«Λουκέτο» στο εργοστάσιο που παρήγε το «Γάλα Βλάχας» μετά 45 χρόνια
Date:
Εκτός Ελλάδος θα παράγεται πλέον το γάλα εβαπορέ που… μεγάλωνε γερά παιδιά, το «Γάλα Βλάχας», μετά την απόφαση της «Δέλτα Τρόφιμα»
να κλείσει το εργοστάσιο συμπυκνωμένου γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας, θεωρώντας στην ουσία ασύμφορη τη συνέχιση της λειτουργίας του. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του ομίλου Vivartia για εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας των θυγατρικών του και ειδικά της «Δέλτα», η οποία μέχρι σήμερα διαθέτει έξι εργοστάσια ανά την Ελλάδα.
Η απόφαση για κλείσιμο του εν λόγω εργοστασίου, μετά 45 χρόνια λειτουργίας, είναι θα ενεργοποιηθεί άμεσα, από την ερχόμενη Δευτέρα. Για τους 76 εργαζομένους έχει προβλεφθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» περιλαμβάνει τη χορήγηση πρόσθετης, κατά 70%, αποζημίωσης από αυτή που προβλέπει ο νόμος.
Το σήμα «Γάλα Βλάχας Εβαπορέ» παραμένει στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της «Δέλτα», όμως θα παράγεται για λογαριασμό της από άλλη εταιρεία στην Ευρώπη.
Το εργοστάσιο συμπυκνωμένου γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας μέχρι το 2006 ανήκε στη Nestle και τότε εξαγοράστηκε από τη «Δέλτα» (Δέλτα Συμμετοχών τότε). Ταυτόχρονα η «Δέλτα» πώλησε στη Nestle το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο. Σύμπτωση και ειρωνεία συνάμα: το εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο επίσης δεν λειτουργεί πλέον, καθώς η Froneri στην οποία η Nestle το μεταβίβασε το 2016, αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017 να το κλείσει.
Παρότι παλαιότερα το γάλα εβαπορέ αποτελούσε βασικό προϊόν στην καθημερινή διατροφή της ελληνικής οικογένειας, η δραστηριοποίηση των γαλακτοβιομηχανιών στο φρέσκο γάλα οδήγησε σε δραστική μείωση της κατανάλωσής του και πλέον χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στη ζαχαροπλαστική.
Αν και το 2006 αποτελούσε σχεδόν το 1/3 της συνολικής αγοράς γάλακτος, σήμερα αποτελεί μόλις το 21% (σε όγκο) της κατηγορίας του λευκού γάλακτος και το 16% σε αξία.
Το υψηλότερο μερίδιο στο εβαπορέ έχει στην ελληνική αγορά η FrieslandCampina Hellas (52,8% σε όγκο και 57% σε αξία), ενώ το μερίδιο της «Δέλτα» στην κατηγορία αυτή είναι μόλις 12% σε όγκο και 14% σε αξία.