Εξήγησε πως η μετασεισμική ακολουθία θα έχει διάρκεια έναν χρόνοAdvertisement   «Είναι νέοι σεισμοί οπωσδήποτε, αλλά δεν είναι έξω από τη ζώνη που προκάλεσε τους μεγάλους δύο σεισμούς και την ... Περισσότερα

Λέκκας

Epiloges.tv

Epiloges.tv

Εξήγησε πως η μετασεισμική ακολουθία θα έχει διάρκεια έναν χρόνο

Advertisement
 

«Είναι νέοι σεισμοί οπωσδήποτε, αλλά δεν είναι έξω από τη ζώνη που προκάλεσε τους μεγάλους δύο σεισμούς και την πλούσια μετασεισμική ακολουθία» τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιαμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμεος στην ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στην Τουρκία, μετά και από τις χθεσινές τρεις απανωτές δονήσεις στη γειτονική χώρα.

«Ανεξάρτητα αν είναι νέοι σεισμοί ή μετασεισμοί, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη ζώνη από την Λατάκια μέχρι μία δευτερεύουσα ζώνη, η οποία έχει ένα μήκος της τάξεως των 200 χιλιομέτρων. Αυτές οι δύο ζώνες είναι σε ενεργοποίηση και βεβαίως θα δώσουν και άλλους μεγάλους μετασεισμούς της τάξεως μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Αναμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς έως και 7 βαθμούς. Και βέβαια η ακολουθία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι επειδή ήταν πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί θα είναι μεγάλο και το χρονικό διάστημα της ακολουθίας» πρόσθεσε στην ΕΡΤ.

Επίσης, εξήγησε πως «δεν αποκλείεται, λόγω της μεγάλης μετατόπισης της αραβικής πλάκας προς την Τουρκία, να έχουμε ενεργοποίηση και άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, από την Κύπρο μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ. Nα έχουμε μία ενεργοποίηση σε μια περιοχή της τάξεως των χιλίων χιλιομέτρων, η οποία θα επηρεαστεί από αυτούς τους δύο μεγάλους σεισμούς».

Για τον αναμενόμενο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σεισμό στην Κωνσταντινούπολη που εκτιμάται ότι θα σημειωθεί έως το 2024 – 2025, ανέφερε: «Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται μέχρι το 2024 – 2025. Σε αυτό συνέκλιναν πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είχαν ασχοληθεί με την περιοχή μετά τον σεισμό στο Ισμίτ το 1999. Πραγματικά συνέκλιναν ως προς τις απόψεις ότι μέχρι το 2024 – 2025 θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όμως το συνειρμικό ερώτημα που τίθεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα, γιατί το 1999 είχαμε μετά το σεισμό στο Ισμέτ, τον σεισμό στην Αθήνα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη -όταν κι αν γίνει- και μετά να εκφέρουμε άποψη εάν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος ή όχι. Γιατί πρέπει να εξετάσουμε μετά τον σεισμό τα κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του σεισμού που υποτίθεται ότι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, για να δούμε αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».

Ερωτηθείς για το πόσο έτοιμοι είμαστε ως χώρα, με τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας παρατήρησε: «Τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία -το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Ελλάδα είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με κατασκευές οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από τις κατασκευές. Και βέβαια δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος. Έχουμε θέσει -μετά τη σύσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Παρασκευή- δέκα προτεραιότητες οι οποίες αρχίζουν ουσιαστικά με τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιος ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια. Ελέγχους οι οποίοι θα επεκταθούν στη συνέχεια και στα ιδιωτικά κτίρια.

Advertisement
Family Kitchen

Πρόκειται για δράσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου της αντισεισμικής θωράκισης όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι δράσεις οι οποίες αφορούν την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και την ενσωμάτωση αυτής της δράσης μέσα στους επερχόμενους Ευρωκώδικες που θα είναι το κανονιστικό πλαίσιο για τη δόμηση των κατασκευών. Δράσεις εκπαίδευσης ενημέρωσης. Δράσεις για την αναβάθμιση των κτιρίων μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση που γίνεται τώρα. Είναι δέκα δράσεις οι οποίες πραγματικά θα αναβαθμίσουν την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Όλες αυτές τις δράσεις θα τις εξετάσουμε αύριο στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης».

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΥΠΕΝ: Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

06/12/25 6:42 μμ

ΥΠΕΝ: Χαμηλότερες τιμές και δωρεάν ενεργειακή αναβάθμιση για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

Λαμία: Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας

06/12/25 6:36 μμ

Λαμία: Σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες της Φθιώτιδας

Ζάκυνθος: Νεκρό 2 ετών παιδί από επίθεση σκύλου

06/12/25 6:31 μμ

Ζάκυνθος: Νεκρό 2 ετών παιδί από επίθεση σκύλου

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω κακοκαιρίας στα Intercity στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα

06/12/25 6:27 μμ

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Intercity στη γραμμή Αθήνα–Θεσσαλονίκη–Αθήνα λόγω κακοκαιρίας

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία

06/12/25 6:20 μμ

Καβάλα: Τροχαίο ατύχημα για την Πηγή Δεβετζή στην Εγνατία

Θερμοχώρα 2025: Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας

06/12/25 1:52 μμ

Θερμοχώρα 2025: Ένα ολόκληρο χριστουγεννιάτικο σκηνικό στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας

Χρ. Δαραμήλα: Τι γίνεται στην ΕΕ στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη - Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα

06/12/25 1:43 μμ

Χρ. Δαραμήλα: Τι γίνεται στην ΕΕ στο πεδίο του σακχαρώδη διαβήτη – Τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες - Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε

06/12/25 6:23 μμ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους αγρότες – Eίμαστε εδώ να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

06/12/25 1:25 μμ

Μηνύματα επιβράβευσης της ελληνικής οικονομίας από Λονδίνο και Βρυξέλλες

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες - Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

06/12/25 1:20 μμ

Π. Μαρινάκης: Ανοιχτοί στον διάλογο με τους αγρότες – Είναι μονόδρομος η εφαρμογή του νόμου

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

06/12/25 1:16 μμ

Χριστουγεννιάτικος κορμός με μπισκότα και κάστανα

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια

06/12/25 1:14 μμ

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στο σπίτι μόνο με λαμπάκια