Τις τελευταίες ημέρες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε μια σκληρή δήλωση, με την οποία ουσιαστικά επικαιροποίησε και – κατά κάποιον τρόπο – επέκτεινε τα όρια αντίδρασης της Άγκυρας, σε περίπτωση ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τις τελευταίες ημέρες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε μια σκληρή δήλωση, με την οποία ουσιαστικά επικαιροποίησε και – κατά κάποιον τρόπο – επέκτεινε τα όρια αντίδρασης της Άγκυρας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει νόμιμα τα χωρικά της ύδατα. Ο κ. Τσαβούσογλου, δηλαδή, περιγράφει ως αιτία πολέμου ακόμα και την προοπτική επέκτασης των χωρικών μας υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ. νότια και δυτικά της Κρήτης.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πρώτα απ’ όλα, ο αναθεωρητισμός έχει εξελιχθεί σε σταθερά για την τουρκική εξωτερική πολιτική, κάτι το οποίο αναμένεται να μας απασχολεί για καιρό, ακόμα και αν μετά τις εκλογές στην Τουρκία σχηματιζόταν κυβέρνηση από κόμματα της νυν αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, η Τουρκία στρέφει το ενδιαφέρον της στην Κρήτη, προσπαθώντας να μας εκφοβίσει και να μας αποθαρρύνει από την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μας. Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και η απόφαση για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης αποτέλεσαν για την Άγκυρα «δυσάρεστες εκπλήξεις» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρακτικά, επιχειρούν μάταια την οιονεί «φινλανδοποίηση» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος μετά τον ουκρανικό πόλεμο, έχει μεταβληθεί άρδην. Η Ελλάδα προφανώς θα συνεχίσει ακάθεκτη την υλοποίηση του πλάνου της, με κύριο στόχο να ενισχυθεί ο ρόλος μας ως παρόχου περιφερειακής ασφάλειας.

Οι τουρκικές εκλογές ανοίγουν συζητήσεις για την επόμενη ημέρα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Η ώρα της διαδοχής ίσως απέχει πολύ, όμως οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας φαίνονται να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η προκλητική ρητορική ενισχύει κατά διαστήματα το ηγετικό προφίλ που επιθυμούν οι ίδιοι να φιλοτεχνήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, μείζον πρόβλημα για την Τουρκία αποτελεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η άμεση αντίδραση της Αθήνας με την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης με το Κάιρο δημιούργησε νέα δεδομένα, υπενθυμίζοντας την υπερίσχυση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνυπολογίζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες σημαντικές δυνάμεις, καθώς και τη συναντίληψη με την Αίγυπτο σε θέματα ασφαλείας, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου δεν περνάει. Οι διαδοχικές ελληνικές πρωτοβουλίες που εξουδετερώνουν το παράνομο μνημόνιο θορυβούν την Άγκυρα, η οποία – και λόγω των εκλογών – ανεβάζει τους τόνους. Ανησυχεί μήπως βρεθεί οριστικά εκτός του νέου τοπίου ενεργειακής ασφάλειας στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό και δεν θέλει σε καμία περίπτωση τις ελληνικές έρευνες στην περιοχή του Λιβυκού Πελάγους.

Η χώρα μας παραμένει δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, δύναμη διαλόγου. Διατηρεί στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που της αποδίδει το διεθνές δίκαιο και δεν εκφοβίζεται από κανέναν. Θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, όταν κριθεί εθνικά σκόπιμο και ωφέλιμο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια προς όφελος της ευρύτερης γειτονιάς.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Σε επιφυλακή οι Αρχές για την άνοδο της στάθμης του Στρυμόνα και του Αγγίτη

03/03/26 9:04 πμ

Σέρρες: Σε επιφυλακή οι Αρχές για την άνοδο της στάθμης του Αγγίτη και του Στρυμόνα

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι έφεδροι για κλήση και παρουσίαση

03/03/26 8:56 πμ

Επιστράτευση στην Ελλάδα: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι έφεδροι για κλήση και παρουσίαση

Χατζηβασιλείου: Απόφαση εθνικής ευθύνης η στήριξη της Κύπρου – Πού είναι τώρα οι πατριδοκάπηλοι που κατηγορούσαν τον Μητσοτάκη;

03/03/26 8:49 πμ

Χατζηβασιλείου: Απόφαση εθνικής ευθύνης η στήριξη της Κύπρου – Πού είναι τώρα οι πατριδοκάπηλοι που κατηγορούσαν τον Μητσοτάκη;

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου - Οδηγός για την αυτόματη αντιστοίχιση Κωδικών δραστηριότητας

03/03/26 8:46 πμ

ΑΑΔΕ: Αλλαγή ΚΑΔ χωρίς πρόστιμο έως 1η Ιουνίου – Οδηγός για την αυτόματη αντιστοίχιση Κωδικών δραστηριότητας

Ο Ιρανός στρατηγός Σ. Τζαμπαρί απειλεί ότι θα «κάψει οποιοδήποτε πλοίο αποπειραθεί να περάσει το στενό του Χουρμούζ»

03/03/26 8:40 πμ

Ο Ιρανός στρατηγός Σ. Τζαμπαρί απειλεί ότι θα «κάψει οποιοδήποτε πλοίο αποπειραθεί να περάσει το στενό του Χουρμούζ»

Μελάνια Τραμπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας: “H ειρήνη δεν χρειάζεται να είναι εύθραυστη”

03/03/26 8:24 πμ

Μελάνια Τραμπ στο Συμβούλιο Ασφαλείας: “H ειρήνη δεν χρειάζεται να είναι εύθραυστη”

Ο στρατός του Ισραήλ πλήττει «κέντρα διοίκησης και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων» της Χεζμπολά στην Βυρητό

03/03/26 8:21 πμ

Ο στρατός του Ισραήλ πλήττει «κέντρα διοίκησης και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων» της Χεζμπολά στην Βυρητό

Στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

03/03/26 8:15 πμ

Στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο μεταβαίνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης

"Μητέρες ενάντια στον Πόλεμο":  Πρώτη δημόσια εκδήλωση στις Σέρρες

03/03/26 8:11 πμ

“Μητέρες ενάντια στον Πόλεμο”:  Πρώτη δημόσια εκδήλωση στις Σέρρες

Όμιλος ΔΕΗ και Πανεπιστήμιο Georgetown συνεργάζονται για τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου (Ν.Π.Π.Ε.) στην Ελλάδα

03/03/26 12:40 πμ

Όμιλος ΔΕΗ και Πανεπιστήμιο Georgetown συνεργάζονται για τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου (Ν.Π.Π.Ε.) στην Ελλάδα

Σέρρες: Πιστός στο ραντεβού της προσφοράς ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ν. Σουλίου «Λιούσας Θεολόγης» - video

03/03/26 12:20 πμ

Σέρρες: Πιστός στο ραντεβού της προσφοράς ο Σύλλογος Αιμοδοτών Ν. Σουλίου «Λιούσας Θεολόγης» – video

3 Μαρτίου 1957: Ο ηρωικός θάνατος του Κύπριου αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου

02/03/26 11:50 μμ

3 Μαρτίου 1957: Ο ηρωικός θάνατος του Κύπριου αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου