Το «πράσινο φως» να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας εν μέσω lockdown, αλλά από την 1 Φεβρουαρίου -μετά το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και λιανεμπορίου- άναψαν στη σημερινή ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Το «πράσινο φως» να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας εν μέσω lockdown, αλλά από την 1 Φεβρουαρίου -μετά το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και λιανεμπορίου- άναψαν στη σημερινή τους συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι.

Πλέον οι πολίτες βλέπουν όλο και περισσότερους περιορισμούς να αίρονται, ωστόσο το καθεστώς του lockdown και τα μέτρα που το συνοδεύουν για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και θα παραμείνουν και για την επόμενη εβδομάδα.

Τα σενάρια για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων δεν τέθηκαν στη συζήτηση των λοιμωξιολόγων, ενώ το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ θα συζητηθεί ξανά την άλλη Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου. Εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι θετικά, δεν αποκλείεται να σηκώσουν ρολά και αυτά την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, τα μέτρα για την πανδημία ισχύουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, όμως όλα δείχνουν ότι αυτά αναμένεται να παραταθούν, καθώς εάν και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας καλυτερεύει αισθητά, τα δεδομένα δεν είναι τέτοια αυτή τη στιγμή που θα επιτρέψουν στους ειδικούς να εισηγηθούν την ολική άρση του lockdown.

Επομένως, απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό (πλην εξαιρέσεων), μετακινήσεις με SMS, μάσκες τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η αναστολή λειτουργίας της εστίασης (μόνο take away) παραμένουν μέχρι νεωτέρας.

Την ίδια ώρα, οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να απαγορεύονται από τις 21:00 έως τις 05:00. Τις συγκεκριμένες ώρες οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά για λόγους εργασίας ή για λόγους υγείας, και πάντα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει στην απογευματινή ενημέρωση και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα για το λιανεμπόριο

Έτσι, το λιανεμπόριο και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με κανόνες. Συγκεκριμένα:

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα (κωδικό 2), προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
Τι ισχύει για τα εμπορικά κέντρα

Advertisement
MEGA

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:

Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
Τι συνεχίζει να ισχύει για κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες:
Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Τι ισχύει για τα ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

Πηγή iefimerida.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ-Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ναυαγεί καθημερινά η προπαγάνδα της ΝΔ περί «διαχρονικού» σκανδάλου

13/01/26 1:14 μμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ-Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ναυαγεί καθημερινά η προπαγάνδα της ΝΔ περί «διαχρονικού» σκανδάλου

Ανάρτηση Π. Μαρινάκη για τη συμφωνία Mercosur και τη στάση των κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο

13/01/26 1:10 μμ

Ανάρτηση Π. Μαρινάκη για τη συμφωνία Mercosur και τη στάση των κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο

Δίκη Novartis: Τελεσίδικα ένοχοι για ψευδείς ισχυρισμούς οι «Μάξ. Σαράφης» και «Αικ. Κελέση»

13/01/26 1:07 μμ

Δίκη Novartis: Τελεσίδικα ένοχοι για ψευδείς ισχυρισμούς οι «Μάξ. Σαράφης» και «Αικ. Κελέση»

Eurovision: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος

13/01/26 1:03 μμ

Eurovision: Στον πρώτο ημιτελικό κληρώθηκε η Ελλάδα, στον δεύτερο η Κύπρος

Η Mattel κυκλοφορεί μια Barbie στο φάσμα του αυτισμού

13/01/26 1:00 μμ

Η Mattel κυκλοφορεί μια Barbie στο φάσμα του αυτισμού

Γιατί ο κόσμος κάνει λιγότερα παιδιά – Η σιωπηλή κρίση της υπογεννητικότητας

13/01/26 12:18 μμ

Γιατί ο κόσμος κάνει λιγότερα παιδιά – Η σιωπηλή κρίση της υπογεννητικότητας

Απάντηση Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Ρωσία: Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες

13/01/26 11:59 πμ

Απάντηση Οικουμενικού Πατριαρχείου σε Ρωσία: Ευφάνταστα σενάρια και ψευδείς ειδήσεις όσα αναφέρουν ρωσικές υπηρεσίες

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ - Ειρήνη Κατσινοπούλου: «Πηγή του κακού» η ενίσχυση της κατοχής γης και όχι της παραγωγής

13/01/26 11:54 πμ

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ – Ειρήνη Κατσινοπούλου: «Πηγή του κακού» η ενίσχυση της κατοχής γης και όχι της παραγωγής

Άννα Βίσση: «Μου άρεσε που ο Καπουτζίδης έγραψε στο reunion του “Παρά Πέντε” ότι η Βίσση είναι για πάντα»

13/01/26 11:05 πμ

Άννα Βίσση: «Μου άρεσε που ο Καπουτζίδης έγραψε στο reunion του “Παρά Πέντε” ότι η Βίσση είναι για πάντα»

Στέλιος Ρόκκος: Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου είναι ο βλάκας

13/01/26 10:59 πμ

Στέλιος Ρόκκος: Θεωρώ ότι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου είναι ο βλάκας

Πολύωροι αποκλεισμοί σήμερα στα τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης

13/01/26 10:51 πμ

Πολύωροι αποκλεισμοί σήμερα στα τελωνεία Προμαχώνα, Ευζώνων και Νίκης

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στα ταξί

13/01/26 10:46 πμ

Πανελλαδική 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο στα ταξί