Σε απολογισμό έργων και δράσεων του υπουργείου Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκαν κατά την τρέχουσα τετραετία διακυβέρνησης που λήγει σε λίγες μέρες, αλλά και σε παρουσίαση των σχεδίων της για το άμεσο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Σε απολογισμό έργων και δράσεων του υπουργείου Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκαν κατά την τρέχουσα τετραετία διακυβέρνησης που λήγει σε λίγες μέρες, αλλά και σε παρουσίαση των σχεδίων της για το άμεσο μέλλον, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου σε εκδήλωση με τίτλο «Δημιουργούμε το νέο αποτελεσματικό και αξιόπιστο κράτος», που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης, είναι να μπορέσει να επικοινωνήσει στους πολίτες τον όγκο της νομοθεσίας και του επιχειρησιακού μέρους που έχει υλοποιηθεί, χάρη στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.

Αναφερόμενος στις ψηφιακές διευκολύνσεις που προωθήθηκαν από το υπουργείο του, μίλησε:

α) για τις νέες υπηρεσίες διαλειτουργικότητας του Πληροφοριακού Συστήματος «Μητρώο Πολιτών» μέσω των οποίων κατέστη δυνατή η ανάκτηση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης / θανάτου/ οικογενειακής κατάστασης/ γάμου/ συμφώνου συμβίωσης.

β) για τη νέα λειτουργικότητα αυτεπάγγελτης αναζήτησης στοιχείων μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών», που αφορούν σε ληξιαρχικές πράξεις, εγγραφές και πιστοποιητικά δημοτολογίου και αποφάσεις δημάρχου, καταργώντας την χρονοβόρα αναζήτησή τους.

γ) Από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα έμμισθα ελληνικά προξενεία απέκτησαν πρόσβαση στο «Μητρώο Πολιτών» και από την ημερομηνία αυτή και εντεύθεν, όλες οι ληξιαρχικές καταχωρίσεις διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο εντός του πληροφοριακού συστήματος, χωρίς να απαιτείται η μεταγραφή της προξενικής ληξιαρχικής πράξης στο ειδικό ληξιαρχείο.

Σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας, ο κ. Βορίδης είπε ότι στις προσεχείς εκλογές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα έχουν τάμπλετ, μέσω του οποίου θα μπορούν να κάνουν άμεσα τη διαβίβαση των αποτελεσμάτων σε πολύ σύντομο χρόνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, πολύ νωρίς το βράδυ των εκλογών, γύρω στις 20:30 – 21:00, να έχουμε το 80% του συνόλου των εκλογικών τμημάτων.

Για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμμετοχή τους για πρώτη φορά στο σύστημα κινητικότητας ως φορέων υποδοχής και στην έγκριση προσλήψεων προσωπικού για πρώτη φορά μετά την πάροδο πολλών ετών για το έτος 2023, συνολικού αριθμού 151 ατόμων διαφόρων κλάδων.

Εκτενή αναφορά έκανε στον ανασχεδιασμό της διαδικασίας πολιτογράφησης αλλογενών αλλοδαπών, μέσω της καθιέρωσης πανελλαδικού τύπου εξετάσεων για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή και ολοκλήρωση της διαδικασίας πολιτογράφησης.

Για τον τομέα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι την τρέχουσα τετραετία ήταν διπλάσιες συγκριτικά με την προηγούμενη, ως άμεση συνέπεια της επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών και της άμεσης διευθέτησης εκκρεμών προσλήψεων. Μίλησε ακόμα για την καθιέρωση του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κάθε δύο χρόνια και την επιτάχυνση των προσλήψεων που επιτυγχάνεται, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, τη θεσμοθέτηση των υπηρεσιακών γραμματέων και του κλάδου των επιτελικών στελεχών, καθώς το νέο πλαίσιο εφαρμογής αξιολόγησης και στοχοθεσίας στο Δημόσιο.

Για τον πυλώνα της οργάνωσης του δημοσίου τομέα, ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σύστημα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, στο κοινό πλαίσιο αξιολόγησης, στον εκσυγχρονισμό της δημοτικής αστυνομίας και στη ρύθμιση της τηλεργασίας στο Δημόσιο.

Σχετικά με τον τομέα της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, μίλησε για το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων για όλους τους φορείς του Δημοσίου, την ηλεκτρονική εφαρμογή για την παρακολούθηση των πειθαρχικών διαδικασιών (e-peitharxika), και την εισαγωγή του θεσμού Συμβούλου Ακεραιότητας στο Δημόσιο.

Advertisement
MEGA

Σύμφωνα με την παρουσίαση, για το μέλλον σχεδιάζεται μεταξύ άλλων, νέο και ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης της σχέσης του Δημοσίου ως εργοδότη, με το σύνολο των υπαλλήλων (νέος υπαλληλικός κώδικας), προσλήψεις μόνο με έλεγχο δεξιοτήτων σε σύγχρονα κέντρα αξιολόγησης του ΑΣΕΠ, στρατηγικός προγραμματισμός για τη βέλτιστη στελέχωση του Δημοσίου με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης (workforce planning), μετασχηματισμός και αναβάθμιση δεξιοτήτων 250.000 υπαλλήλων, νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με απαιτητικά κριτήρια επιλογής, διαδρομές καριέρας για πρώτη φορά στο Δημόσιο, υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, σύσταση κλάδου Πειθαρχικής Δικαιοσύνης εντός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (με άμεση στελέχωση 300 ατόμων) κ.λπ..

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «28 μήνες χωρίς τη συνεργασια της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κρατήσει όρθια την κοινωνία από τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια, όπως η πανδημία covid, η ενεργειακή κρίση, το μεταναστευτικό». Ανέφερε ότι χάρη σε αυτή την κυβέρνηση αποκαταστάθηκε το ζήτημα κυβερνησιμοτητας των ΟΤΑ, που προέκυψε από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, ενώ παράλληλα θεσπίστηκε νέος εκλογικός νόμος που θα εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

Όπως είπε, κομβικό σημείο στη συνεργασία του υπουργείου με τους δήμους και τις Περιφέρειες, είναι η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», στο οποίο έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ., εκ των οποίων 2,2 δισ. ευρώ είναι ήδη δημοπρατημένα, 1,1 δισ. ευρώ είναι συμβασιοποιημένα, ενώ οι εκταμιεύσεις φτάνουν τα 430 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, από την πλευρά του τόνισε ότι «τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το έργο που συντελέστηκε στη χώρα σε όλους τους τομείς. Για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση, για την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης και Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
1ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς - Ιανουάριος 2026

02/02/26 12:31 μμ

1ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς – Ιανουάριος 2026

Παπασταύρου: Στην Αθήνα η ηγεσία της Chevron μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες για τις υπογραφές των συμβάσεων

02/02/26 12:26 μμ

Παπασταύρου: Στην Αθήνα η ηγεσία της Chevron μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες για τις υπογραφές των συμβάσεων

ATLANTIC SEE LNG TRADE: Πρώτη εμπορική συμφωνία πώλησης αμερικανικού LNG στην Ουκρανία

02/02/26 12:22 μμ

ATLANTIC SEE LNG TRADE: Πρώτη εμπορική συμφωνία πώλησης αμερικανικού LNG στην Ουκρανία

Γιώργος Παλάζης: "Η πληγή των funds που καταστρέφει ζωές" - video

02/02/26 12:15 μμ

Γιώργος Παλάζης: “Η πληγή των funds που καταστρέφει ζωές” – video

Διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

02/02/26 11:10 πμ

Διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – Ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν

Τριώδιο: Τι είναι και γιατί ονομάζεται έτσι

02/02/26 11:02 πμ

Τριώδιο: Τι είναι και γιατί ονομάζεται έτσι

Σερρών Θεολόγος: «Αγαπώ, άρα υπάρχω!»

02/02/26 10:47 πμ

Σερρών Θεολόγος: «Αγαπώ, άρα υπάρχω!»

Ο Μητσοτάκης ανοίγει με διάγγελμα την αυλαία της Συνταγματικής αναθεώρησης: Ποια άρθρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΝΔ

02/02/26 11:07 πμ

Ο Μητσοτάκης ανοίγει με διάγγελμα την αυλαία της Συνταγματικής αναθεώρησης: Ποια άρθρα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της ΝΔ

Σέρρες: Απολογείται σήμερα ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την κατάκοιτη θεία του

02/02/26 10:38 πμ

Σέρρες: Απολογείται σήμερα ο 56χρονος που κατηγορείται ότι βίασε την κατάκοιτη θεία του

Κολομβία: Πνίγηκε ο υπ’ αριθμόν 2 του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών

02/02/26 10:19 πμ

Κολομβία: Πνίγηκε ο υπ’ αριθμόν 2 του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών

Εισιτήριο 2 ευρώ στους τουρίστες για να θαυμάζουν από κοντά τη «Φοντάνα Ντι Τρέβι» στη Ρώμη

02/02/26 10:15 πμ

Εισιτήριο 2 ευρώ στους τουρίστες για να θαυμάζουν από κοντά τη «Φοντάνα Ντι Τρέβι» στη Ρώμη

Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ

02/02/26 10:07 πμ

Νίκος Παπαθανάσης: Ανάπλαση παραλίμνιας ζώνης Καστοριάς, ύψους 6,65 εκατ. ευρώ