Date:
Ως «ένα καταπληκτικό δώρο» για την πόλη της Θεσσαλονίκης, με πολύ περισσότερο πράσινο, μικρότερη εδαφική κάλυψη των κτηρίων και χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χαρακτήρισε σήμερα την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo AE ο αρχιτέκτονας Juan Lucas Young (Χουάν Λούκας Γιανγκ), εκ μέρους της ομάδας των Sauerbruch Hutton & Gustafson Porter + Bowman Offices και Έλενας Σταυροπούλου, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Το 55% του νέου εκθεσιακού κέντρου της πόλης, το οποίο θα φέρει την επωνυμία «ConFex Park» και αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της ΔΕΘ, αποδίδεται στην πόλη ως πάρκο/δημόσιος χώρος, ενώ επιμέρους στοιχεία του, όπως η ξενοδοχειακή μονάδα των 150 δωματίων, το επιχειρηματικό κέντρο και οι χώροι στάθμευσης 1000 θέσεων, έχουν ήδη προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από ελληνικά και διεθνή funds, μεταξύ των οποίων ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το ενδιαφέρον αυτό αποκάλυψε, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Kυριάκος Ποζρικίδης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της τεχνικής προμελέτης του έργου, για την οποία η αρχιτεκτονική ομάδα εργάστηκε συστηματικά επί έξι μήνες, με τα μέλη της να πραγματοποιούν πολλαπλές επισκέψεις στην πόλη. Για τον δε προϋπολογισμό του έργου γνωστοποιήθηκε πως έχει αναθεωρηθεί, λόγω του κύματος ακρίβειας που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πλέον στα 240 εκατ. ευρώ (αμιγώς το τεχνικό έργο), φτάνοντας στα 280 εκατ. με την ενσωμάτωση τυχόν απρόβλεπτων δαπανών.
Σταθερό το χρονοδιάγραμμα του έργου
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσο Τζήκα, το χρονοδιάγραμμα του έργου παραμένει σταθερό: εντός της διετίας 2022- 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών, ώστε αμέσως μετά να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου, το οποίο θα προσφέρει στη ΔΕΘ μια ριζικά αναβαθμισμένη εκθεσιακή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και στους πολίτες και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης έναν μεγάλο χώρο, διαπερατό από την οδό Αγγελάκη μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού, με βιοκλιματικά περίπτερα και ενεργειακή κατανάλωση μειωμένη κατά 70% σε σχέση με σήμερα.
Το πάρκο, προσβάσιμο από όλες τις πλευρές, θα ενσωματώνει και μονοπάτια: μεταξύ άλλων το «Μονοπάτι του Πολιτισμού», που θα συνδέει τον νέο σταθμό του μετρό της Εγνατίας με τους χώρους των εκθέσεων, το Μακεδονικό Μουσείο, το συνεδριακό κέντρο, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο, αλλά και την «Ορεινή διαδρομή», που θα αναδεικνύει τη σχέση βουνού, θάλασσας, πανεπιστημίων και πόλης. Η δε εδαφική κάλυψη των κτηρίων του θα μειωθεί κατά 12%, όπως επισήμανε ο κ.Γιανγκ.
Υπενθυμίζεται ότι αντί των 17 περιπτέρων του σημερινού εκθεσιακού κέντρου το ConFex Park θα περιλαμβάνει πέντε νέα κτήρια που παραπέμπουν σε «νησιά», ενώ θα δημιουργηθεί συνεδριακό κέντρο χωροθετημένο στην πλευρά της Λεωφόρου Στρατού και την 3ης Σεπτεμβρίου, business hub και ξενοδοχείο που θα ξεχωρίζει με την εμβληματική μορφή του στην οδό Αγγελάκη, «πίσω» από το γλυπτό του Ζογγολόπουλου στην Πύλη Συντριβανίου.
«Στόχος η εκθεσιακή δραστηριότητα να μη σταματήσει ούτε για μία ημέρα»
Μέχρι όμως ο νέος χώρος να παραδοθεί στη ΔΕΘ, την πόλη και τους πολίτες, απομένει να γίνουν πολλά: σύμφωνα με τον κ.Τζήκα, τα έργα θα ξεκινήσουν το 2024, ενώ 37 κτήρια πρέπει να κατεδαφιστούν, εκκινώντας μια διαδικασία με πολλές απαιτήσεις, δεδομένου ότι οι εκθέσεις θα διεξάγονται παράλληλα με τις εργασίες, με στόχο «η εκθεσιακή δραστηριότητα να μη σταματήσει ούτε για μία ημέρα». Υπενθυμίζεται πως θα διατηρηθούν κτήρια όπως το Παλέ ντε Σπορ, ο Πύργος του ΟΤΕ, το κτήριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και η πύλη του Τόξου (αψίδα) απέναντι από την πύλη της ΧΑΝΘ. Τσιμέντο και ξύλο θα κυριαρχεί στα νέα περίπτερα ενώ στις οροφές θα υπάρχουν φωτοβολταϊκά και σύστημα συλλογής του βρόχινου νερού (η κατανάλωση νερού στο εκθεσιακό κέντρο θα μειωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κατά 40%-50%, σε σχέση με σήμερα). Κατά τον Νeil Porter (Νιλ Πόρτερ), επίσης μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας, στο πλαίσιο της ανάπλασης θα ενισχυθεί και η βιοποικιλότητα του τοπίου, που σε κάποια σημεία θα θυμίζει υγροβιότοπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ