου του Παπαγεωργίου στις 18 Νοεμβρίου