Αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα αποτελεί η αξιοποίηση της «ασημένιας οικονομίας», της Οικονομίας της Μακροβιότητας και Γήρανσης, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας το πρωί στο ... Περισσότερα

Κυριάκος Πιερρακάκης: Αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα η αξιοποίηση της «ασημένιας οικονομίας»

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα αποτελεί η αξιοποίηση της «ασημένιας οικονομίας», της Οικονομίας της Μακροβιότητας και Γήρανσης, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας το πρωί στο διεθνές συνέδριο «Economics of Longevity and Ageing».

Advertisement
 

«Η πιθανότητα άνω του 50% τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα να φτάσουν τα 100 έτη, αλλάζει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε παγκοσμίως στον 21ο αιώνα», τόνισε. Και επεσήμανε ότι με συνεκτική στρατηγική, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετικό παράδειγμα προσαρμογής στη νέα δημογραφική πραγματικότητα. «Συχνά μιλάμε για το υπαρξιακό ζήτημα των δημογραφικών παραμέτρων του συστήματός μας. Μπορεί όμως κάποιος να το δει και ως ευκαιρία. Ως ευκαιρία προσαρμογής. Ως ευκαιρία αλλαγής του οικονομικού μας μοντέλου. Ως ευκαιρία να τοποθετηθεί η χώρα μας σε ηγετική θέση, σε αυτόν τον σημαντικό μετασχηματισμό που συμβαίνει ήδη και θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια», είπε.

Αναφερόμενος στο βιβλίο The 100- Year Life, ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την άποψη ότι το «silver economy» είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια και επικαλέστηκε το παράδειγμα χωρών, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, που έχουν ήδη κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Και διευκρίνισε: «Αλλάξαμε παραμέτρους στο ασφαλιστικό μας σύστημα, τόσο κατά τα χρόνια των μνημονίων και της εποπτείας από το ΔΝΤ, όπου χρειαζόταν να προσαρμοστούμε, όσο και μετέπειτα, υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δώσαμε ευελιξία και επιλογές στο ασφαλιστικό σύστημα, δίνοντας τη δυνατότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες να συνεχίσουν να εργάζονται. Και αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων. Θα αλλάξει οριστικά το μοντέλο ζωής των τριών φάσεων – εκπαίδευση, εργασία, σύνταξη».

Advertisement
ΔΕΗ

Όλες αυτές οι αλλαγές, πρόσθεσε, θα επηρεάσουν κάθε τομέα δημόσιας πολιτικής: από την εκπαίδευση έως την κοινωνική πολιτική, έως τον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε και αφομοιώνουμε τη δυναμική της ανάπτυξης στο οικονομικό μας μοντέλο.

«Αυτός είναι, λίγο πολύ, και ο τρόπος σκέψης μας ως κυβέρνηση. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους πιστεύουμε ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Συχνά μιλώ για τον ρόλο της ανώτατης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα με αφορμή και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια», υπογράμμισε.

Advertisement
Family Kitchen

Ο υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι «το γεγονός ότι δεν αναπτύξαμε ποτέ ένα εξωστρεφές μοντέλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δεν μας στέρησε μόνο εκπαιδευτικά οφέλη, αλλά και οικονομικά. Η μελέτη της Deloitte αναφέρει ότι μόνο μέσω αυτής της μεταρρύθμισης μπορούμε να κερδίσουμε από 0,6% έως 1,7% του ΑΕΠ μας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι δυνατότητες ανοίγονται, εάν η Ελλάδα τοποθετηθεί σωστά στην επανάσταση της silver economy. Πιστεύω ότι έχουμε τα περιθώρια να κερδίσουμε περισσότερα από όλους».

Το συνέδριο που διεξάγεται στο αμφιθέατρο της Τραπέζηςς της Ελλάδος, με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομολόγων και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του CEPR PRN on Ageing and Longevity, του OECD Crete Centre on Population Dynamics, του EIT Oxford και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με την ευγενική υποστήριξη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Περιφέρειας Αττικής.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

04/10/25 9:20 μμ

Ο Ορφέας Γεωργίου επανεκλέγεται πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου - Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

04/10/25 8:29 μμ

Επεισοδιακή σύλληψη 44χρονου – Δάγκωσε αστυνομικό στο πόδι

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

04/10/25 8:25 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 5 Οκτωβρίου

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

04/10/25 8:23 μμ

Κ.Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών χωρών στα πλαίσια της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

04/10/25 8:14 μμ

Πρώτη νίκη για τον Πανσερραϊκό

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης - video

04/10/25 6:53 μμ

Τέλος στο ράβε-ξήλωνε στους δρόμους βάζει ο δήμος Αλεξανδρούπολης – video

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά - Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ - video

04/10/25 6:40 μμ

Μάχη ιδιοκτησίας για τα στρατόπεδα Παπαλουκά και Εμμ.Παππά – Στα δικαστήρια δήμος Σερρών και ΤΕΘΑ – video

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

04/10/25 6:15 μμ

Εκδήλωση του Δήμου Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης - video

04/10/25 6:17 μμ

3 Οκτώβρη: Γιορτάζει ο προστάτης της Δικαιοσύνης, άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης – video

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα - Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

04/10/25 2:03 μμ

Γ. Λάτσιος: Χίλιοι θάνατοι από ανακοπή ετησίως στην Ελλάδα – Γιατί πρέπει όλοι να μάθουμε ΚΑΡΠΑ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

04/10/25 1:55 μμ

ΣΔΙΤ: Παραμένουν ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο στην υλοποίηση έργων

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας

04/10/25 1:50 μμ

Παγκόσμιος (ξανά) στα 100μ. Τ11 ο Γκαβέλας