Date:
Το Ιράν θα παραδώσει «εκατοντάδες» αεροσκάφη χωρίς πιλότο στη Ρωσία, η οποία δυσκολεύεται να επιταχύνει την προέλασή της στην ανατολική Ουκρανία εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης που συναντά, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Οι πληροφορίες μας υποδεικνύουν ότι η ιρανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στη Ρωσία ως και εκατοντάδες UAVs, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων» τέτοιων αεροσκαφών, «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
Οι πληροφορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ «υποδεικνύουν επίσης ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εκπαιδεύσει τις ρωσικές δυνάμεις στον χειρισμό αυτών των UAVs και ότι οι πρώτες συνεδρίες εκπαίδευσης επρόκειτο να ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου», συνέχισε ο κ. Σάλιβαν, τονίζοντας ότι αγνοεί εάν έχουν παραδοθεί ήδη τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τεχεράνη στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τέτοια ιρανικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης «για να επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία».
Τα UAVs διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου: χρησιμοποιούνται για συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση και επιτήρηση, για εκτοξεύσεις πυραύλων, ρίψεις βομβών…
Η εισβολή στην Ουκρανία έχει «τεράστιο κόστος» για τη Μόσχα, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σάλιβαν έχει πολλά προβλήματα στη συντήρηση του οπλισμού της, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποκόπτουν αργά κομμάτια του Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα τη χορήγηση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS και οβίδες υψηλής ακρίβειας. Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, η Ουάσινγκτον έχει παραδώσει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων.
Ο σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ακόμη την αμερικανική θέση ότι «η Ρωσία έχει αποτύχει» ως προς την επίτευξη των στόχων της στην Ουκρανία, που ήταν κατ’ αυτόν «να καταλάβει το Κίεβο», να «εξαφανίσει την Ουκρανία ως χώρα», να «εξαλείψει την ουκρανική ταυτότητα» και να «ενσωματώσει την Ουκρανία» στη δική της επικράτεια.
«Ο βασικός στόχος της στρατηγικής μας είναι να δώσουμε στους Ουκρανούς θέση ισχύος στο πεδίο της μάχης ώστε να βρίσκονται σε θέση ισχύος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν έρθει η ώρα της διπλωματίας», είπε ακόμη ο κ. Σάλιβαν.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ