Τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων σε όλη τη χώρα, από τη Δευτέρα 12 Απριλίου με δύο υποχρεωτικά self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Λυκείων σε όλη τη χώρα, από τη Δευτέρα 12 Απριλίου με δύο υποχρεωτικά self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, έπειτα και από το “πράσινο φως” που έδωσε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα. Η κ. Κεραμέως έδωσε σχετικές κατευθύνσεις σχετικά με το πώς θα γίνεται το self testing και διευκρίνισε τι θα ισχύει στην περίπτωση που το τεστ είναι αρνητικό και τι, σε περίπτωση που είναι θετικό.

Όπως υπογράμμισε, τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι τα μαθήματα στην τάξη, τηρουμένων όλων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, όπως:

– η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

– τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

– οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

– η χρήση αντισηπτικών,

– οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

– οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

– τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα


Στα ήδη ισχύοντας μέτρα, προστίθεται, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα τεστ θα είναι απαραίτητα για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Η διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορωνοϊού προβλέπεται τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Πώς θα γίνεται το self testing

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, μία διαδικασία που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα είναι τα εξής:

1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self- test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2 ο τεστ.

2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.

3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self- testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.

2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Advertisement
MEGA

Αν το self-test είναι θετικό:

1. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self- testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

2. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο. Ήδη έχει αποσταλεί στα φαρμακεία και δοθεί στη δημοσιότητα επεξηγηματικό υλικό καθώς και σχετικό βίντεο για κατατοπιστική ενημέρωση όλων.

Γιατί επελέγη να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια

Όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, “προτεραιοποιήσαμε το άνοιγμα των Λυκείων για δύο βασικούς λόγους. Κατά πρώτον γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και κατά δεύτερον, γιατί όπως ξέρετε πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις”.

Τόνισε στη συνέχεια ότι “καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς μας σχετικά με την κάλυψη της ύλης δεδομένης της αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας”.

Τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν οδηγίες για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και εντός της εβδομάδας εκδίδονται και νέες οδηγίες για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, το ΙΕΠ παρακολουθεί και ζητήματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως που συνδέονται με την πανδημία και την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Τι συζητήθηκε για δημοτικά, Γυμνάσια, Πανεπιστήμια

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης ότι “συζητάμε συστηματικά με την Επιτροπή των Ειδικών και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης, και ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για αυτές”.

Πηγή enikos.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεργασία FedHATTA και ΕΟΤ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό

24/02/26 12:24 μμ

Συνεργασία FedHATTA και ΕΟΤ για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής προβολής της χώρας στο εξωτερικό

«ASTORIA» - Μια μουσική ιστορία για τους Έλληνες που άντεξαν...

24/02/26 12:28 μμ

«ASTORIA» – Μια μουσική ιστορία για τους Έλληνες που άντεξαν…

Λάρισα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων

24/02/26 12:18 μμ

Λάρισα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία ανθρώπων

Έλληνες αστρονόμοι μελετούν την εξέλιξη ενός υπεργίγαντα αστέρα σε πραγματικό χρόνο

24/02/26 12:25 μμ

Έλληνες αστρονόμοι μελετούν την εξέλιξη ενός υπεργίγαντα αστέρα σε πραγματικό χρόνο

Καρδίτσα- Η Σχολή ή «Ελληνομουσείον» Βραγγιανών: Από αυτήν αποφοίτησε ένα πλήθος λογίων και ιδίως κληρικών

24/02/26 12:23 μμ

Καρδίτσα – Η Σχολή ή «Ελληνομουσείον» Βραγγιανών: Από αυτήν αποφοίτησε ένα πλήθος λογίων και ιδίως κληρικών

Θεσσαλονίκη: Απέδρασε 47χρονος κρατούμενος από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο

24/02/26 12:19 μμ

Θεσσαλονίκη: Απέδρασε 47χρονος κρατούμενος από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο

Το ΑΠΘ πέρασε με «Άριστα» την αξιολόγηση ποιότητας της ΕΘΑΑΕ

24/02/26 12:21 μμ

Το ΑΠΘ πέρασε με «Άριστα» την αξιολόγηση ποιότητας της ΕΘΑΑΕ

Θραύση στο ανάχωμα της Κορνοφωλιάς βυθίζει στο νερό τον δήμο Σουφλίου

24/02/26 11:11 πμ

Θραύση στο ανάχωμα της Κορνοφωλιάς βυθίζει στο νερό τον δήμο Σουφλίου

Ο Τομ Χανκς θα υποδυθεί τον Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία «Lincoln in the Bardo»

24/02/26 10:57 πμ

Ο Τομ Χανκς θα υποδυθεί τον Αβραάμ Λίνκολν στην ταινία «Lincoln in the Bardo»

Πρώτος σταθμός του 2026 για τους «Ήρωες της Digea» ο Νομός Σερρών!

24/02/26 10:27 πμ

Πρώτος σταθμός του 2026 για τους «Ήρωες της Digea» ο Νομός Σερρών!

Στ. Παπασταύρου από Ουάσιγκτον: «Η Ελλάδα στον πυρήνα της ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ και ΗΠΑ»

24/02/26 9:34 πμ

Στ. Παπασταύρου από Ουάσιγκτον: «Η Ελλάδα στον πυρήνα της ενεργειακής συνεργασίας ΕΕ και ΗΠΑ»

Τον Ντ. Τραμπ προειδοποίησε ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τους κινδύνους ενός πολέμου με το Ιράν

24/02/26 9:25 πμ

Τον Ντ. Τραμπ προειδοποίησε ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τους κινδύνους ενός πολέμου με το Ιράν