13.1 C
Serres

Λαϊκές Αγορές: Ο υπουργός δεν μας έφερε ποτέ πορτοκαλάδες!

Date:

Δελτίο τύπου της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΠΟΤΕ…ΠΟΡΤΟΚΑΛΑΔΕΣ!

Μετά  από κάποιους, λιγοστούς και δακτυλοδεικτούμενους διθυραμβικούς πανηγυρισμούς των φίλων του κ. υπουργού για το «φλέγον» νομοσχέδιο, ήρθε η ώρα να ειπωθούν αλήθειες.

Αλήθειες, σε σχέση με τα ψέματα, που δημόσια δε δίστασε να ξεστομίσει, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης.


ΨΕΜΑ 1

Ανέφερε για ένα συλλαλητήριο – απεργία στο υπουργείο ανάπτυξης  την περίοδο του καλοκαιριού το 2021. Πρώτη διόρθωση , ήταν Απρίλιος του 2021.

Συνεχίζοντας λοιπόν δήλωσε, ότι: «Καμία λαϊκή αγορά δεν απέργησε και κάτω από το υπουργείο μαζεύτηκαν καμιά 50αριά άτομα», τα οποία προκειμένου να μην πάθουν ηλίαση τα κέρασε πορτοκαλάδες.

Ας τονώσουμε λοιπόν την μνήμη του κ. Γεωργιάδη.

Εκείνη την ημέρα οι λαϊκές αγορές από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και οι παραγωγοί του νομού Αττικής, απέργησαν καθολικά. Είναι γνωστό σε εμάς, είναι γνωστό στους καταναλωτές και είναι γνωστό σε όλους. 

ΨΕΜΑ 2

Στις 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, με συμμετοχή από κάθε άκρη της χώρας μας, με την δυναμική και καθολική συμμετοχή και των 8 Ομοσπονδιών. Ωστόσο, λόγω της απώλειας της Φώφης Γεννηματά και από σεβασμό στη μνήμη της, έληξε νωρίτερα με τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού.

Αντί αυτού πραγματοποιήθηκε πορεία προς το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και πάλι, κατά την προσφιλή του τακτική ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ξανά δημόσια για «λίγα παραπάνω άτομα που μαζεύτηκαν», με μόνη διαφορά ότι την φορά αυτή δεν είχε πορτοκαλάδες. Και πάλι δεν έλαβε υπόψη, ότι ξανά όλες οι λαϊκές αγορές της χώρας παρέμειναν κλειστές.

ΨΕΜΑ 3

Μίλησε ξανά δημόσια και στην βουλή ο κ. Γεωργιάδης για τις περιβόητες «αγκυλώσεις» του Ν.4497, καταδικάζοντάς τον επικαλούμενος μάλιστα διεξοδικά συγκεκριμένα άρθρα του.

Ας θυμίσουμε λοιπόν στον υπουργό, ότι τον συγκεκριμένο νόμο, τον είχαν υπερψηφίσει 258 βουλευτές, κρίνοντας τον ως θετικό κι εκσυγχρονιστικό. Φυσικά συμπεριλαμβανόμενης και της δικής του σημερινής παράταξης,

Σήμερα όμως αποφάσισε, ότι ο νόμος αυτός, δεν ήταν καλός και για αυτό έφερε στην θέση του το νέο νομοσχέδιο. Το «θετικό» κατά τα άλλα νομοσχέδιο του κ. Γεωργιάδη έλαβε μόλις 158 ψήφους, δηλαδή αυτούς την κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν το στήριξε. 

ΨΕΜΑ 4

Επικαλείται συχνά- πυκνά ο κ. Γεωργιάδης τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις που έγιναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Διάλογο που όπως λέει εξάντλησε μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή μορφή νομοσχέδιου. Διάλογο που όμως δεν απέφερε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα. Άρα λοιπόν συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Που λοιπόν βλέπει, ως προς το νομοσχέδιο, τη συναίνεση ο κ. Γεωργιάδης; Εκτός αν εννοεί, αυτούς τους λίγους, που στηρίζουν το νομοσχέδιο του. Αυτοί που δεν είναι ούτε το 10% των εργαζόμενων στις λαϊκές αγορές.  

ΨΕΜΑ 5

Ακούμε ακόμη τον κ. Γεωργιάδη να λέει, ότι τον καιρό του lockdown, αυτός κράτησε ανοιχτές τις λαϊκές αγορές. Προφανώς πάλι δε θυμάται. Οι λαϊκές αγορές έκλεισαν με εντολή του κ. Γεωργιάδη και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση, αφού ανακοινώθηκε το απόγευμα, ότι την επόμενη ημέρα δε θα λειτουργήσουν. Ακόμη κλαίνε τις προμήθειες εκείνης της περιόδου επαγγελματίες και παραγωγοί αφού τους έμειναν στα χέρια.   

Και κάπου εκεί ζήσαμε το εξής παράδοξο: Να κλείνουν οι λαϊκές αγορές, που λειτουργούν σε ανοιχτό χώρο και να παραμένουν ανοιχτά τα υπόλοιπα καταστήματα που βρίσκονται σε κλειστό χώρο. Όσο για τις τιμές υπερδιπλάσιες και υπερτριπλάσιες σε σχέση με τη λαϊκή αγορά…   

Η ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Στο σημείο αυτό λοιπόν θα πρέπει να σημειώσουμε την καθοριστική συμβολή της συνομοσπονδίας και τις όποιες θετικές αλλαγές επιτεύχθηκαν λόγω των πολλαπλών και επίμονων  παρεμβάσεων  της. Σε ένα σχέδιο νόμου, που τον Ιανουάριο του 2021, στο πρώτο του προσχέδιο, μιλούσε για εταιρείες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εταιρείες στις λαϊκές αγορές και ποιος μπορεί να παραβλέψει τα αναφερόμενα σε εκείνο το νομοσχέδιο περίφημα ΣΔΙΤ.

Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά, στον «μη παραγωγό», τραγελαφικός χαρακτηρισμός που είχε βέβαια κι αυτός την σημασία και τον ρόλο του.





Ως συνομοσπονδία μπορέσαμε να μπλοκάρουμε τις περιβόητες προκηρύξεις θέσεων, για την  προκήρυξη θέσεων ανά 5ετία, τις πλειοδοτήσεις, τα μόρια των μεγαλύτερων εκκαθαριστικών, τα delivery, που θα εκσυγχρόνιζαν τις λαϊκές αγορές, χρηματοδοτούμενα μάλιστα από τα ΕΣΠΑ. Επίσης μία σειρά πλείστων άρθρων, τα οποία στην πορεία, κατόπιν δυναμικών επεμβάσεων αφαιρέθηκαν.

Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε, ότι σε κάποιες από τις υπάρχουσες «κόκκινες γραμμές» της συνομοσπονδίας είχαμε και την κατανόηση του κ. Γεωργιάδη, μόνο που άγγιζε τα όρια της γελοιότητας.

Γιατί, πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί η στρογγυλοποίηση της «κόκκινης γραμμής» της συνομοσπονδίας για την διάθεση προϊόντων στις λαϊκές αγορές σε ποσοστό 70%, το οποίο κατέπεσε απλά στο 50%. Τίποτα λοιπόν δεν άλλαξε στην ουσία, το άρθρο σαν άρθρο γελοιοποιήθηκε από τον υπουργό κι ο παραγωγός συνεχίζει να κινείται στο γραφειοκρατικό του λαβύρινθο.

Από την άλλη πλευρά, το θέμα της μεταβίβασης των επαγγελματικών αδειών, καθώς επίσης και τα παράλληλα εισοδήματα, σαφώς και κατατάσσονται στα θετικά σημεία, αλλά μιας κι ο «πυρήνας του νομοσχεδίου είναι η «ισονομία» μήπως θα έπρεπε για τον λόγο αυτό να ισχύσει και για τους παραγωγούς;

Μήπως θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή κι η πρόταση του εισηγητή της Ν.Δ. του κ. Σιμόπουλου, για να μπορούν οι παραγωγοί να συμπληρώνουν λόγω καιρικών συνθηκών τα προϊόντα τους με το 1/3 της ποσότητας που δηλώνουν.

Μιλώντας όμως για ισονομία και δημοκρατία, είναι δύο έννοιες τις οποίες έχει εντόνως και σε πολλά σημεία αποβάλλει το εν λόγω νομοσχέδιο. Γιατί δεν μπορεί δυστυχώς, να ερμηνευτεί διαφορετικά ο πλήρης αποκλεισμός των εκπροσώπων παραγωγών και μικροπωλητών από την λήψη αποφάσεων, για καίρια θέματα που τους αφορούν άμεσα, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής και συλλογικής εκπροσώπησης. Γιατί άραγε;

Και μιλώντας για την ίδια ισοπολιτεία και ισονομία, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα που επανέρχεται από το «παράθυρο», παρά τα όσα αντίθετα έχει πει ο «Συνήγορος του Πολίτη».

Στην παρούσα φάση βέβαια έχει ανακύψει έντονα πλέον και η διένεξη για τα περιβόητα νομικά πρόσωπα.

Όσοι λοιπόν πανηγυρίζουν για το νόμο – έκτρωμα που ρυθμίζει άρτια τα θέματα των λαϊκών αγορών, βγαίνουν τώρα και τί λένε;

Δεν φταίει ο Άδωνης Γεωργιάδης – ναι αυτός, που με τόσο πάθος υπερασπίστηκε το νόμο του –  που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις λαϊκές αγορές, όπως όλοι μας του λέγαμε τόσο καιρό. Φταίει ο υπουργός εσωτερικών.

Μα ο υπουργός εσωτερικών είναι αυτός, που έγραψε στο άρθρο 26 παρ. 2 σημείο η’ «… την προσθήκη στους καταστατικούς σκοπούς υφιστάμενων κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νομικών προσώπων των ΟΤΑ του τρόπου υλοποίησης μίας ή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων των αρμόδιας αρχής, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο ν.3852/2010 (Α’87)….» και δεν είναι ο Άδωνης Γεωργιάδης;

Τί είναι αυτό ακριβώς που δεν γίνεται αντιληπτό;

Εάν χρειαζόταν και άλλη νομοθετική παρέμβαση, γιατί ο αρμόδιος υπουργός ανάπτυξης δεν την έκανε πριν την ψήφιση του νόμου; Προς τί αυτή η βιασύνη;

Αυτό βέβαια είναι το ένα σκέλος. 

Το άλλο λέει το εξής: 

Άντε και ο υπουργός εσωτερικών προσέθεσε στο σκοπό αυτών των εταιρειών των ΟΤΑ και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών. Με ποιο προσωπικό θα λειτουργήσουν αυτοί οι οργανισμοί; 

Σήμερα, όλες αυτές οι πρώην αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες και νυν αναπτυξιακοί οργανισμοί έχουν έναν, το πολύ δύο, υπαλλήλους. Με αυτούς θα βγουν προκηρύξεις, θα δοθούν άδειες, θέσεις, θα υπάρχει εποπτεία, θα λύνονται τα τρέχοντα προβλήματα των λαϊκών αγορών… 

Όχι απλά όλα αυτά είναι ανεδαφικά και ανεφάρμοστα, αλλά μοιάζουν με εξαιρετικά κακόγουστα αστεία. 

Φτάνει πια λοιπόν με το ψέμα. 

Γιατί δεν κάνει το αυτονόητο δηλαδή να υιοθετήσει την πρόταση μας, όπως έκανε και ένωση περιφερειαρχών Ελλάδας, ώστε να συσταθεί ένα νέο, αυτοτελές και ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο σε επίπεδο περιφέρειας. Ένας φορέας με μόνη και αποκλειστική ευθύνη τη διοίκηση, οργάνωση, διαχείριση και εποπτεία των λαϊκών αγορών, όπως από το 2017 ζητούμε μετά επιτάσεως σε όλους τους τόνους και προς κάθε αρμόδιο.

Σε κάθε περίπτωση οι καθορισμένες από την συνομοσπονδία «κόκκινες γραμμές», εξακολουθούν και ισχύουν στο ακέραιο. Το νομοσχέδιο από την 1η Φεβρουαρίου θα είναι σε ισχύ, αλλά οι μέχρι τότε υπουργικές υπερεξουσίες – αποφάσεις θα κρίνουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου, όπως και τις περαιτέρω δικές μας κινήσεις.

Υ.Γ: Ο κ. υπουργός δεν μας κέρασε ποτέ πορτοκαλάδες. Να είναι ανακριβής με τα υπόλοιπα το καταλαβαίνουμε. Για τις πορτοκαλάδες δεν πρέπει να λέει ψέματα ποτέ…


Πρόεδρος της συνομοσπονδίας παραγωγών επαγγελματιών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών Ελλάδος.  

ΕλλάδαΛαϊκές Αγορές: Ο υπουργός δεν μας έφερε ποτέ πορτοκαλάδες!

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

«Όπου Γιώργος και μάλαμα»: 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το όνομα Γιώργος 

Του Αγίου Γεωργίου είναι σήμερα και χιλιάδες άνδρες και...

Πλωτός γερανός σήκωσε την θαλαμηγό που προσέκρουσε στον προβλήτα στις Σπέτσες

Πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση της πολυτελούς θαλαμηγού, η οποία λόγω...

Άδεια πόλη η Αθήνα – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Άδεια είναι η Αθήνα, αφού οι κάτοικοι της πρωτεύουσας...

MARFIN: 14 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανείπωτη τραγωδία – Το χρονικό

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τραγωδία της Marfin,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:


Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα