Σφραγισμένη παραμένει η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, μετά την ανακάλυψη ότι λείπουν πυρομαχικά από τις αποθήκες της.     Μετά από καταμέτρηση που έγινε, διαπιστώθηκε πως λείπουν πολλά ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σφραγισμένη παραμένει η βάση του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, μετά την ανακάλυψη ότι λείπουν πυρομαχικά από τις αποθήκες της.

 

 

Μετά από καταμέτρηση που έγινε, διαπιστώθηκε πως λείπουν πολλά πυρομαχικά: μεταξύ άλλων 2 φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες, βραδύκαυστο φιτίλι, αλλά και καύσιμα, με την αντιτρομοκρατική να συμμετέχει στις έρευνες. Προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά: από αυτό της λανθασμένης καταμέτρησης, ως και αυτό της κλοπής, κάτι που προσπαθούν να διαλευκάνουν το συντομότερο δυνατόν.

Το ένα σενάριο που όλοι εύχονται να ισχύει, είναι να έχει γίνει λάθος στην καταμέτρηση, ώστε να διαπιστωθεί εντός της ημέρας, αν έχει γίνει κάποιο λάθος και ο συναγερμός ήταν… λάθος. Αν δεν έχει γίνει λάθος, τότε ενισχύεται το σενάριο της κλοπής, κάτι που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να συνδέεται με τυχόν τρομοκρατικές οργανώσεις. Αντίθετα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή, αλλά πρώτα περιμένουν την νέα καταμέτρηση για να προχωρήσουν πιο εντατικά στις έρευνες. Ισως οι κάμερες ασφαλείας ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι πως υπάρχει υλικό τριών μηνών, όπου αν έχει γίνει όντως κλοπή, μπορεί να έχει γίνει οποιαδήποτε μέρα από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 (ημέρα τελευταίας καταγραφής) ως και 9 Σεπτεμβρίου.

Στο σενάριο να έχει γίνει εκ των έσω η κλοπή των πυρομαχικών, θα στραφούν και οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής.
Η αποθήκη από την οποία λείπουν τα πυρομαχικά, διαθέτει τρεις κλειδαριές, αφού όπως λένε οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Τα κλειδιά τα έχουν ο διοικητής της βάσης, ο αξιωματικός ασφαλείας ή ο αποθηκάριος, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται από κάμερες και αισθητήρες, κάτι που ερευνούν επίσης οι Αρχές. Μάλιστα, η αντιτρομοκρατική σκοπεύει να αρχίσει να παίρνει καταθέσεις από 10 άτομα που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου. Το ότι η αποθήκη δεν έχει ίχνη παραβίασης, ενισχύει το σενάριο να έχει γίνει από μέσα η κλοπή, κάτι στο οποίο φαίνεται πως καταλήγει και ο αντιστράτηγος Λ. Τζούμης, με δηλώσεις που έκανε στο κανάλι. «Οπου υπάρχουν τέτοιου είδους πυρομαχικά και οπλισμός υπάρχουν κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Συνεπώς λοιπόν το να προβεί κάποιος σε μία τέτοια ενέργεια, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται, πρέπει να έχει πληροφόρηση εκ των έσω», είπε χαρακτηριστικά.

Έρευνες

Ενα ερωτηματικό που καλούνται να απαντήσουν οι Αρχές, είναι το πότε χάθηκαν τα πυρομαχικά. Το διάστημα από την τελευταία καταμέτρηση στις αποθήκες (2018), μέχρι αυτή της Δευτέρας, είναι αυτό στο οποίο ψάχνουν να βρουν τους υπεύθυνους, αν τελικά υπάρχουν. Προσπαθούν να βρουν δείγματα DNA, ή τυχόν αποτυπώματα, ενώ έρευνες θα γίνουν και σε άλλα νησιά προκειμένου να βρεθούν τυχόν στοιχεία που θα βοηθήσουν.

Οι αποθήκες ελέγχονται

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε δηλώσεις του στο News 24/7, είπε ότι σε καθημερινή βάση γίνεται έλεγχος στις αποθήκες, ενώ απογραφή γίνεται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί και οι αποθηκάριοι.

Advertisement
Babis

«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε:

«Εγινε τότε απογραφή γιατί παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες. Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».

Την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται, ο νυν υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθάρισε πως το θέμα διαπιστώθηκε κατά την καταμέτρηση των πυρομαχικών και τόνισε πως θα πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το συγκεκριμένο περιστατικό, όσοι το επιχειρούν.

«Εχει διαταχθεί διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη Στρατιωτικού Εισαγγελέα. Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες (σ.σ. προχθές)», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Πηγή aftodioikisi.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

03/04/26 12:30 πμ

Τσίπρας: Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι και αν χρειαστεί νωρίτερα

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο - Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

03/04/26 12:26 πμ

Δίκη για τα Τέμπη: Δεκτή η δήλωση αποχής της προέδρου στη δίκη για τα βίντεο – Αναβάλλεται επ΄ αόριστον η εκδίκαση

ΑΑΔΕ: Ανοικτή η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας οχημάτων

03/04/26 12:12 πμ

ΑΑΔΕ: Ανοικτή η πλατφόρμα myCAR για την ψηφιακή άρση ακινησίας οχημάτων

Ενημερωτική δράση για τις τηλεφωνικές απάτες στον χώρο του Α' ΚΑΠΗ Σερρών - video

03/04/26 12:05 πμ

Ενημερωτική δράση για τις τηλεφωνικές απάτες στον χώρο του Α’ ΚΑΠΗ Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Ενημέρωση και πρακτικές για ισορροπημένη διατροφή και νηστεία

02/04/26 11:44 μμ

Δήμος Σερρών: Ενημέρωση και πρακτικές για ισορροπημένη διατροφή και νηστεία

Η TikToker Helen Mazlou που έγινε «μοναχή Υπομονή» στις Σέρρες

02/04/26 11:37 μμ

Η TikToker Helen Mazlou που έγινε «μοναχή Υπομονή» στις Σέρρες

ΟΗΕ: Τα κράτη του Κόλπου ζητούν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για λήψη αναγκαίων μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

02/04/26 9:18 μμ

ΟΗΕ: Τα κράτη του Κόλπου ζητούν εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας για λήψη αναγκαίων μέτρων στα Στενά του Ορμούζ

Ιωάννα Τούνη: Η μεγάλη δικαστική νίκη, οι αντιδράσεις και η «γιορτή» με τον σύντροφο και τους φίλους της

02/04/26 9:15 μμ

Ιωάννα Τούνη: Η μεγάλη δικαστική νίκη, οι αντιδράσεις και η «γιορτή» με τον σύντροφο και τους φίλους της

Πάνω από 30 πτώσεις δέντρων στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

02/04/26 8:50 μμ

Πάνω από 30 πτώσεις δέντρων στον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο, η Άρσεναλ, η Premier League και ο Όσιμεν

02/04/26 8:49 μμ

Οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο, η Άρσεναλ, η Premier League και ο Όσιμεν

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών: Αγώνας δρόμου για ελέγχους και αποζημιώσεις - video

02/04/26 11:48 μμ

Ενίσχυση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών: Αγώνας δρόμου για ελέγχους και αποζημιώσεις – video

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2026 - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

02/04/26 8:24 μμ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Youth Pass 2026 – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι