Λιβύη: H απαίτηση Ερντογάν που εξώθησε τον Χάφταρ να «τινάξει στον αέρα» την εκεχειρία
Date:
Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) τελικά “τίναξε στον αέρα” την πολλά υποχόμενη συνάντηση της Μόσχας όπου υποτίθεται θα συνυπέγραφε με τον πρωθυπουργό Φάγεζ ας Σάρατζ συμφωνία εκεχειρίας, σε μια προσπάθεια να μην εξελιχτεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη σε μια γενικευμένη σύρραξη όπως της Συρίας.
Ο Χάφταρ εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) σύμφωνα με δηλώσεις λιβυκής πηγής στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Οι Χαφτάρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Χαφτάρ είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας.
Γιατί δεν υπεγράφη η συμφωνία
Τι ήταν όμως αυτό που τελικά εξώθησε τον Χάφταρ σε φυγή και μη υπογραφή της προτεινόμενης συμφωνίας; Όπως όλα δείχνουν, “αγκάθι” στη συμφωνία ήταν η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης. Ο Λίβυος στρατάρχης ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ενώ επέκρινε την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά θέματα της χώρας του και για την υποστήριξη προς τον Σάρατζ.
Ο Σάρατζ στήριξε τον Ερντογάν και συνέχισε να απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αντίπαλων δυνάμεων, κάτι που οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.
Η αποχώρηση του Χάφταρ από τη Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, που η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε να οργανώσει εντός του Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ πήγε στη Μόσχα το Σάββατο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν.
Με αυτές τις εξελίξεις ο Χαφτάρ φαίνεται πως θα συνεχίσει τη μάχη για να βγάλει από τον πολιτικό χάρτη τον αντίπαλό του, Σάρατζ.
Πηγή topontiki