Επιστολή με την οποία εξηγεί γιατί δεν ανέλαβε την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου δημοσιοποίησε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας. Ο δικηγόρος αναφέρει ότι αυτά που γράφει είναι «κάποιες σκέψεις για αυτά που λέγονται, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Επιστολή με την οποία εξηγεί γιατί δεν ανέλαβε την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου δημοσιοποίησε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας.

Advertisement
 

Ο δικηγόρος αναφέρει ότι αυτά που γράφει είναι «κάποιες σκέψεις για αυτά που λέγονται, γράφονται, υπονοούνται, σχετικά την Υπόθεση που αφορά στο θάνατο των τριών παιδιών και την δήθεν «παραίτηση» μου».

Ο κ. Λύτρας σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Κάθε Δικηγορος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα όχι μόνον να επιλέγεται από τον εκάστοτε εντολέα, αλλά και να επιλέγει, με βάσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις για την υπόθεση (όχι συγκεκριμένα την εν λόγω υπόθεση… Κάθε υπόθεση)».

Ολόκληρη η επιστολή Λύτρα

«Κάποιες σκέψεις για αυτά που λέγονται, γράφονται, υπονοούνται, σχετικά την Υποθεση που αφορά στο θάνατο των τριών παιδιων και την δήθεν «παραίτηση» μου από μια υπεράσπιση που ουδέποτε είχα εντολή να αναλάβω καθώς εξέλειπε – νομικά μιλώντας- η ιδιότητα του κατηγορουμένου η υπόπτου.

Διότι καταρχάς για να μιλάμε για υπεράσπιση απαιτείται να υπάρχει κατηγορούμενος, η έστω ύποπτος, ως αυτός προσδιορίζεται με βάση το νόμο και όχι τις υπόνοιες της κοινωνίας.
Ανέλαβα λοιπόν να παρέχω τις νομικές μου υπηρεσίες σε αμφότερους τους γονεις, οι οποίοι, ως κάθε πολίτης, είχαν το δικαίωμα να απευθυνθούν σε δικηγόρο στο πλαίσιο διερεύνησης μιας υπόθεσης η οποία άμεσα τους αφορούσε.

Είχαν λοιπόν το δικαίωμα να απευθυνθούν σε δικηγόρο, σε ιατρούς, σε ιατροδικαστές, προκειμένου να λάβουν τις απαντήσεις που αναζητούσαν κατά δήλωση τους από κοινού.είχαν δικαίωμα να αποταθούν σε δικηγόρο εφόσον από κοινού η ο καθένας ξεχωριστά πίστευαν ότι συκοφαντουνται η εφόσον διέρρεαν χωρίς την άδεια τους προσωπικά τους δεδομένα.

Είχαν δικαίωμα να εμπιστευτούν στο δικηγόρο τις απόψεις, τις κρίσεις, τα στοιχεία που ενδεχομένως είχαν για την υπόθεση τους για τα οποία ο Δικηγορος έχει την υποχρέωση εχεμύθειας. Υπενθυμίζω δε, ότι μέχρι εκείνο το στάδιο, η διενεργηθείσα Αυτεπαγγελτη προανάκριση αλλά και οι ιατροδικαστικές εκθέσεις ακόμα και οι θεράποντες ιατροί, είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.

Επαναλαμβάνω οι διορισθέντες ιατροδικαστές οι διενεργήσαντες την νεκροψία- νεκροτομή με τις εκθέσεις τους προς τις αρμόδιες αρχές κατέληγαν σε αιτίες θανάτου: ηπατική ανεπάρκεια κ αγενέσια φλεβοκομβου.

Αυτά ήταν τα δεδομένα κατά το χρόνο ανάληψης από μέρους μου της υπόθεσης με τα οποία ασχολήθηκα εγώ όπως και άλλοι δυο συνάδελφοι μου παράλληλα.
Όσον αφορά τώρα στην παραίτηση μου από την δήθεν υπεράσπιση: ουδέποτε ως προανέφερα είχα εντολή υπεράσπισης δεδομενου ότι δεν υπήρχε και υποκείμενο υπεράσπισης ελλείψει κατηγορουμένου.

Μπορούσα να αναλάβω από την στιγμή που πλέον υπάρχει κατηγορούμενος;
Θεωρητικά: ναι. Καθημερινά άλλωστε βλέπω κάποιους συναδέλφους μου, να τοποθετούνται δημόσια για μια υπόθεση την οποία δεν γνωρίζουν κ δεν έχουν δικογραφία. Για μια υπόθεση που στο προηγούμενο στάδιο,υπήρχαν άλλοι δικηγόροι που την χειρίζονταν, οι οποίοι ήταν πολύ φειδωλοί στις δημόσιες εμφανίσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεχόμασταν (και όχι επιδιώκαμε) διαρκώς προσκλήσεις από όλα τα ΜΜΕ για υπόθεση που χειριζόμασταν (όχι για να σχολιάσουμε υποθέσεις άλλων). Ακούω για συναδέλφους που βολιδοσκοπούν, «παρακαλούν» να αναλάβουν το «έγκλημα του αιώνα» είτε με υποστηρίχτηκες δηλώσεις στα ΜΜΕ, είτε προσεγγίζοντας συγγενείς, κτλ.

Θεωρητικά και πάλι: όχι.

Advertisement
MEGA

Κάθε Δικηγορος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα όχι μόνον να επιλέγεται από τον εκάστοτε εντολέα, αλλά και να επιλέγει, με βάσει τις προσωπικές του πεποιθήσεις για την υπόθεση (όχι συγκεκριμένα την εν λόγω υπόθεση… Κάθε υπόθεση).

Πρακτικά και δεοντολογικά μπορούσα να αναλάβω; Όχι. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές μου αντιλήψεις και πεποιθήσεις, που δεν αφορούν κανένα, δεοντολογικά δεν επιτρέπεται να αναλάβω την υπεράσπιση ενώ σε προγενέστερο στάδιο είχα εκπροσωπήσει τον εν δυναμει (και ενδεχομένως) παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Έχοντας εκπροσωπήσει και τους δυο γονείς και γνωρίζοντας στοιχεία και απο τις δυο πλευρές, δε θα ήταν ποτέ δυνατό να αναλάβω είτε ως συνήγορος υπεράσπισης είτε εκπροσωπώντας τον παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας σε περίπτωση που υποβληθεί τέτοια δήλωση.

Αυτό είναι το πρακτικό κ δεοντολογικό κομμάτι, το ηθικό αφορά ως προείπα αποκλειστικά εμένα. Είναι δε τουλάχιστον αστείο να ακούω για επιδίωξη πρόσκαιρης δημοσιότητας… «Υπερασπιστής» λοιπόν δεν είσαι όταν αναλαμβάνεις αδιακρίτως, ή όταν αναλαμβάνεις όταν δεν σου επιτρέπεται. Ο υπερασπιστής φαίνεται και κρίνεται στις δικαστικές αίθουσες… Eκεί που όσοι βρισκόμαστε γνωριζόμαστε πολύ καλά… Kαλό θα είναι οι διάφοροι συνάδελφοι μεταξύ άλλων να δουν και το άρθρο 10 παρ Στ’ του Κώδικα περί δικηγόρων.

Αθήνα 1-4-22

Απόστολος Λύτρας»

πηγή in.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπ. Παιδείας: Οδηγία για υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών, σχετικά με το περιστατικό στο 15ο Γυμνάσιο Αθηνών

15/12/25 6:34 μμ

Υπ. Παιδείας: Οδηγία για υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών, σχετικά με το περιστατικό στο 15ο Γυμνάσιο Αθηνών

Χαλκιδική: Ακόμη 26 αστυνομικοί και 54 ιδιώτες στη δικογραφία για υπόθεση διαφθοράς

15/12/25 6:31 μμ

Χαλκιδική: Ακόμη 26 αστυνομικοί και 54 ιδιώτες στη δικογραφία για υπόθεση διαφθοράς

Πρεμιέρα στην Κωνσταντινούπολη για το «Μήδειας Μπούρκα» του Ανδρέα Φλουράκη

15/12/25 6:29 μμ

Πρεμιέρα στην Κωνσταντινούπολη για το «Μήδειας Μπούρκα» του Ανδρέα Φλουράκη

Το ΦΚΘ περιμένοντας τα Χριστούγεννα γιορτάζει με σινεμά

15/12/25 6:25 μμ

Το ΦΚΘ περιμένοντας τα Χριστούγεννα γιορτάζει με σινεμά

Ό. Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός είναι ισχυρός συντελεστής στο όραμά μας για μια Ελλάδα ανοιχτή και σύγχρονη

15/12/25 6:21 μμ

Ό. Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός είναι ισχυρός συντελεστής στο όραμά μας για μια Ελλάδα ανοιχτή και σύγχρονη

Η στέγη είναι το μεγάλο ζήτημα για ανθρώπους άνω των 60 ετών και μονογονείς μπαμπάδες σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ

15/12/25 6:11 μμ

Η στέγη είναι το μεγάλο ζήτημα για ανθρώπους άνω των 60 ετών και μονογονείς μπαμπάδες σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ

Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025, σύμφωνα με το περιοδικό JAMA

15/12/25 6:07 μμ

Οι κορυφαίες ιατρικές έρευνες του 2025, σύμφωνα με το περιοδικό JAMA

Δ. Κουτσούμπας: Ο αγώνας των αγροτών είναι πραγματικός ξεσηκωμός, συγκλονιστικός και μεγαλειώδης

15/12/25 5:59 μμ

Δ. Κουτσούμπας: Ο αγώνας των αγροτών είναι πραγματικός ξεσηκωμός, συγκλονιστικός και μεγαλειώδης

Η ταινία «One Battle After Another» είναι το φαβορί στα Βραβεία Κριτικών του Λονδίνου

15/12/25 5:53 μμ

Η ταινία «One Battle After Another» είναι το φαβορί στα Βραβεία Κριτικών του Λονδίνου

Κ. Τσιάρας: «Αντιμετωπίζουμε με απόλυτη σοβαρότητα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου» - Οι τέσσερις άξονες που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής

15/12/25 5:44 μμ

Κ. Τσιάρας: «Αντιμετωπίζουμε με απόλυτη σοβαρότητα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου» – Οι τέσσερις άξονες που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής

Ν. Κεραμέως: Τα κόμματα θα κληθούν σύντομα να πάρουν θέση για την ιστορική κοινωνική συμφωνία με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους

15/12/25 3:56 μμ

Ν. Κεραμέως: Τα κόμματα θα κληθούν σύντομα να πάρουν θέση για την ιστορική κοινωνική συμφωνία με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους

Λάρισα: Σε εξέλιξη συγκέντρωση αγροτών στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για τη δίκη δύο συναδέλφων τους

15/12/25 2:54 μμ

Λάρισα: Σε εξέλιξη συγκέντρωση αγροτών στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για τη δίκη δύο συναδέλφων τους