Date:
Μελέτη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο των πολιτών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 θα αναπτύξει αντισωματική απάντηση έως δύο μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου.
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διασπορά του SARS-COV-2 και την υπάρχουσα ανοσία του πληθυσμού της Δήμου Δεσκάτης έφερε στο φως η ανάλυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω χρήσης γρήγορων τεστ αντιγόνου και αντισωμάτων κατά του ιού SARS COV-2 (rapid tests), που πραγματοποιήθηκε στις 29/01/2020 στο χώρο του Δημαρχείου, με την ευθύνη του δήμου Δεσκάτης σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική και το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Εταιρείας Βιοτεχνολογίας Prognosis Biotech.
Η δράση υλοποιήθηκε από ιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό υπό την εποπτεία του διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, Καθηγητή Κωνσταντίνου Ι. Γουργουλιάνη. Συμμετείχαν: οι επίκουροι καθηγητές κ.κ. Ουρανία Κώτσιου, Δ. Παπαγιάννης, Ε. Φραδέλος, η μεταδιδακτορική ερευνήτρια νοσηλεύτρια Δ. Σιαχπαζίδου και οι ειδικευόμενοι ιατροί Φ. Περλέπε και Κ. Μίζιου.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 388 πολίτες με μέση ηλικία τα 51 έτη, εκ των οποίων σε κανέναν δεν ανιχνεύθηκε με μοριακό έλεγχο θετικό τεστ αντιγόνου. Το 13% των εξετασθέντων είχε θετικό τεστ αντισωμάτων. Από τους εξετασθέντες με θετική αντισωματική απάντηση οι μισοί είχαν προηγηθείσα επιβεβαιωμένη νόσο. Φαίνεται ότι για κάθε ασθενή που νόσησε υπήρχε τουλάχιστον άλλος ένας που πέρασε την νόσο πολύ ήπια. Από τους εξετασθέντες, 81 δήλωσαν ότι νόσησαν με 17 να έχουν νοσηλευθεί. Το 1/3 από αυτούς που είχαν αρνητικά αντισώματα σε προηγούμενο έλεγχο βρέθηκαν θετικοί στη δική μας μελέτη.
«Η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει ότι το ένα τρίτο των πολιτών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 θα αναπτύξει αντισωματική απάντηση έως δύο μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου. Η εμφάνιση αντισωματικής απάντησης δεν επηρεάσθηκε από το φύλο, το σωματικό βάρος ή άλλους δημογραφικούς δείκτες. Η βαρύτητα νόσησης φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με την αντισωματική απάντηση.
Η περιοχή της Δεσκάτης που επλήγη από την πανδημία το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου φαίνεται στο τέλος Ιανουαρίου να μην έχει σχεδόν κανένα κρούσμα. Προγραμματίζεται νέα επίσκεψη της επιστημονικής ομάδος για να μελετήσει την πορεία δημιουργίας αντισωμάτων στο πληθυσμό και να καταγράψει την συμβολή των εμβολίων που μόλις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται» επισημαίνει ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Πηγή: ert.gr